Årets vinner av Nordisk råds pris

Vinder af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2015 Ja
Foto: Johannes Jansson/norden.org

Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur 2015 gikk til svenske Jakob Wegelius for romanen Mördarens apa. Under arrangementet i Reykjavik 27.10. fikk han overrakt statuetten «Nordlys» og prisen på 350 000 kr av forrige års vinnere, forfatter Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter.

Nordisk råds jury skriver i sin begrunnelse:

«Med romanen Morderens ape puster Jakob Wegelius nytt liv i den klassiske eventyrfortellingen. Sammen med gorillaen Sally Jones får leseren lov til å oppleve Lisboas lurvete havnekvarter, følge med på nervepirrende reiser over verdenshavene og komme i audiens ved maharajaen av Bhapurs overdådige hoff – alt sammen i et forsøk på å renvaske Sallys beste venn, sjømannen Henry Koskela. Med rendyrket fortellerglede og en fin fornemmelse for personskildringer, levendegjør forfatteren et stykke historie fra starten av 1900-tallet – ikke minst takket være en fascinasjon for datidens mange tekniske nyvinninger. Boken blir den fullendte helhetsopplevelsen, takket være de detaljerte portrettene, vignettene og kartene, hvor vi kan følge Sally Jones’ eventyr.»

Jakob Wegelius (f. 1966) er forfatter og illustratør. Han debuterte med barneboken Spionerna i Oreborg 1994 (Spionene i Åreborg, Bonnier Carlsen 1996, oversatt av Tor Fretheim).

Mördarens apa er en frittstående fortsettelse på den tegnede romanen Legenden om Sally Jones (Legenden om Sally Jones, Cappelen Damm 2009 – oversatt av Cornelius Jakhelln). Jakob Wegelius har mottatt den prestisjefylte Augustprisen for begge disse bøkene.

Her kan du lese Barnebokkritikks anmeldelse av vinnerboken.

Her finner du lenker til anmeldelser av alle de nominerte titlene.

Legg igjen en kommentar