Dahl, Georg: Ørnøye

Dahl, Georg: Ørnøye

Ørnøye

Georg Dahl

Gyldendals gode guttebøker 1960

Stein Erik Lunde, forfatter

Gyldendals gode guttebøker

1960

Da var vi ett med fedrene våre Boka om indianeren Ørnøye kom ut i en

Da var vi ett med fedrene våre

Boka om indianeren Ørnøye kom ut i en serie kalt GGG, Gyldendals gode guttebøker. Boka var skrevet av Georg Dahl, hvem nå det kunne vært, og kom ut i 1960. Da var jeg sju år. Jeg fikk den i julepresang av faren min. Han leste den høyt for meg på senga. Siden leste jeg den selv. Og Morten, min beste venn, som bodde i etasjen over meg i blokka, leste den. Eller kanskje var det faren hans. Ofte var fedrene våre tause menn i hatt og frakk med dokumentmappe som gikk opp og ned trappa på vei til og fra kontorene sine. Men ikke når de leste Ørnøye for oss. Da var vi ett med fedrene våre. Og både de og vi var ett med Ørnøye.

Da sommerferien kom, dro Morten og jeg ut i skogen. Vi hadde med oss saftflasker og matbokser. Og knivene. Først gikk vi til tørkeplassen. Når den var tom for husmødre og vaktmester, snek vi oss inn og skar en passende lengde tørkesnor, til buene. Så til skogs, inn i det grønne mørket. Som regel brukte vi hassel til buer og piler. Den var litt for myk, men knivene dugde ikke til hardere tresorter. Mens vi spikka og skar spiste vi grønne umodne hasselnøtter. Det var i Ørnøyes ånd. Så skjøt vi på trestammer. En gang skjøt vi hatten av en bonde som kom kjørende forbi på traktor. Var det du eller jeg som skjøt? Eller var det ingen av oss?

Og så var det en liten dam der det svømte to stokkender, en brun hunn og en hann med mørkegrønn farge på hodet. Vi måtte alltid dit.

Vi takker Norsk barnebokinstitutt for avbildingen av forsiden. Boka fins i deres samling.

Stein Erik Lunde