Da Lille Larsens hus blåste bort

Da Lille Larsens hus blåste bort

Boktittel: Da Lille Larsens hus blåste bort

Forfatter: Jakob Martin Strid

Illustratør: Fride Friestad

Forlag: Engelstad Forlag

Årstall: 2009

Antall sider: 44

LUFT, VIND – OG EN REKKE TING Da Lille Larsens hus blåste bort blir ikke

LUFT, VIND – OG EN REKKE TING

Da Lille Larsens hus blåste bort blir ikke tatt av vinden, men lander fjellstøtt. En enkel fortelling med morsomme illustrasjoner går hjem hos både voksne og barn.

Mennesket og maktene
Et forferdelig uvær kickstarter fortellingen om Lille Larsen. På første oppslag titter han forskremt ut av vinduet sitt mens vinden river og sliter i huset. Rundt husene i den lille byen ved skrenten fyker sykler, trær, stoler, briller, en gummistøvel gjennom luften. Og som tittelen avslører, på neste oppslag skjer det katastrofale: Lille Larsen hus blåser bort, og havner på toppen av det uinntakelige Brekke-ben-fjellet.

Hva som må gjøres
Lille Larsen er avskåret fra resten av samfunnet. Menneskene i den lille byen setter straks i gang en rekke tiltak for å hjelpe ham. Først sender de spekeskinker og annen mat opp med harpun, dernest en rekke andre ting. Men like fullt er Lille Larsen alene på toppen av Brekke-ben-fjellet. Ordføreren sender opp fire sterke menn for å redde Larsen ned, men fortellingen vil ha det til at Lille Larsen selv, med et nys, gjenoppretter balansen. Og som i alle Astrix-album, avsluttes fortellingen med en stor fest rundt et langbord på byens torg.

Mye luft
Det er mye luft rundt illustrasjonene til Strid. Den hvite bakgrunnen til de fargerike pennetegningene henleder oppmerksomheten mot små detaljer som svever gjennom luften. I første oppslag skyter et vannklosett gjennom taket som en rakett. Da huset nyses tilbake på plass, fyker spekeskinker, ror og gebiss til alle kanter. Et DUNK forteller at huset er på plass. Slik får teksten også fokus der den flyter i alt det hvite. Strid varierer størrelsen på skriften for å framheve viktige enkeltord, som for eksempel når Larsens hus lander på det skumle BREKKE-BEN-FJELLET. Bare i et oppslag er luften farget. Da har natten senket seg, og en blålig tone innhyller scenen i melankoli.

Om mus og menn
Da Lille Larsens hus blåste bort handler om mennesker i en krisesituasjon. Strid former ansiktene etter ulike sinnsstemninger: Sjokk og vantro da stormen herjer byen, sorg når byborgerne finner huset til Larsen borte, engstelig hjelpsomhet og glede ved gjenforeningen. Menneskene i byen lever med hendelsene.

Helt annerledes er det da med noen små mus som lever tett på menneskene, men med en helt annen holdning til begivenhetens gang. De opptrer som små absurde innslag i det menneskelige dramaet. Stort sett tittet de ut av ulike musehull, men de seiler også gjennom luften i flygende farkoster – eller de raser rundt i en racerbil. Små unger vil sikkert finne glede i disse småkrypene, men for en voksen leser gir de ingen ekstra mening til fortellingen som utspiller seg.

Dansk suksess med norsk natur
Da Lille Larsens hus blåste bort ble kåret til årets barnebok 2008 av bokhandlere i Danmark. Suksessen skyldes nok en kombinasjon av effektiv historiefortelling; enkle, morsomme og uttrykksfulle tegninger og en dyp menneskelig gjenkjennelsesfaktor. Hvem har ikke følt seg alene og ønsket at alle skulle jobbe for å få en hjem igjen. Og Larsen kommer hjem – til slutt. Balansen blir gjenopprettet.

Skal vi prøve oss på en allegorisk lesning på tampen: Larsen blir tatt av stormen og havner i Norge der han lever avskåret fra menneskelig fellesskap. Harpunen og tauet danner forbindelsen til det blide og gjestfrie Danmark som sender danske delikatesser med posten. Norge gjør syk, men medisinen er gjenforeningen med det danske brorskap. Det er s’gu dejlig å være dansk i Danmark!

Jostein A. Ryen

Født 1972. Cand.philol. i nordisk språk og litteratur. 10 års erfaring som lærer på mellomtrinn og ungdomstrinn. Arbeider ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Prosjektleder for nasjonale prøver i lesing.