28 rom og kjøkken – historien om Alf og Beate

28 rom og kjøkken – historien om Alf og Beate

Boktittel: 28 rom og kjøkken – historien om Alf og Beate

Forfatter: Kristin Roskifte

Illustratør: Kristin Roskifte

Forlag: Cappelen

Årstall: 2004

Antall sider: 60

Å stave samliv på 28 bokstaver…

En ABC med et luftig perspektiv på hverdagsliv og samliv, fortalt på en kjærlig, snurt, morsom og ironisk måte som treffer barn og voksne, om enn på forskjellige steder.

Barn og voksne kan godte seg sammen over alle detaljene de finner i de 28 rommene i huset til Alf og Beate. De minste lærer alfabetet, de største lærer om samliv og sånt. Det er et luftig perspektiv over det Kristin Roskifte gjør. Med den prisbelønnede debutboka Alt vi ikke vet (2003) zoomet hun ut og inn på detaljer på hatten til månens mørke side, en lek med de grunnleggende spørsmål og med ytterkantene av livet; dagliglivet og universets gåter.

Perspektivet og spennvidden i historien, det store i det lille, har hun med i årets bok, en ABC med en sjeldent forfriskende synsvinkel på hva billedboka kan være og livet likeså. Vårt par; Alf og Beate bor i et hus med 28 rom formet som bokstaver, sett i fugleperspektiv. Venstre side av hvert oppslag er et rom, og det begynner selvsagt med Altan, for deretter å forflytte oss til Bassenget, til Campingvogn og til Do.

Alle rom er innenfor Alf og Beates sfære. Her er deres historie og liv, i detaljer og i deres positurer og kommentarer – konsekvent på oppslagets høyre side. Slik blir boken en billedbok for voksne også, for de korte replikkene og de tegneserielignende figurenes gester rommer alt fra kjærlighet til ironisk snert.

Fornøyelig er dagdrømmerens dronningliv på do, og familiebildekroken der 26 portretter med undertekst rommer en epoke eller to. Gjestrommet er akkurat det det er, en transitt for grandtante Gunvor som har glemt både gebiss, genser og garnnøste. Iskremrommet var favoritten til min konsulent på 10, og deretter fulgte jålerommet som en god nummer to, en kaotisk drøm av jålesaker og juggel. Et uenighetsrom burde være obligatorisk i alle hus, enten diskusjonen går på undulat eller ulvehund, eller noe annet. Så kort og greit kan det sies. Men mest er det av kjærlighet og vennskap i entreen eller utenfor døren til vaskerommet som har gått i vranglås – og vafler er jo bedre vask, men de venter.

Boken er langt større enn den ser ut som, for hele liv rommes i 28 om og kjøkken. Kristin Roskifte står for tekst, illustrasjon og design. Less is more (fun) kan stå som motto for hennes knappe og på samme tid sprekkfulle strektegninger. Mens rommene er fylt av lydmalende rekvisitter i et 60-talls retrointeriør, står Alf og Beate med sine store hoder og små kropper støtt i en tegneserietradisjon fra 30-tallet og Betty Boop (boop-oop-a-doop).

I den første boken sin refererte Roskifte til Metro-Golwyn-Mayer og 50-tallet, hun følger opp med referansene til 30 tall, retro-60-tall med pullover, quickstep og radiokabinett. Og skulle du savne noe i boken, så kan du slå opp i registeret bak. Under bokstaven Ø for eksempel, finner du følgende; Ødelagt stemning, Ølflaske, tom, Ønske, Ønskekonserten, Ørelappstoler, Ørelappstolrom og Øye for Øye. Fyll selv ut tomrommet mellom ordene, og du finner et helt samliv mellom to permer.

 

Anne Schäffer

Født 1957. Frilansjournalist. Kunst- og litteraturkritiker i bl.a. Empirix og tidsskriftet Billedkunst. Sitter i innkjøpskomiteen for sakprosa for barn og unge. Styreleder i Norsk kritikerlag 2009–2012. Årets litteraturkritiker i 2007. Foto: Øivind Möller Bakken, MiA