Bringsværd, Tor Åge: Det blå folket og Hurrikan

Bringsværd, Tor Åge: Det blå folket og Hurrikan

Det blå folket og Hurrikan

Tor Åge Bringsværd

Illustrasjoner: Thore Hansen
Gyldendal 1975

Åshild Irgens, illustratør

Gyldendal

1975

MAGISK STEMNING Av illustratør Åshild Irgens Da det var tid for bibliotektime på Ringshaug Barneskole,

MAGISK STEMNING

Av illustratør Åshild Irgens

Da det var tid for bibliotektime på Ringshaug Barneskole, var det en hylle jeg alltid sprang bort til først. Det var for å se om noen av bøkene i serien Det blå folket var ledige. Av disse var min favoritt den midterste av tre; Det blå folket og Hurrikan. Lånekortet avslørte at jeg nærmest la beslag på boka.

Det blå folket prøver å redde verden fra grådighet, miljøødeleggelser og ondskap. I denne fortellingen kidnappes Anders-i-treet, og hans hemmelige butikk er jevnet med jorden. Det blå folket setter kursen mot landet Gru for å befri vennen fra den fryktelige Hurrikan. Et vesen som har all verdens ondskap i seg.

Det blå folket befrir Anders-i-treet, og seirer ved å lokke Hurrikan med noe monsteret tror er en stor flyvende gullmynt. Han deles opp i tusenvis små, grådige menn, som løper og kaver etter det som viser seg å være en stor pepperkake kokken på det flyvende skipet Luftens glade frosk, har laget. Hurrikan løses opp og er borte for denne gang, men det blå folket advarer mot at han når som helst kan dukke opp igjen, da kanskje i en annen form.

Historien er spennende fortalt både i tekst og bilde, og jeg ble inspirert til å tegne videre rundt alt som hendte. Kanskje var det her lysten til å bli illustratør tok form? Thore Hansens illustrasjoner var det mest fantastiske jeg noen gang hadde sett. Han inviterte til et univers av luftige komposisjoner med kryende, ornamentale detaljer, merkelige dyr, skumle figurer og urovekkende, magisk stemning.

Åshild Irgens