Dystre framtidsutsikter

Dystre framtidsutsikter

Boktittel: Vulkanen vaknar

Forfatter: Tor Arve Røssland

Illustratør: Nikolai Lockertsen

Forlag: Samlaget

Årstall: 2022

Antall sider: 199

Vulkanen vaknar tar for seg mange store og alvorlige kriser verden står overfor. I sitt ønske om å favne alt, blir den litt retningsløs, og ikke spennende nok.

Vi befinner oss i fremtiden. Vi vet ikke akkurat når, men baksideteksten forteller at det er om få år, altså nært forestående. Mye av det vi nå frykter skal skje, har skjedd. Det er storpolitisk kaos, matvaremangel, polene har smeltet, verdenshavene steget, og epidemier brer seg over hele kloden. Verden er i en rivende høyteknologisk utvikling. Konsekvensene av alvorlige miljøforandringer er synlige. Byer ligger under vann. Alt dette er vevet inn i teksten på en naturlig måte, og skaper et troverdig inntrykk av fremtiden, i den grad vi kan avgjøre det.

Havn-07A

Aktuelle problemstillinger

Flere problemstillinger gjør boken aktuell. Global oppvarming skaper store utfordringer. Virus og epidemier utgjør en fare for jordens befolkning. Kriger pågår. Boken beskriver tre store unioner: Den kinesiske stat, Alliansen, som minner om EU, og Americas, en union av Sør- og Nord-Amerika. I Americas hersker diktaturet, og landet er herjet av fattigdom, krig og epidemier. De ønsker å ta Canada, og ganske tidlig i boken foregår en invasjon av landet.

Beskrivelsene av Americas er delvis oppdiktet, men også med klare hentydninger til virkeligheten og situasjonen under president Donald Trump. Det er et land på randen av kaos og indre splittelse. Den kinesiske stat fremstilles heller ikke på en spesielt positiv måte. De ønsker makt og erobring, befolkningen er ufrie, og mennesker flykter.

Til sjøs

Handlingen foregår på forskningsskipet Bluenose. En tråler er sendt ut for å forske på fisk, og for å finne nye livsviktige fiskeforekomster. Skipet er nøytralt, seiler i internasjonalt farvann, under britisk flagg. Det kan skape vansker i en urolig verden. Besetningen består av mannskap, forskere, studenter og to ungdommer.

Historien fortelles gjennom Jamal og Eira på 13 år fra Bergen. De er høyst ulike, og i starten skaper det friksjon. Dynamikken mellom dem endrer seg gradvis, og bidrar til fremdrift i historien. Når katastrofene ramler inn på løpende bånd, finner de etter hvert tilhørighet og trygghet hos hverandre. Alt ligger til rette for at det oppstår en romanse mellom de to.

Faren til Jamal er overstyrmann på Bluenose, og Jamal er invitert med fordi han er interessert og har kunnskap om forskning og teknologi. Han er en rolig, fornuftig og oppvakt gutt, som følger med på arbeidet om bord, og er nøye med å holde seg til reglene på et stort skip. Jamal formidler mye av det faglige og tekniske i boken, og appellerer til lesere opptatt av detaljer.

Eira er tvunget med av faren sin fordi hun har lagt ut manipulerte bilder av lærere på skolen, og dermed blitt utvist, fysisk og digitalt. Faren er en del av forskerteamet, og forholdet mellom de to er svært anstrengt. Hun er i opprør mot alt og alle, og tydelig i opposisjon til faren hun kun omtaler ved navn og stort sett svarer avvisende og frekt. Hun virker likegyldig til krisene de er omringet av, og er bare opptatt av å finne en skjerm hun kan logge seg på for å få kontakt med venninnene sine.

Bolge-14A

Uklare konflikter

Jamal er mest troverdig som karakter. Den litt nerdete, stille typen passer fint med den detaljerte tilnærmingen til mye av innholdet i boken. Eira bryter med denne stilen, og det kan være forfriskende, men flere av konfliktene rundt henne virker påtatte og uforståelige. Hvordan forholdet mellom de to gradvis endrer seg fungerer fint.

Andre karakterer i boken fremstår ganske endimensjonale. Det er sikkert med hensikt, men de blir for overfladiske til at man kommer tett nok innpå, og handlinger fremstår noe umotiverte. Spesielt gjelder dette kaptein Harris. Vi forstår at hun er kjip, men scenen der hun kaster Eira overbord er ekstrem og virker unødvendig som et element i handlingen, annet enn for å skape et dramatisk øyeblikk.

Utydelig retning

Fremdriften i historien er for treg, og spenningselementene overbeviser ikke. Det blir ikke truende og skremmende nok til at det skapes forventninger om at noe uhyggelig skal skje, selv om illustrasjonene skaper effektfulle og dystre skygger. Episoder kommer for brått på, og virker løsrevet fra resten av sammenhengen. Det er dessuten for mange konflikter å forholde seg til, så jeg blir usikker på hvilken tråd det er viktigst å følge. Tittel og omslag forteller at et vulkanutbrudd er sentralt, og det er spor i teksten som tyder på at her ulmer det noe, men det blir ikke tydelig nok. Historien kunne med fordel fokusert mer på vulkanen som våkner, og på spenningen rundt det. Det er mulig trådene samles i større grad utover i serien, og at målgruppa synes boken er spennende nok til å ville få med seg fortsettelsen. Jeg ble ikke helt overbevist.

 

Forlis-13C

 

Siri Larsen

Født 1974. Bibliotekar, fagansvarlig barnehagebarn og styremedlem i IBBY. Barne- og ungdomslitteratur ved universitetet i Agder, Norsk ved Høgskolen i Telemark og Årsstudium i Samtidslitteratur for barn og unge fra NBI. Foredragsholder, og tidligere redaktør av Barnebokforum.