Barn og unge som kritikere?

Dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Nasjonalbiblioteket, Oslo, 26.10.2018

Barnebokkritikk vil sette søkelyset på hvordan sosiale medier endrer synet på formidling og kritikk av barne- og ungdomsbøker.

Simon_Glücklich_Lesestunde_1889
Simon Glücklich: «Lesestunde» (1889).

Barn og unge har inntatt offentligheten som kritikere og formidlere av litteratur – særlig på sosiale medier. Barn og unge blir invitert inn og løftet frem både av ikke-kommersielle aktører (som for eksempel Foreningen !les med Uprisen og Ungdommens kritikerpris) og gjennom forlagenes markedssatsninger. Samtidig ser vi at avisene satser mindre på litteraturkritikk enn før. Hvilken betydning har denne forskyvningen av tyngdepunkt fra voksne, skolerte kritikere til unge bloggere for kritikken selv? Hva er den nye litteraturkritikkens kvaliteter og relevans? I samtale med sentrale aktører på feltet oppfordrer vi til debatt om hvordan unge bloggere og kritikere utfordrer og endrer litteraturkritikken. Hvor går grensen mellom formidling og kritikk i dag? Hvordan forholder vi oss til en voksende mengde av nye, digitale former for kritikk og formidling?

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt.
Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Mangschou, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, og Ena, et imprint i Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

Program

9.30 – 10.00              Registrering, kaffe

10.00 – 10.15             Velkommen v/ redaktør i Barnebokkritikk, Ingvild Bræin

10.15 – 10.45             Innledning v/ Siri Odfjell Risdal, prosjektleder ved Stavanger kulturhus Sølvberget: «Denne boken får deg til å le så det spruter melk ut av nesa på deg» – barnas stemme i den litterære offentligheten.

10.45 – 11.15             Videopresentasjon av influensere: Hva er det egentlig de har innflytelse over, og ved hvilke grep? Hvordan forstår de sin egen rolle? Produsent & intervjuer: Nora Nordskar Hoel

11.15 – 11.30             Pause

11.30 – 12.30             Samtale: Pushing av barne- og ungdomslitteratur i sosiale medier?

Panel: Harald Ofstad Fougner (markedssjef i Gyldendal), Mona Ek (kommunikasjonssjef i Aschehoug), Anne Iversen (informasjonssjef i Vigmostad & Bjørke), Nora Nordskar Hoel (bokblogger og spesialbibliotekar ved Deichmans hovedbibliotek med ansvar for Litteraturbloggen og markedsføring). Moderator: Øystein Espe Bae (NBI)

12.30 – 13.15             Lunsj

13.15 – 14.30             Kritikerpanel: Kan vi overlate kritikken til barn og unge?

Panel: Maren Ørstavik (Periskop), Walter Wehus (Barnebokkritikk/Empirix), Damian Arguimbau (Kristeligt Dagblad, DA), Lotta Olsson (Dagens Nyheter, SE), Bjarte Bakken (Foreningen !les). Moderator: Anne Cathrine Straume (NRK)

14.30 – 15.00            Plenumsdiskusjon

Praktiske opplysninger:

Lokale: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 200,-.

Lunsj koster 200,- for alle deltakere.

Påmelding innen 10. oktober til:

redaksjonen@barnebokkritikk.no

NB! Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj (evt. om dere har noen matallergier).

Hjertelig velkommen til seminar!

Med vennlig hilsen

Barnebokkritikk, på vegne av samarbeidspartnerne

Legg igjen en kommentar