Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover

Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover

Boktittel: Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover

Forfatter: Endre Lund Eriksen

Illustratør: Olve Askim

Forlag: Aschehoug

Årstall: 2011

Antall sider: 32

EN NYSGJERRIG GUTT Tredje bok i serien om lille Alvin Pang og hans familie er

EN NYSGJERRIG GUTT

Tredje bok i serien om lille Alvin Pang og hans familie er en sjarmerende bok om barns fantasifulle blikk på voksne, og om rydding, putekrig og foreldres mulige roller som superhelter.

Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover er den tredje boken i serien om Alvin Pang, og er skrevet av Endre Lund Eriksen, mannen bak bl.a. bøkene om Pitbull-Terje. Olve Askim har igjen illustert teksten med levende og humoristiske tegninger.

Alvin bor med sin mor, sin stefar Freddy og lillesøster Elvira i et lunt lite univers. Han er en aktiv og lur gutt som har mange tanker og er flink til å undre seg, da gjerne om de voksnes verden og hva den kan skjule. Alvin og vennene hans, Adil og tvillingene Emma og Annika, diskuterer rett før leggetid en kveld hva foreldrene deres finner på når barna har lagt seg om kvelden. De må jo ha spennede liv mens barna sover? Putekrig, fest og dataspilling er ivrige forslag. Eller kanskje de bare rydder? Men det kan jo ikke bare være så kjedelig som det?

Alvin finner ut at han skal ta på seg oppdraget, og virkelig se hva natten skjuler etter leggetid.

Etter å ha lurt seg til en orkesterplass under sofaen for å bivåne mor og stefar Freddys bedrifter, når han helst skal være i seng, faller han i søvn og våkner senere på kvelden. Han sniker seg til en titt inn i foreldrenes soveværelse og får til sin store forskrekkelse se mor og Freddy nakne og i ferd med å skifte klær. Dette setter Alvin inn i en verden av uerfarte tanker. Hans måte å forstå noe han ikke har utgangspunkt for å skjønne helheten av, setter i gang bokens konsentrerte tema om hvordan barn forstår og formidler til seg selv den voksne verdens potensial. Der virkeligheten ikke kan forklare erfaringene, kan drømmer og fantasi gjøre det.

Nattens hemmeligheter
Alvin betrakter de voksne med livlig fantasi, og boken viser på en utmerket måte hvordan barn søker å danne seg helhetlige oppfatninger ut ifra betraktninger av voksnes atferd. Den voksne verden forståes som en forlengelse av barnets verden.
Alvin klarer ikke å forstå hvorfor hans mor og freddy er nakne, og fyller hullet igjen med en fortolkning hans barnlige blikk og fantasi kan sette sammen. De blir superhelter som skal ut på oppdrag. Godt illustrert av Askim i beste Marvel-tegneseriestil. Ideen om at de voksne er slitne småbarnsforeldre som skal legge seg, er utenkelig. Mor og far som sovner foran tv etter kveldens rydding forvandles til sterke beskyttere i kappe.

Bokens vage referanse til foreldres seksualitet er subtilt og fint insinuert. Alvin og vennene er ikke sikre på hva nakenheten og hva putekrigen og lekeslåssingen i senga er, og Lund Eriksen og Askim viser på en enkel og naturlig måte hvor fremmede de næreste trygghetspersonene kan være for barn når de er voksne i sivil og utenfor foreldrerollen.

Alvin Pang er en karakter i beste Albert Åberg-stil, humoristisk og upretensiøst framstilt. Lund Eriksen snakker med en fortellerstemme som er på lag med barnekarakterene i boken. Det barnlige blikket i boken makter å være enkelt og direkte talende til sin målgruppe.

Samtidig klarer Lund Eriksen å balansere stemmen til også å gi foreldre et blikk på barns perspektiver og forestillelsesiver.

Karakterene i boken er varme og sosialt engasjerte. Både Adil, den pakistansk/indiske vennen til Alvin og stefaren Freddy er godt å se i norsk barnelitteratur, som høyst ønskede innslag representerende et Norge anno 2011. Dette gjort på en enkel og naturlig måte. Herlig fri for noen form for ideologi og pedagogikk. Adil og Freddy er kun Adil og Freddy, noe som er en selvfølge for mange barn, men kanskje ikke like mange voksne.

Dagen etter
Dette er en smart og konsentrert fortelling som på få sider makter å ta opp temaer vedrørende foreldrerollen og hva det innebærer å ha småbarn. Samtidig klarer boken å gi et lite blikk fra barns vinkel på hva foreldre kan være utenfor den hverdagslige erfaringssfæren.

Men fortellingen om Alvin Pang er kanskje i korteste laget i forhold til temaet. Mye av bokens tematisering ligger implisitt i teksten og her spiller illustrasjonene en nesten for stor rolle. Dialogmulighetene mellom foreldrene og Alvin, samt foreldrenes tilstedeværelse, er noe som denne leseren kunne tenkt seg utdypet mer. De forblir litt vel mye i bakgrunnen og boken er for fort ferdig, selv til å være en illustrert småbarnsbok. Boken er godt skrevet og illustrert, men det er noe som savnes. Karakterene som venner og familie kan utvikles mer. Siden dette er en serie som omtaler episodiske erfaringer i Alvins virkelighet, er det et håp anmelderen har, at det kommer til å skje en videreutvikling av dette universet. Det er mye mer mat i Alvins verden som bør komme på bordet.

    … Nede på kjøkkenet klirrer det i kopper. De holder sikkert på å gjøre klar til festen.Gjestene kommer vel så snart ungene deres har sovnet. Barna må sove, og de voksne får ha fest. Det er urettferdig, det! …

Jon Wesseltoft