Amerika for barn og unge

Amerika for barn og unge

Når Kapittel-festivalen i dag braker løs i Stavanger er barn og unge med på laget. Hva har festivalen å by på for den yngre garde? En god blanding av bøker med både lokalt og internasjonalt perspektiv, forteller programansvarlig Siri Odfjell Risdal.

Siri Odfjell Risdal
Siri Odfjell Risdal. Foto: Anne Lise Norheim

Bokmerke er Kapittel-festivalens egen barnebokfestival, som fra og med 2010 ble organisert under dette navnet.

– Festivalen har alltid hatt mye barne- og ungdomslitteratur på programmet, og Bokmerke organiserer altså arrangementene som er rettet mot barn og unge, sier Risdal.

– Dere er nesten som en liten festival i festivalen?

– Ja, vi har både arrangementer som er knyttet til festivalens overordnede tema og arrangementer hvor vi løfter frem lokale forfattere og illustratører. Totalt er det ventet 2500 barn og unge innom Sølvberget denne uka. I år er det Amerika som er tema for Kapittelfestivalen, og som danner en rød tråd i programmet vårt.

– Hvilke sider ved Amerika blir barn og ungdom kjent med under Bokmerke-arrangementene?

cover-hiphop– Vi løfter frem flere sider ved amerikansk kultur, og har valgt å fokusere spesielt på to sjangre som forbindes med amerikansk populærkultur, nemlig hiphop og tegneserier. Publikum kan for eksempel møte Josef Yohannes, som har slått igjennom som tegneserieskaper i USA med serien The Urban Legend. På hiphop-fronten kommer Øyvind Holen for å snakke om faktaboken sin Hiphop. Maja Lunde har skrevet romanen Battle med handling lagt til hiphop-miljøet, og begge vil delta på flere arrangementer. Holen skal blant annet møte lokale hiphop-artister og rappere, og Maja Lunde skal møte skoleklasser.

– Er det andre sider ved Amerika som står på programmet?

Basic CMYK– Ja, vi har vært så heldige at vi har en lokal debutant, Kjartan Hjulstad, som skal fortelle om romanen sin, Minnesota og støvet, der handlingen er lagt til et indianerreservat. Hjulstads bok får frem andre sider ved det amerikanske samfunnet som ellers ikke er så kjent for barn og unge. Vi får også oversetteren av romanen Bare i Brooklyn, Line Almhjell, på besøk. Boken er skrevet av Una LaMarche og gir et innblikk i hvor segregert det amerikanske samfunnet kan være. Bokens to hovedpersoner bor i samme gate, likevel lever de parallelle liv uten kontakt med hverandre. Vi møter en jødisk jente og en amerikansk skater-gutt, som først får kontakt når de sitter fast i heisen. Amerika-arrangementene skal gi et mer nyansert bilde av USA enn barn og unge møter til daglig.

Oversetter Line Almhjell er forøvrig søsteren til forfatteren Tone Almhjell, som i likhet med Josef Yohannes fikk sitt gjennombrudd i USA med fantasyromanen Vindeltorn – en bok som opprinnelig ble skrevet som en adventskalender til søsteren Line. Tone er også gjest på festivalen i år, og sammen vil de to møte skoleklasser og samtale om Vindeltorn og det amerikanske bokmarkedet.

– Dere har også arrangementer med lokalt tilsnitt, blant annet er det et som heter «Hele Rogaland leser». Hva slags arrangement er det?

– Det er et arrangement i samarbeid med Rogaland fylkeskommune, som hvert år deler ut en gratis bok til alle rogalendinger. I år skal hele Rogaland for første gang lese en bok beregnet på både voksne og barn. Det er Sov søtt, herr Spiss, som er skrevet og illustrert av Erna Osland og Inger Lise Belsvik. Her får man vite mer om hvordan dyrene sover.

cover-battleEt annet høydepunkt blir Bokfesten, vår nye satsing for barn og unge der vi setter sammen forfattere som på ulik måte forholder seg til festivaltemaet. I år vil Bokfesten handle om hiphop, og nærmere 300 ungdommer vil få oppleve Øyvind Holen, Maja Lunde og lokale hiphop-dansere fra 3. klasse dans ved Stavanger Katedralskole. Programleder er Liv Gulbrandsen fra Leser Søker Bok.

– Små og store rogalendinger får innblikk i både amerikanske tilstander og dyrenes verden under Bokmerke, hva annet får de stifte bekjentskap med?

– De får stifte bekjentskap med sin egen by! Anette Moi har nemlig laget myldreboken Eg elske Stavanger, og stiller ut tegninger fra boken under festivalen. Publikum får også møte illustratør Lene Ask, som er fra Stavanger og vil fortelle om byen sin, avslutter Risdal.

Gro Jørstad Nilsen

Født 1967. Utdannet litteraturviter, forfatter og litteraturkritiker. Hun skriver bokanmeldelser for blant annet Bergens Tidende, tidsskriftet Prosa og barnebokkritikk.no, og anmelder både sakprosa og skjønnlitteratur.