Egenartet og humoristisk bildebok om andre verdenskrig

Egenartet og humoristisk bildebok om andre verdenskrig

Boktittel: Opp og frem 1945

Forfatter: Ragnar Aalbu

Illustratør: Ragnar Aalbu

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2013

Antall sider: 80

Hvordan kan en eldre generasjons erfaringer fra krigens dager formidles til en ung generasjon i 2013? Dette er utgangspunktet for Ragnar Aalbus egenartede og humoristiske bildebok om andre verdenskrig og etterkrigstidens plass i norsk historie.

VI BYGGER LANDET

Ragnar Aalbu er forfatteren bak bl. a. Anda i ødemarka og bøkene om Harry og Roger. Aalbu er en erfaren bildebokforfatter og illustratør og har en mangeårig produksjon bak seg. Han har samarbeidet med en rekke andre forfattere, som for eksempel Helene Uri med boka Perler for svin og Bjørn F. Rørvik med bøkene om detektiven Purriot. Han har vunnet flere priser for sitt arbeid, blant annet Kultur- og kirkedepartementenes debutantpris for barne- og ungdomslitteratur for boka Fokus på ku i 2004. Bøkene hans bærer preg av særegne illustrasjoner som ofte er blandet med vittige ordspill.

Opp og frem 1945 har et egenartet utgangspunkt. Den er framstilt som en bok som skal ha vært skrevet i 1945, men som skal ha blitt trukket tilbake av forlaget rett etter utgivelsen. Boken er nå utgitt på ny og tilrettelagt ‘moderne unge’ av Aalbu selv. Med dette som utgangspunkt har Aalbu laget en samfunnssatirisk bok som belyser et viktig tema; nemlig hvordan man kan synligjøre perioden rundt andre verdenskrig i norsk historie for en yngre generasjon. Andre verdenskrig kan virke veldig lenge siden for unge som først lærer om den nå. Boken gir unge i 2013 et humoristisk blikk på krigens rolle i norsk historie og etterkrigstidens bygging av det moderne Norge.

TRAN TIL NASJONEN

Det tematiske fokuset i boken er rettet mer mot ungdom enn mot barn. Aalbu refererer i boken til en rekke historiske personer som bl.a. Kompani Linge, Einar Rose og Einar Gerhardsen, og det trengs litt forkunnskap om tidsperioden for å få fullt utbytte av alle referansene. Gamle politiske figurer, fiskeskinnsko og kaffeerstatning kan virke fremmed for ungdom i 2013. Aalbu bruker parodi som et godt virkemiddel for å kommunisere med unge i dag om viktige personer og hendelser fra denne tidsperioden. Det er nettopp bruken av humor som retorisk innfallsvinkel som er med på å gjøre det litt tørre historiske stoffet mer tilgjengelig.

tran«Politikeren Martin Tranmæl fikk det for seg å styrke folkehelsen, så han oppfant en helsebringende drikk av fisk. Tranmæl var så fornøyd med produktet at han oppkalte det etter sin egen mor (som også het Tranmæl).» (s. 52)

Boken er satt sammen av korte illustrerte episoder som er fulle av absurde vinklinger, ordspill og kommentarer. Aalbu bruker personer og hendelser i okkupasjonsårene og etterkrigstiden på en kunnskapsrik måte. Her er opphavshistoriene til klippfisk og nylonstrømper artig forklart. Det er også sjeldent å se mer alvorlige personligheter som Adolf Hitler og Vidkun Quisling bli framstilt humoristisk i en norsk ungdomsbok. Selv om boken også inneholder andre alvorlige referanser som blant annet til Titanic og okkupasjon, er den fri for moralisering og anstrengt forsiktighet.

«Snøen hadde knapt lagt seg for vinteren før isdanseshowet Titanic on ice fra Amerika besøkte hovedstaden, med en trupp bestående av alskens isprinsesser, kjekke matroser og orkester med bekken og fullt batteri.

Norges Rederiforbund uttalte i en ordknapp og besynderlig pressemelding at de syntes det hele var ‘klanderverdig’, mens Norges Svømmeforbund mente at ‘ som man reder ligger man». (s. 36)

ILLUSTRATIV BÆREBJELKE

En stor styrke i Opp og frem 1945 er illustrasjonene. Boken er bygget opp som frittstående episoder uten noen klar start og slutt og tekstene som er basert på ordspill kan virke repeterende i lengden. Strukturen kan virke litt tilfeldig satt sammen, men illustrasjonene som er med på å underbygge de korte tekstene skaper en følelse av bevegelse og variasjon i boken. Dette er god illustrasjonskunst og Aalbus tegninger blir aldri kjedelige.

Den skarpskårne illustrasjonsstilen i boken har linjer til Art deco og politisk plakatkunst fra 1930- og 1940- årene. Illustrasjonene er effektivt med på å gi boken en tidskoloritt for å underbygge påstanden om at dette er en bok fra 1945.

SPAS OG MORO

hitlerDette er en annerledes bok om andre verdenskrig og etterkrigstiden. Boken skal etter sigende være fra 1945 og derfor er fortellerstemmen skrevet med en gammeldags tone over seg. Fortelleren er kjapp og kontant og minner om stemmen i de gamle filmavisene, og fungerer godt som en slapstick-aktig kommentator.

Aalbu har med Opp og frem 1945 laget en god billedbok for ungdom som er interessert i tidsepoken, og til tross for å være preget av repetisjon i formen, er den høyst morsom og kunnskapsrikt utført.

Jon Wesseltoft