Eddie Bolander & jeg

Eddie Bolander & jeg

Boktittel: Eddie Bolander & jeg

Forfatter: Bo R. Holmberg

Illustratør: Katarina Strömgård

Oversetter: Jan Chr. Næss

Forlag: Damm

Årstall: 2006

Antall sider: 221

Verdt å søke etter Alt forsiden på boken gir markante signaler om dens forteller- og

Verdt å søke etter

Alt forsiden på boken gir markante signaler om dens forteller- og illustrasjonstekniske særpreg. Forsiden er rutet opp som en tegneserie og i hver rute ser man nærbilder av ansikter. Sentralt plassert og fra ulike vinkler er fortellingens hovedperson Steve, eller ”jeg” i bokens tittel. Tittelens første ledd, Eddie Bolander – en kjent gitarist og låtskriver, er jegets far. Faren forlot Steve og moren for åtte år siden og dro til USA. De første setningene i boken setter i gang et person- eller relasjonsfokusert erindrings- og tankemønster hovedpersonen ikke er forberedt på. Slik slår forfatteren an strengene:

    Etter åtte år. Da ringte han. Nittiseks måneder. To tusen nihundre og tjue dager. Eller kanskje litt mer.

Første side rommer en tekst på ti linjer. Motstående side inneholder en sort-hvitt pennetegning i realistisk og tegneserieliknende stil. Teksten handler utelukkende om øyeblikket når faren ringer og det første tankeflimmeret denne oppringingen setter i gang hos Steve. Tegningen viser oss telefonen som ringer og Steve på den ”innglassede balkongen”. Alt på neste oppslag møter leseren den tidsveven Steves fortelling dreier seg om å vikle seg ut av. På venstre side zoomer illustrasjonen nærmere inn på Steve og ser ham forfra. På høyre side ser vi en litt mindre illustrasjon med samme motiv og samme perspektiv, men gutten på bildet ser yngre ut, kanskje åtte år yngre, og tegneren forteller med blyant og ikke med penn. Teknikken, vekselvirkningen eller forskyvningen, er etablert. Fra nå av veksler tekst og bilde mellom et nåtidsplan og ulike fortidsplan. Leseren møter Steves minner om faren, men også andre personer i Steves liv vies oppmerksomhet gjennom miniportretter både i tekst og bilde.

Mange av portrettene rommer en lun humor, som de tre oppslagene om ulike menn i morens liv og framstillingen av Lasse, tantens mann. I denne siste dukker også et annet element i fortellingen opp; referansen til film og filmreplikker. Teksten forteller at i

      Quentin Tarantinos film

Jackie Brown

    sier Samuel L. Jackson når Robert Forster kommer ut fra toalettet: ”I didn’t hear you wash your hands.” Jeg samler litt på sånne gode replikker. En dag skal jeg si det til Lasse.

Illustrasjonen, som har detektivtegneseriens uttrykk, viser en forbauset Lasse i forgrunnen og en litt hardkokt versjon av Steve i bakgrunnen. I en snakkeboble avleverer Steve replikken ”I didn’t hear you wash your hands, Lasse”. Forbindelsen til film er for øvrig tydelig markert også i bokens tittel, som gir assosiasjoner til filmer som The King and I og Withnail and I.

Eddie Bolander har ringt fordi han er kommet tilbake til Sverige og gjerne vil at sønnen skal komme på besøk til han. Steve svarer ”Ring igjen seinere så kan vi avtale tid.” Først halvveis ut i boken ringer Eddie igjen og ikke før i bokens siste fjerdedel møtes de to. Eddie Bolander & jeg dreier seg altså først og fremst om å spore opp minner og om en atten år gammel gutts behov for å artikulere sin mening eller sitt forhold til ulike mennesker rundt seg; familie, venner og kjærester. Selv om boken følger en slags narrativ tråd, er den stykket opp i frittstående erindringsbilder. Tekstbrikkene på hvert oppslag fungerer like mye som bildetekster som bildene fungerer som utbroderinger av teksten. Ikke minst er det dette samspillet som gjør boken fascinerende, tiltrekkende og reflektert. Leseren utfordres til å bevege seg mellom tekst og bilde og i lagene i hvert av disse elementene.

Boken Eddie Bolander & jeg, som fikk den svenske forleggerforeningens Augustpris for årets svenske barne- og ungdomsbok i 2005, er av forlaget Damm utgitt med støtte fra alliansen Leser søker bok der over 20 organisasjoner jobber for at alle skal ha tilgang til litteratur. Damm selv lanserer boken som en del av ”Front-serien – kort og godt for ungdom”. Med andre ord – det dreier seg om det som også blir kalt lettleste bøker for ungdom. Et konsept som tidvis har hatt en tendens til å gi ut bøker som gir inntrykk av at leserne i målgruppen er barnslige. Flere forlag forsøker nå å rette på dette ved å gi ut bøker som utseendemessig, særlig hva angår bøkenes format og forsideutforming, ikke skiller seg fra andre bøker for ungdom og voksne. Eddie Bolander & jeg er en omfangsrik bok, over to hundre sider, med nokså alminnelig skrifttype og -størrelse. Til tross for omfanget og skriften er boken framkommelig, men ikke bare det: Med sitt selvstendige formuttrykk på tekst- og bildeplan og gjennom samspillet mellom disse, er boken også utfordrende og utviklende. Eddie Bolander & jeg er en bok mange lesere bør oppsøke.

Nina Goga