Mitt barnebokminne - av redaksjonssjef Eva Thesen, Gyldendal Barn & Ungdom
ABC
André Bjerke

Illustrert av Gösta Munsterhjelm
98 sider
Riksmålsforbundet 1959

Bjerke, André: ABC

Ære være A for det!

Å bli spurt om å beskrive et barnebokminne er et svært hyggelig oppdrag å få. Utfordringen er selvsagt at å velge en spesiell leseropplevelse betyr å måtte velge bort mange andre.

Jeg vokste opp med bøker – og like mange tegneserier. Både min farmor og min far oversatte tegneserier fra Aller-forlaget og Schibsted (bl.a. Knøttene) ved siden av det de egentlig jobbet med. Mine venner synes det var paradisiske tilstander hjemme hos oss, fordi vi hadde stabel på stabel av alle mulige seriehefter.

Men til barnebøkene: Jeg kunne trukket frem Lindgrens Lotta og Mesterdetektiven Blomkvist, som jeg leste om og om igjen – eller Vestlys bøker om Aurora. For ikke å snakke om Knerten! Eller min bildebokfavoritt som handlet om det vesle huset som blir omringet av byen, og som like før det blir kvalt av støy, støv og trafikk, blir hjulpet ut på landet. Tittelen husker jeg ikke, boken var en gave fra min amerikanske familie og er senere blitt borte. Historien minner om Tor Åge Bringsværds Jørgen Moes vei nr. 13 som gjenutgis i år og som jeg nå gleder meg til å lese for min datter.

Jeg velger imidlertid å stoppe opp ved en annen bok. André Bjerkes ABC med illustrasjoner av Gösta Munsterhjelm.

Mine første minner handler om hvor godt det føltes å velge ut akkurat denne boken til lesestunden, fordi mine foreldre så åpenbart var glad i den. Men det tok ikke lang tid før den ble til en skatt som jeg elsket selv også. Vi bladde forventningsfullt fra side til side og gledet oss over morsomme lydbilder, halsbrekkende tungeøvelser, vare stemninger og appellerende illustrasjoner. Jeg kunne snart diktene utenat. Og da kunne jeg glede meg til mine favorittdikt dukket opp, og det gjorde de jo – hver gang.

Når jeg nå leser boken for min egen datter, bringer den meg like store gleder som den gang, sammen med en ærbødighet i forhold til språket og forfatterens stemme. Her finner jeg fremdeles leken, gleden og rytmene vi kan boltre oss med. Og det fungerer akkurat like godt i dag.

Takk til Norsk barnebokinstitutt for avbildningen av forsiden. Boka fins i instituttets samling.Skrevet av:
Kommentarer