Død og forelskelse

Død og forelskelse

Boktittel: Hvem er jeg når du blir borte?

Forfatter: Kathrine Olsen Nedrejord

Forlag: Aschehoug

Årstall: 2016

Antall sider: 144

En fin og realistisk bok om vennskap, vonde hemmeligheter og ungdoms redsel for å ikke bli akseptert for den de er.

Kathrine Nedrejords første ungdomsroman Hvem er jeg når du blir borte? er en tankevekkende roman om hvor alvorlig konsekvensene kan bli når skam, fordommer og fortielse ikke gir rom for at unge mennesker åpent tør være den de er. Det er også en bok om vennskap, død og forelskelse, og om hvordan det faktisk er mulig å ha mange motstridende tanker og følelser i seg samtidig, uten at det er feil.

Hvem er vi egentlig?

Tittelen på boka stiller et stort og åpent spørsmål jeg håper unge lesere stopper opp ved og tenker over. For hvem er vi egentlig? Er vi bare en person, eller er vi ulike i møte med forskjellige mennesker og situasjoner? Og hva skjer med oss når et menneske i livet vårt blir borte? Forsvinner en del av oss når det er en som er viktig for oss, og vokser vi når det er en som trykker oss ned? Noen mennesker gir oss styrke, andre gjør oss svakere, og noen opplever dessverre å føle at de ikke betyr noe for noen …

I Jennys liv er det mange som forsvinner. Da hun var liten forsvant moren, i klassen forsvant Michael, og til slutt forsvinner bestevennen Henning. Det er den siste forsvinningen som får frem desperasjon og fortvilelse i Jenny. Sammen med Henning er hun hel, det er da hun tør være seg selv i møte med de andre på skolen. Alene føler hun seg redd og usikker. Da Henning forsvinner blir hun alvorlig redd, for ham og for seg selv. Det viktigste for henne blir å få Henning tilbake i livet sitt.

Forelskelse og død

Romanen starter med at Jenny krasjer med sin avstandsforelskelse, Julian, på vei til første time. Etter krasjet går Jenny fortumlet til timen, både glad og skrekkslagen. I klasserommet blir hennes oppstemte følelse forstyrret av en underlig stemning i klassen, den er annerledes enn den pleier. Alle stirrer på den tomme pulten foran henne, men Jenny klarer ikke å huske hvem som vanligvis sitter der, før læreren sier navnet.

«Det dreier seg om Michael» sier læreren. Michael, ja. Det er Michael som vanligvis sitter ved pulten foran meg. Det er ikke rart at jeg ikke huska han med en gang. Michael er nok den stilleste i klassen. Det virker som om han ikke liker å snakke heller.»

Michael er død, men læreren vet ikke helt hvordan det skjedde. Nyheten om Michaels død setter i gang mange tanker hos Jenny. Om hva som kan ha skjedd, om det rare med at han er borte, men hun undrer seg også over reaksjonene til klassekameratene: De som aldri brydde seg om ham, bryr seg veldig nå.

«På en måte er han plutselig mer tilstede enn han noen gang har vært før. Alle har vel gitt faen i han i alle år. Nå er han plutselig den mest populære i klassen. Jeg skjønner det ikke».

Fine karakterer

Jenny som karakter er følsom og usikker, men også rasjonell, reflekterende og undrende. Hun skjønner ofte hva hun burde gjøre, eller ha gjort, men ofte er det følelser og det irrasjonelle som styrer handlingene hennes. Hun gjør ting som sårer både Henning og Julian, men hun mener ikke å være slem. Man forstår henne, samtidig som man ser at hun ofte burde handlet annerledes. Hun blir forvirret av sine egne motstridende tanker, og som leser kjenner man det igjen, og blir glad i henne.

Henning fremstår også som en troverdig karakter. Han er smart, har alltid den rette kommentaren, og er omsorgsfull og beskyttende overfor Jenny. Men det er også noe skjørt ved ham, han grubler mye. Jenny beskriver ham som en fugl: «Altså; Henning ser kanskje ut som en rovfugl, men inni seg er han er spurv», og det er akkurat det leseren etter hvert oppdager.

Det viktige vennskapet

Vennskapet mellom de to er vennskapet mellom outsiderne på et lite sted. «Vi to, vi er litt rarere enn de andre. «Bedre», pleier Henning å si, for han har lest mye og har mer å sammenligne med. «Særere», bruker jeg å svare.»

Men det skjer noe med vennskapet når Jenny forelsker seg og Michael dør. Jenny begynner å lyve for bestevennen sin om hvor hun er og hva hun gjør. Hun har ikke lyst til å dele forholdet til Julian med Henning. Og hvilken hemmelighet er det Henning bærer på? Han reagerer veldig på dødsfallet, noe som overrasker Jenny, de kjente jo hverandre ikke? Det er noe han ikke vil dele med henne. Han som alltid har den rette replikken, blir taus. Har det noe med henne å gjøre? Han gir i hvert fall tydelig uttrykk for at han synes det er upassende at hun forelsker seg nå som alle sørger: «Noen dør, mens andre er mer levende enn noensinne».

Vonde hemmeligheter

Etter hvert som historien utvikler seg trer hendelser, årsaker og hemmeligheter klarere frem. Henning er den første som nevner selvmord, han kjente Michael, og klandrer seg selv for at han tok livet sitt. Både Jenny og leseren skjønner etter hvert at det er vonde hemmeligheter som kan være grunnen til Michaels selvmord og Hennings forsvinning.

Boken tematiserer noe vondt og vanskelig som det er viktig å snakke om. Vi tror vi lever i et land og i et samfunn der det er aksept og toleranse for annerledeshet, men dessverre er det fortsatt for mange som skjuler og fornekter hvem de er. Romanen er godt skrevet, og forfatteren har en egen følsomhet for karakterene sine. De er komplekse og troverdige og vitner på en fin måte om hvordan det er å være i verden, på godt og vondt. Det er mye usagt i teksten, der forståelsen avhenger av leserens modenhet og erfaring. Kombinasjonen av det sagte og usagte gir leseren rom for gjenkjennelse og undring. Hvem er jeg når du blir borte? er en bok jeg håper ungdom vil lese, gutter som jenter.

Siri Larsen

Født 1974. Bibliotekar, fagansvarlig barnehagebarn og styremedlem i IBBY. Barne- og ungdomslitteratur ved universitetet i Agder, Norsk ved Høgskolen i Telemark og Årsstudium i Samtidslitteratur for barn og unge fra NBI. Foredragsholder, og tidligere redaktør av Barnebokforum.