En kosebok for fotballnerder

En kosebok for fotballnerder

Boktittel: Den store fotballboka

Forfatter: Mundial

Illustratør: Damien Weighill

Oversetter: Marte og Lene Stokseth

Forlag: Mangschou

Årstall: 2021

Antall sider: 111

Lettlest faktabok om alt fra fotballskoens utvikling til fordelene med 4-4-2 formasjonen.

Det britiske nettstedet Mundial er oppgitt som forfatter av Den store fotballboka, og boken gikk rett inn på førsteplass på Amazons bestselgerliste i 2020. Boken er beregnet på målgruppen 6 til 12 år, og er en gjennomarbeidet og rikt illustrert faktabok.

Den første delen tar for seg sider ved fotballsportens utvikling fra riktig gamle dager av frem til i dag, og leseren får innblikk i alt fra ballens utvikling til legendariske trenere.

Her er det mye kuriosa å hygge seg med, for eksempel et utvalg over de lekreste fotballtrøyene opp gjennom historien, eller de mest spektakulære hårfrisyrene som har vært sett på en fotballbane. Ronaldos «bare lugg» fra 2002 er fortsatt et høydepunkt i sportens frisyrehistorie.

Fotball_90-91-frisyrer

Midt i boken er det en seksjon hvor leserne får en innføring i hvordan man skal øve seg i å bli god på spesielle spark og teknikker. Denne fotballskolen har forlokkende overskrifter som «Hvordan ta den perfekte sklitaklingen som Alessandro Nesta», eller «Hvordan servere den perfekte dødballen som David Beckham», og er ment å inspirere unge fotballspillere til å gjøre som sine idoler.

Boken har naturligvis en del typisk fotballstoff, myntet på fotballnerder. For de spesielt interesserte handler det om hvilke lag som har vunnet flest ganger på ulike baner, eller hvilke spillere som har scoret flest mål for hvilket lag og hvor det skjedde. Dette hører med i en bok med tittelen Den store fotballboka. For dem med fascinasjon for tall og tabeller fins det også rikelig med materiale.

Muntlig stil

Tekstene henvender seg direkte til leseren, til «du» og «deg». Avsenderen referer til seg selv i form av «vi» og «oss». Den muntlige stilen skaper liv og nærvær og unngår at tekstene blir tørre og oppramsende. Et nytt tema innledes ofte med korte betraktninger om hva «vi»  tenker «oss» at «du» er interessert i. Slik som i «Fotballsko før og nå»:

Har du et par yndlingsfotballsko? I vår tid er fotballsko høyteknologiske verktøy der hver minste detalj er utformet for å hjelpe spillere med å løpe og sparke perfekt – og selvfølgelig skal de se bra ut.(…) La oss ta en titt på fotballskoens utvikling… 

De direkte leserhenvendelsene fungerer godt gjennom hele boken, og kanskje aller best i den vesle fotballskolen midt i boken.

Fotballskolen har også instruktive illustrasjoner for hvert av leddene som skal gjennomføres i ulike finter og spesialspark. Vi ser trinnvis hvordan kropp og fot skal bevege seg i forhold til banen, ballen, ulike medspillere, og målet. Tekstene er en dynamisk del av det visuelle bildet, omtrent slik som snakkebobler er det i tegneserier. I boken er det nesten som om treneren står ved siden av deg og forklarer hva du skal gjøre.

Fotball_20-21-sko

Tegneserier og Travelby

Et google-søk på illustratør Damien Weighill får frem at han har illustrert en rekke bøker, og ellers tegner på oppdrag, blant annet for store konserner som Adidas og Nokia.

Weighills tegninger er enkle og konsise uten for mange detaljer, og kan minne om nettopp tegneserier. Noen ganger blir uttrykket for pregløst, spesielt menneskene ser ganske like ut, og personer vi kjenner fra virkeligheten er ikke spesielt like seg selv. Men mer enn å tilstrebe portrettlikhet med virkelige personer, har Weighill prioritert å gi boken et helhetlig visuelt uttrykk, noe han lykkes godt med. Bruk av form og farge er gjennomtenkt, dette er på alle måter en helstøpt bok.

Det fysiske formatet på Den store fotballboka er stort, på størrelse med en typisk Travelby-bok. Og nettopp Travelby med sine figurmyldrende illustrasjoner synes å ha vært en inspirasjonskilde for Weighill. På forsiden myldrer det med fotballspillere som er travelt opptatt med fotballspill på en grønn flate som dekker hele forsiden.

Store, fargesprakende bakgrunner i stedet for «kjedelig» hvitt er noe som går igjen i boken, omtrent på samme måte som i Donald-blader. Tekstblokker er plassert her og der på de fargesterke bakgrunnene. Å la tekst bli en del av billedflaten, samt å stykke opp informasjonen i mindre blokker, er nok noe som appellerer til den visuelt sterke, men mindre skrift- og tekstorienterte Youtube-generasjonen.

Fotball_72-73-beckham

Totalfotball som filosofi

Den store fotballboka har også ting å tilby en voksen leser uten inngående kjennskap til fotball. Det jeg finner mest interessant å lese om, er hvilke tanker og idéer som har fått fotballen til å utvikle seg. Fotballfilosofien til Rinus Michus, kåret til århundrets trener, er givende lesning. Michus fant opp «totalfotball», og filosofien bak totalfotball er å dyrke frem allsidige spillere i stedet for å spesialisere dem. De beste lagene som spiller totalfotball har fotballspillere som kan tilpasse seg omgivelsene, og gå inn i en hvilken som helst posisjon på banen.

At en så gigantisk idrett som fotball har allsidighet som ideal er forhåpentligvis en god inspirasjonskilde for mindre idretter – fotballfilosofi har i det hele tatt stor påvirkningskraft. Utenfor fotballbanen har allsidighet noe kunstnerisk over seg, og kan få en til å tenke på universalgeniene i renessansen.

For begge kjønn

Oversetterne Marte og Lene Stokseth har gjort en god jobb med å fornorske språket, det gjelder både teksten i sin alminnelighet og de mange spesialuttrykkene. Bokens norske språkdrakt er presis på en uanstrengt måte. Oversetterne bruker det kjønnsnøytrale ‘hen’ gjennom hele boken, noe som understreker at boka henvender seg til fotballspillere av begge kjønn.

Fotball_18-19-kvinner

Når det gjelder kjønn kan det være verdt å nevne at boken trekker frem to norske fotballspillere, nemlig Ada Hegeberg (tre ganger) og Ole Gunnar Solskjær (en gang). Hegeberg er også illustrert, mens Solskjær er nevnt i en bisetning. Norges største internasjonale fotballstjerne ser altså ut til å være en kvinne!

Den store fotballboka fremstår som en solid bok, både i form og innhold, der leseren sitter igjen med kunnskap og mer forståelse av fotballens vesen. Men litt kritisk pirk kan en bokanmelder alltid tillate seg: Ifølge boken ble siste VM spilt i 2014. Mundial har «glemt» at Frankrike vant fotball-VM i 2018. Den engelske originalen kom i 2020 og mangler med andre ord noen sentrale fakta.

 

Gro Jørstad Nilsen

Født 1967. Utdannet litteraturviter, forfatter og litteraturkritiker. Hun skriver bokanmeldelser for blant annet Bergens Tidende, tidsskriftet Prosa og barnebokkritikk.no, og anmelder både sakprosa og skjønnlitteratur.