En ekte gutt / En ekte jente

En ekte gutt / En ekte jente
Cover image

Tittel: En ekte gutt
Tekst og illustrasjon: Guido van Genechten
Sideantall for begge bøker: 20
Cappelen Damm AS 2010
ISBN 978-82-02-31265-7


Cover image

Tittel: En ekte jente
Tekst og illustrasjon: Guido van Genechten
Sideantall for begge bøker: 20
Cappelen Damm AS 2010
ISBN 9788202312640


EN EKTE NEDTUR Ikke spesielt utfordrende, ikke spesielt moderne, og heller ikke spesielt originalt. Skal

EN EKTE NEDTUR

Ikke spesielt utfordrende, ikke spesielt moderne, og heller ikke spesielt originalt.

Skal en billedbok for de minste overraske? Skal den utfordre? Skal den gi leseren et løft, eller pirre fantasien? Eller skal den bare gulpe opp igjen ting vi har sett hundre ganger før? Det mest spennende med denne utgivelsen er etter min mening hullet i midten.

Et ekte barn?
Forlaget har ikke mye å si om disse to utgivelsene, bortsett fra at det er bøker for henholdsvis ”EKTE” jenter og ”EKTE” gutter. Gjør boka noe forsøk på å fastslå hva dette kan innebære? Nei. Utfordrer den på noe som helst slags måte de rollene den så bastant fastslår, så bastant at ordet ”EKTE” står i versaler? Nei. Allerede på forsiden ser vi hvor forfatteren vil. en EKTE Gutt har bilde av en tøff cowboy på blå bakgrunn, mens på en EKTE jente ser vi selvfølgelig den obligatoriske ballerinaen i helrosa, med blomster i håret på lekker, kremfarget bakgrunn. Å, så gøy det hadde vært om forfatteren kunne ha lurt oss med disse omslagene, for så å smelle til og overraske oss inne i bøkene. Men gjør han det? Nei.

Flere roller
Inne i bøkene får vi akkurat det som forventes. Begge kjønn får riktignok lov å prøve seg som astronauter, og jenta kan få bli både en tøff politidame og en flink kirurg, men ellers er rollene og yrkene de ikler seg sørgelig konvensjonelle. Gutten kan bli konduktør, og jenta kan bli flyvertinne, og det stemmer sikkert med mange gutte – og småpikedrømmer, det. Men tenk om man kunne åpnet horisonten deres litt istedenfor kun å bekrefte de forestillingene som allerede ligger der! Tenk om man kunne fått inn litt humor og noen små overraskelser – en skadedyrutrydder, en oppfinner, eller en loppesirkusdirektør kanskje?

Med stive smil stirrer gutten og jenta på deg inne fra hullet i midten, etter hvert som sidene skrelles av figuren, og til slutt ser du dem som bare dem selv, og da kommer sluttpoenget:

    ”Jeg kan bli alt mulig, men jeg er allerede en EKTE jente/gutt”.

Og der står jenta med dukken i hendene, og gutten i fotballdrakt med fotballen under armen. Dermed er vi tilbake til utgangspunktet. EKTE gutter er cowboyer og spiller fotball, og EKTE jenter danser ballett og leker med dukker. Så er det slått fast, atter en gang.

Adele Lærum Duus