Den store, lille seksåringen

Den store, lille seksåringen

Boktittel: Ta med deg døra når du går

Forfatter: Gunnar Opstad

Illustratør: Henning Lystad

Forlag: Aschehoug

Årstall: 2014

Antall sider: 38

Voksne sier mye rart, og de mener ikke alt de sier en gang. Ta med deg døra når du går er en liten bok om hva som skjer når pappa ber Jonatan ta med seg døra når han går.

Veien til lesende barn – lettlest?

Ta med deg døra når du går er en av flere bøker i serien Lesehesten, nærmere bestemt Den hvite lesehesten, som skal passe for 1. – 2. klassinger. Forlaget angir følgende kriterier for serien bak på boka: fargerike illustrasjoner, enkle historier og korte setninger. Lesehestene skal inspirerere barna til å bli ivrige og glade lesere, og utstyrer boka med en side for utfylling: hvem som eier boka, når leseren begynte og ble ferdig med boka, og plass til å skrive en kort omtale. Lesehestene kan også kjøpes som egen app.

De fleste foreldre ønsker seg lesende, flinke barn. For de lesende barna går det vel med – de som leser frivillig og med lyst vil statistisk sett klare seg bra på skolen, velge de beste jobbene og igjen få lesende barn. Da høres inspirerende og lettlest høres forlokkende ut!

Det finnes mye forskjellig ute på lettlestmarkedet, og langt fra alt er faktisk lettlest. Det er en betegnelse det stilles få krav til, og som også er lite entydig. Det som er lettlest for ett barn, er ikke nødvendigvis det for et annet, selv om de tilfeldigvis er på samme alder.

Et fengende innhold vil motivere leseren og få han eller henne til å strekke seg. Hva som fenger, er like ulikt som for voksne, selv om populære kategorier er spenning, humor og fakta. Det trengs imidlertid et godt utvalg av lettleste bøker for alle slags lesere, slik at det finnes bøker for alle.


N
år barnet tar språket bokstavelig

Ta med deg døra når du går handler kort fortalt om Jonatan som får beskjed av pappa om å ta med seg døra når han går. Når pappa går for å sove middag, gjør Jonatan nettopp det, selv om han syns det er rart. Boka handler altså om språk, og er en fin påminnelse for alle som har med barn å gjøre om hvor ofte vi bruker språklige bilder og metaforer uten å reflektere over det.

Dette er en hverdagshistorie med stor gjenkjennelsesfaktor for voksne, og også for barn – som her i begynnelsen av boka:

Og han har gjort leksene. Han har skrevet seks ord som begynner på k. Og regnet en side i regneboka. Og byttet klær.

Han blir nesten trøtt av alt han skal gjøre før han kan gå ut og leke. Han er tross alt bare 6 år.
(s. 9)

Jonatan er både liten og stor, han tenker og tviler og handler. Det enkle, beskrivende språket kler innholdet godt. Det er en lavmælt, humoristisk og nydelig liten fortelling.

Debutanten Gunnar Opstad arbeider i BUP, han har vært politi, gårdbruker og lærer. Det merkes at Opstad har erfaring med barn, han gir oss seksåringen Jonatans indre monolog med stor overbevisning.

jonatanHenning Lystad, som har illustrert boka, har illustrert mange lettlestbøker, og det er en grunn til det. Han har en tydelig, god tusjstrek som gjør illustrasjonene enkle å oppfatte uten for mange unødvendige detaljer. Fargene er dempede og ofte i naturtoner. Lystad er god til å få fram Jonatans følelser med få virkemidler, illustrasjonene gjør boka en tanke mer humørfylt enn den ettertenksomme teksten.

Unødvendig tung start

Alle oppslagene har store eller små illustrasjoner – bortsett fra det første, som er det aller mest teksttunge. Det er en uheldig start på en ellers lettlest bok. Det mangler også sidetall på flere av sidene, blant annet de sju siste. Det har antagelig noe med illustrasjonenes plassering å gjøre, men bør kunne la seg løse – ferske lesere blir ofte motivert av å lese mange sider og liker å følge med på sidetall. Ellers lever boka opp til konseptet Den hvite lesehesten lover – med unntak av enkelte lange setninger.

Ta med deg døra når du går bør være en god leseopplevelse for en leser i begynnerfasen, men med noe erfaring. Den vil også være fin å lese sammen med en voksen, fordi den gir gode innganger til å snakke om språk og kommunikasjon. For meg som voksenleser var det en hjertevarmende og tankevekkende liten historie.

Red. anm.: Linn T. Sunne skriver også selv lettlestbøker for et annet forlag.

Linn T. Sunne

Født 1971. Forfatter, kritiker, lærer, bibliotekar og politiker. Master i bibliotek- og informasjonsvitenskap og i offentlig administrasjon og ledelse. Skriver skjønnlitteratur for barn og ungdom, sakprosa for barn og læreverk i norsk. Seniorrådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek og varaordfører i Nordre Land. Foto: Julie Pike