Alene med følelsene?
Boktittel: Felix har følelser
Forfatter: Charlotte Mjelde
Illustratør: Camilla Billett
Forlag: Frisk Forlag
Årstall: 2024
Antall sider: 45
Sjanger: Bildebok
Liv og lære kolliderer i Charlotte Mjeldes barnebokdebut om følelser. Hovedpersonen Felix må i praksis fikse følelsene sine selv.
Felix har følelser er en skjønnlitterær bok om følelser – med to parallelle målgrupper: barn og foreldre. Innholdet er dels bildebok, og dels formidling av psykologfaget, med flere gode tilrådinger til den voksne. I faktadelen bakerst har forfatter og psykolog Charlotte Mjelde eksempelvis inkludert «Tre tips til å anerkjenne barnets følelser». Ingen av disse rådene blir egentlig fulgt av Felix´ forelder.
Gjenkjennelig setting
Bildeboken starter rett i handlingen med førskolebarnet Felix i klammeri med moren sin. Hovedpersonen blir fornærmet av å ha fått solkrem på øyet og flykter resolutt til rommet sitt. «Du er dum», roper han. Denne typen situasjoner, med uvelkommen hjelp, vil kunne vekke gjenkjennelse hos stort sett alle foreldre.
Like gjenkjennelige er de mindre detaljene i den samme scenen, fra halvspiste brødskiver til rot på gulvet, med sure sokker, uteleker og legobiter som flyter rundt. Mange har nok erfart at sistnevnte kan være vonde å trå på. Slik sett er det kanskje ikke så rart at alle personene i boken bruker sko inne (men litt rart er det likevel).
Forfatter Charlotte Mjelde og illustratør Camilla Billett peker tydelig på et problem, men hva gjør man egentlig som voksen i slike situasjoner? «Det viktigste for barnet ditt er ikke ordene du bruker, men den genuine forbindelsen du skaper – ved å være til stede og tilgjengelig for barnet ditt i følelsene» skriver forfatteren i boken. Psykolog Charlotte Mjelde ber altså den voksne være til stede for barnet når det utagerer. Men eksempelet i bildeboken hennes viser det motsatte. Moren til Felix holder seg nemlig unna ham til han er hundre prosent ferdig med følelsesutbruddet sitt. Barnet blir hensatt til å ordne opp selv.
Selvhjelpsbok for barn?
Felix har følelser er den første barneboken som gis ut på Frisk Forlag. Et raskt blikk på nettsiden deres viser at det er i sfæren av selvhjelpsbøker forlaget først og fremst opererer. Måten hovedpersonen Felix selv redder dagen i denne boken gjør det naturlig å tenke på også dette som en selvhjelpsbok. Leser man de symbolske sekvensene konkret, er det mye å lære.
Charlotte Mjelde driver også sin egen foreldreportal, og tipsene som står skrevet her er både konkrete og gode. Om utagerende sinne står det eksempelvis at barnet trenger en trygg person å speile seg i. «Her kan du gjøre en viktig forskjell for barnet ditt ved å være sammen med barnet i sinnafølelsen og vise at du tåler den.» Nettopp dette er det Felix ender med å gjøre på egen hånd gjennom syv sider. Når følelsene Sint, Trist og Redd materialiserer seg som metaforiske «følevenner» tar Felix jobben med å trøste dem. Som belønning kommer følelsen Glad sprettende frem.
Tårevåt drøm
Felix’ metode i boken er en praktisk guide som steg for steg kan sies å fungere godt – vel å merke i samhandling mellom to personer. At ett opprådd barn skal være i stand til å utføre denne jobben alene strider derimot mot sunn fornuft. Enda en utilsiktet konsekvens av dette grepet er at moren til Felix virker lite empatisk. Mens Felix’ tårer kommer dryppende gjennom taket, blir moren sittende og lese bok.
Boken hun leser er selvrefererende nok skrevet av Charlotte Mjelde og heter Bli klokere på barnet ditt – en praktisk guide til trygge barn med god selvfølelse (Frisk Forlag, 2023). «Når barnet ditt gråter er det fordi hun har et reelt behov som trenger å bli møtt» står det på side 15 i denne boken. Hvorfor tar ikke Mjeldes fiktive karakter disse rådene til etterretning?
For en pedagog kan det være ubehagelig å se Felix alene med de vonde følelsene sine. Men for barneleseren kan det selvsagt hende det oppleves frigjørende med en handlekraftig hovedperson som selv ordner opp. Effekten av boken er slik sett potensielt positiv. Avslutningsscenen med mor og sønn er da også av det oppløftende slaget, selv om slutten i sum blir vel lettvint.
Forenklet følelseshjul
Mjelde benytter et følelsesdiagram i boken for å forklare de ulike emosjonene Felix går gjennom. «Følevennhjulet» er basert på Gloria Willocx´ «The feeling wheel», men det er kun følelsene Sint, Trist, Redd og Glad som får plass i Mjeldes versjon. Hos Willocx finnes også følelsene Fredfull og Sterk, slik at oversikten gir en mer likeverdig fordeling av følelser som oppfattes positivt eller negativt. Hos Mjelde får de «negative» følelsene tre fjerdedeler av plassen. Formodentlig oppveies denne skjevheten av hovedpersonen selv. Felix er ikke det vanligste navnet i Norge, men bruken passer likevel fint til boken. På latinsk betyr ordet «lykkelig».