Årets anmelder
Zuhayr Abdi ble av Foreningen !les kåret til Årets anmelder 2015 for sine anmeldelser av fjorårets norske ungdomsbøker på uprisen.no. Abdi er elev i 10. klasse ved Finnsnes ungdomsskole, og ble valgt blant 800 andre bokanmeldende ungdommer. Barnebokkritikk har fått tillatelse til å gjenpublisere noen av Abdis anmeldelser. Her er hennes vurdering av Siri Pettersens Evna, og Helene Uris Fordi jeg elsker deg.
Siri Pettersen: Evna, Gyldendal
Evna er den tredje og siste boka i den kritikerroste fantasytrilogien Ravneringene som er skrevet av Siri Pettersen.
I denne briljante avslutningen møter vi Hirka for siste gang der hun enda en gang går gjennom portene. Hirka reiser til sin fars verden, Dreysil. Synet hun møter her er slående. De likfødte, Umpiri, er svært stolte skapninger med ingen svakheter. Hirka på den andre siden er halvt menneske. Hun er svak. Hun er skrøpelig. Tåler ikke kulde og kan på ingen måte sammenligne seg med sin blinde familie. Hvordan skal Hirka da overbevise dem om å ikke gå til en blodig krig for Evna som ble på en urettferdig måte tatt fra dem? Klarer Hirka å stoppe at det blir et enda større klasseskille hvis hun klarer å helbrede Evnas årer? Og tør hun å ta den risikofylte sjansen på at stedet hun en gang kalte for hjem blir totalt ødelagt av hennes valg? Hjemme i Ymslanda er Rime et vandrende lik og sliter med å vinne folks tillit etter sitt fravær. Ting går dårligere og dårligere for Rime. Han har en død ravn i halsen, mistet sin plass i Rådet og Darkaggar skyr ingen midler for å knekke han.
I Evna møtes flere verdener og skjebnen til disse avgjøres en gang for alle. Du leser om dype familiehemmeligheter, en kommende krig, stolthet og fordommer, fortryllende kjærlighetsdrama, identitet og ikke minst tilhørighet.
Hvor skal jeg begynne? Jeg gruet meg faktisk til å begynne å lese Evna, fordi jeg hadde så høye forventninger etter Odinsbarn og Råta. Og etter å ha lest boka, kan jeg rett og slett ikke uttrykke hvor mye jeg elsker denne serien. Ravneringene er en fantastisk serie. Så rått, så gripende, så urettferdig, så sjokkerende og ikke minst så morsom!
Det beste med Ravneringene må være verdensoppbygningen, altså universet som Siri Pettersen har skapt. Gjennom de tre bøkene blir vi kjent med hele tre verdener, men det er ikke vanskelig å bli kjent med miljøet og hvordan ting fungerer. Bøkene i Ravneringene er også originale og kan på ingen måte sammenlignes med andre bøker i samme sjanger. Vi kan si at forfatteren bryter med typiske og tradisjonelle fantasybøker, noe som er forfriskende hvis man leser mye fantasy. Mens store deler av sjangeren består av alt fra vampyrer og ulver til trollmenn, så er Ravneringene noe eget. Noe eksepsjonelt. Altså hvordan går det an å finne på alt dette? Ætlinger med hale, Umpiri som lever i tusener av år, et Evne som alle skapninger tørster etter men som kun én verden har, og en likfødt hærfører i eksil som snakker med sin datter i en annen verden gjennom ei ravn. Siri Pettersen er rett og slett et geni! Et mesterhjerne! Jeg bøyer meg i støvet.
Språket i Evna er som i de foregående bøkene veldig bra. Solid og rikt er to stikkord.
Omgivelsene og dialogene er rikt beskrevet. Det er nesten som om man føler at man er i bokens univers.
Pettersen går utifra at leseren ikke er en komplett idiot og bruker gjerne litt avanserte ord og begreper. I de fleste fantasybøker bruker leseren ofte å få forklart det meste nesten med en gang. I Ravneringene skjer det hele gradvis gjennom de tre bøkene. Man må bruke hodet og jeg elsker det!
Selv om serien er inspirert av det norrøne språket, blir vi introdusert for et nytt språk i Evna. Dette språket er særegent og er utviklet i samarbeid med lingvist Alexander K. Lykke. Umoni, som språket heter, er bemerkelsesverdig bra. Jeg kan ikke vente til den dagen Ravneringene kommer til filmlerretet og jeg får høre uttalelsene av ordene.
Ravneringene er ikke kun fantastisk og behagelig lesing, serien tar indirekte også opp en rekke emner innenfor samfunnet. Serien tar blant annet opp spørsmål som annerledeshet, identitet, utstøting og klasseskille. Jeg syns det er supert at Siri tar opp disse problemene. Bøkene hennes er mer genuine og noe som huskes lenge etter man har lest dem. Jeg tror også at ungdommer vil føle seg igjen i disse emnene og i karakterene.
Apropos karakterer, karakterene i Evna svært livfulle. Ting er ikke svart-hvitt. Det er ingen som er enten god eller ond, men heller komplekse, og vi følger mange av dem mens de vokser og kanskje forandrer seg personlighetsmessig. Karakterene er alle så forskjellige og man ender gjerne opp med å like flere istedenfor «et par gode» gjennom serien. Hirka som hovedperson er meget tøff, men hun har også karaktertrekk som gjør henne menneskelig og ekte. Etter å ha lest serien, føler jeg at jeg kjenner Hirka veldig godt. Hun er en jente som reiser seg opp uansett hvor mange ganger hun faller, og som aldri slutter å ha trua på ting. Når jeg ser på forandringen hun gjennomgår fra bok én til siste bok, blir jeg rett og slett stolt. Hun vokser fra å være ei usikker jente til en sterk og selvstendig ung kvinne.
Jeg vil også legge til at Evna har nye og interessante bikarakterer. Den unge Skerri med sin krigerske og selviske personlighet er den ene. Hun har en forakt for svakhet og skjuler sine bedre enn de fleste. Den mer eller mindre dødsdømte Kolail er den andre. Han er sjenert og virker kanskje litt kald, men instinktet for å kjempe for det han tror på og hjertevarme mangler han ikke.
For å oppsummere det hele, vil jeg si at Ravneringene er noe av de beste som noensinne er skrevet innenfor norsk litteratur. Når folk spør meg om bøker som jeg anbefaler, er serien om Hirka på absolutt første plass. Siden Råta og Evna starter der den forrige boken sluttet er det best at man leser bøkene i rekkefølge.
Jeg blir etterlatt med så mange tanker. Så mye hjertesorg. Den kan ikke være ferdig! Hva skal jeg gjøre nå? De tre siste årene har jeg først lest bøkene og så brukt resten av året på å glede meg til neste utgivelsesdato. Fra første til siste side har jeg blitt servert en intens, fantastisk og gripende fortelling med en vakker skrivemåte.
Selv om det er vemodig å ta et farvel med Hirka og Ravneringene, gleder jeg meg veldig til jeg får se hva mer min favorittforfatter finner på.
Evna kvalifiserer seg absolutt til å både bli nominert og vinne Uprisen. Terningkast? 6+++!
Helene Uri: Fordi jeg elsker deg, Cappelen Damm
Hvordan overleve et farlig forhold med en psykotisk kjæreste?
Fordi jeg elsker deg av Helene Uri er en av de fortellingene som vi så inderlig skulle ønske ikke var sann, men dessverre er det flere kvinner og jenter som opplever slikt som Elin.
Denne fortellingen handler om Elin og hvordan hennes liv plutselig forvandles på et blunk.
Elin er en helt vanlig jente. Hun går på videregående skole. Elin er pen, vellykket, har gode bestevenner. Hun er også svært lykkelig og tilfreds med seg selv helt til hun møter Fredrik en dag. Fredrik ja, han med det store smilet. Han som vet hva han skal si og hva som gjør inntrykk på alle. Han som alle liker. De to blir sammen og har det veldig bra. Men etter at hun begynner å få utrolige meldinger fra Bjørn og blåmerker på kroppen, endres alt. Absolutt alt. Hvordan skal hun komme seg vekk fra dette usunne forholdet? Kommer hun seg vekk med livet i behold?
Jeg må ærlig si at jeg felte noen tårer etter å ha lest Fordi jeg elsker deg. Jeg var ikke bare trist fordi jeg leste ferdig siste siden i boka, men fordi det finnes så mange kvinner som er i dårlige forhold der partneren slår, manipulerer men også svikter. Det er veldig lett for oss andre å spørre hvorfor kvinner i ulykkelige forhold ikke kommer seg vekk, men ved å lese Elins fortelling så skjønner vi at det slettes ikke er så lett.
Jeg har faktisk ikke noe dårlig jeg vil si om denne boka. Kun positive ord! Fordi jeg elsker deg har ingen svakheter!
Noe jeg fort la merke til var hvor lettlest boka var. Det var veldig vanskelig å legge den fra seg. Noe annet jeg la merke til var hvor fantastisk flott Helene beskriver Elins følelser. Det gjorde leseropplevelsen enda mer magisk.
Til slutt vil jeg nevne at dette er en bok ALLE bør lese. Jeg tror ikke at mange vet hvor stort problem vold mot kvinner er. Ved å lese Elins historie tror jeg at flere vil skjønne alvoret. Jeg håper også at boka etterhvert blir en del av pensumet på ungdomsskolen. En så velskreven og flott bok som skildrer et stort samfunnsproblem bør ingen gå glipp av. Boka får terningkast seks!
Foto av Zuhayr Abdi: Foreningen !les