Beskow, Elsa: Herr Peter

Beskow, Elsa: Herr Peter

Herr Peter

Elsa Beskow

Damm 1949

Christian Refsum, forfatter og førsteamanuensis i litteraturvitenskap

Damm

1949

Flerspråklig helt Jeg roter rundt i en støvete bokhylle på loftet, i en hylle med

Flerspråklig helt

Jeg roter rundt i en støvete bokhylle på loftet, i en hylle med bøker som tenåringene har vokst fra. Der finner jeg den: Herr Peter, boken som fremkaller minner om mormors myke overarmer, til å lene hodet mot når hun leste. Det er klusset med kulepenn på omslaget, og boken faller nesten fra hverandre, men inni er sidene like fine, tegningene like klare og uttrykksfulle. Og Herr Peter er fortsatt min helt:

    Herr Peter kjente alle, han var en munter mann. Han bodde i vår gate, i en rønne. Både fransk og tysk og engelsk og arabisk kunne han. Han gikk i gamle bukser som var grønne. Hvis det kom fremmedfolk til byen, langveisfra, Så pleide Peter hjelpe dem. Han skjønte hva de sa.

Klump i halsen. Herr Peter vet hva det handler om. Herr Peter tar seg tid. Herr Peter hjelper. Men arabisk? Kunne virkelig Herr Peter snakke arabisk?

    Jo, Peter han var dyktig Og kunne mange fag, Og aldri har vel Peter hatt sin make. Han strevde og han slet Og var oppe natt og dag. Men huset hans, det lekket stygt i taket. For ingen husket på å gi ham penger når han kom og gjorde alle tingene vi pleide be ham om.

Huset – rønnen – er en skam for byen, og lensmannen vil rive den. Men hva skjer? Barna kommer til unnsetning og hjelper Peter! Sønnen til snekkeren fikser noen planker, sønnen til mureren noen mursteiner og malergutten Rulle, som forteller historien, blander friske og fine farger. Alle er med: Lars, Knut, Kalle, Nils, Svend, Jens, Gerd, Liv, og ikke minst «lille Nicoline». Huset blir reddet! Det får en diger, grønn krans på taket. Og så blir det fest. Peter spiller fløyte mens alle danser og propper i seg boller og saft. Det er så fint. Det er så fint.

Vi takker Norsk barnebokinstitutt for avbildingen av forsiden. Boka fins i deres samling.

Christian Refsum