1315 sider – 27 år etterpå

1315 sider – 27 år etterpå

Århundrets krønike

Cappelen 1988

Øyvind Ådland

Cappelen

1988

I barndomshjemmet var det mange rom – og på min fars lille skrivekontor foregikk utpakking

I barndomshjemmet var det mange rom – og på min fars lille skrivekontor foregikk utpakking av et storverk. Jeg klarte knapt å håndtere denne tunge tingen i grå papp, men en heftig gulfarge med svart skrift på kom til syne og jeg forstod at dette ville bli en tøff bok å håndtere i flere år fremover.

Århundrets krønike lød tittelen og tykkere bok hadde jeg aldri sett konturene av – og slett ikke hjemme hos vennene. 1315 boksider plassert i et fargesprakende smussomslag med rikelige mengder bilder – for en sterkt nærsynt 10-åring en opplevelse så sterk som man kan få den. Blant utstrødde bilder var Roosevelt, Churchill, Stalin, Gerhardsen, kong Olav, Jimmy Carter og så videre oppe, nede, på bokryggen, på baksiden. Oppsummert: fire kvinner og flere titalls menn.

Jeg gikk til verket med ærefrykt og stort alvor og var alene med boken. Foreldre eller bror kom ikke inn i rommet med det første. «Med en gang du åpner boka – uansett på hvilken side – fanger den øyeblikkelig din interesse.» Ordene tilhører Rolf Kirkvaag, der de stod på smussomslaget i blurbeform, men selv opplevde jeg magi lenge før boken ble åpnet. Det ett bind mektige oppslagsverket var av en slik karakter at det tok tid å forstå hva som var begynnelse og slutt, om det kunne åpnes som bok, hvordan ville det være å bla om, hva trengtes av støtteanordning/bord, hva ville møte meg hvor som helst. Jeg fikk et inntrykk av at sidetallet ikke lot seg nevne eller regulere.

Blant det som møtte meg inni boken, var artikler om Titanic-forliset og Den andre verdenskrig, emner man har brukt aldeles for mye tid på siden med enfoldighet som utviklingstendens. Jeg skrev av mine første artikler fra denne boken og brukte en Olivetti skrivemaskin til det arbeidet, min fars. Siden har jeg transkribert hundrevis av forskningsintervjuer – så takk for sist, Århundrets krønike, du gav meg et liv i transkripsjon.

Øyvind Ådland. Foto: Mariann Enge
Øyvind Ådland. Foto: Mariann Enge

Øyvind Ådland, f. 1978, var forfatter og er transkribent.

Øyvind sender stafettpinnen videre og vil utfordre Kjersti Rorgemoen til å dele sitt barnebokminne neste gang.

Boka kan leses elektronisk hos Nasjonalbiblioteket på bokhylla.no.

Øyvind Ådland