Enkel, komplisert kjærlighet
Boktittel: Nå skjer det
Forfatter: Sofia Nordin
Illustratør: Lene Stokseth
Forlag: Mangschou
Årstall: 2017
Antall sider: 239
Nå skjer det er en sterk ungdomsroman om forelskelse og kjærlighet mellom to jenter – og om hvordan utydelig kommunikasjon kan gjøre livet mye vanskeligere enn det trenger å være.
Sofia Nordin er en av Sveriges fremste barnebokforfattere, og for Nå skjer det ble hun nominert til Augustprisen i 2016. Romanen handler om Stella, som vet at hun er en mange misunner: Hun er en av de populære på skolen, har en sterk posisjon i venninneflokken og er omsvermet av guttene. Hun er også bestevenninne med Sigrid, som hun deler alt med – i hvert fall nesten. For Stella er forelsket i Sigrid. Og det kan hun ikke si til henne. Ikke til noen. Og nå er hemmeligheten i ferd med å vokse seg så stor at den ikke får plass i henne mer.
Hjelper det å prøve med en gutt?
Nå skjer det handler om hva man skal gjøre når erkjennelsen om at man er forelsket i sin bestevenninne, er et faktum. Hva hvis Stella mister Sigrid for alltid hvis Sigrid får vite det? Og tør Stella risikere posisjonen sin på skolen? Stella prøver å overtale seg selv til å tro at det jo kan hende forelskelsen forsvinner hvis hun bare prøver med en gutt – i det minste kan det gjøre at Sigrid ikke får mistanke om at det er henne Stella egentlig vil ha. Dette er problematisk i seg selv, men problemene blir ikke mindre av at gutten hun forsøker med, er Sigrids storebror Hannes, som på sin side er kjempeforelsket i Stella. Og slik vikler Stella seg inn i følelsesmessige problemer som ikke er så lett å komme ut av – i hvert fall ikke uten å såre både seg selv, Hannes og Sigrid på veien.
Et blikk fra sidelinjen
For den oppmerksomme leser er det ikke vanskelig å tolke tegnene Sigrid gir Stella som romantiske tilnærmelser. Men selv om de også i et glimt av håp tolkes slik av Stella, tar det ikke lang tid før de overanalyseres og omgjøres til alt mulig annet i hodet hennes. Hun befinner seg nærmest konstant på et meta-tankeplan, hvor både følelser og tanker kommenteres, fordømmes eller analyseres til den opprinnelige følelsen eller tanken forsvinner. Etter en episode hvor Sigrid har tatt hånda hennes, tenker Stella: «Det varte for lenge til å være en misforståelse, og huden var for varm og myk, stillheten for full av hjerteslag og åndedrag.» Dagen etter vendes tanken på hodet: «Gjorde hun det for å sette meg på prøve? […] for å vise at jeg er ekkel, og at hun ikke vil ha noe mer med meg å gjøre?» I stedet for å spørre Sigrid, ber hun som en slags hevn Hannes ut på date. Stellas angst og store mistro til seg selv projiseres således over på Sigrid, som på sin side føler seg avvist.
Stella velger gjentatte ganger å la tvilen seire og trekke feilaktige konklusjoner om Sigrids motiver i stedet for å stille de vanskelige spørsmålene, og dette avler igjen nye misforståelser og forviklinger. Heldigvis får hun uventet støtte fra Agnes, en gammel dame hun finner på et internettforum for lesbiske, som hun begynner å maile med. Agnes følger med på sidelinjen mens Stella og Sigrid langsomt åpner opp for hverandre og tør å la kjærligheten de begge føler på, ta plass og utfolde seg.
Roman uten berøringsangst
Mailkorrespondansen mellom Agnes og Stella skaper fine språklige og fortellermessige brudd i historien om Sigrid og Stella. Agnes innvier Stella i den gamle kjærlighetshistorien mellom henne og hennes gamle bestevenninne Mai som aldri fikk utfolde seg, fordi de hverken turte eller hadde samfunnet på sin side da de var unge. Hun forteller også hvordan hun nyter å gå hånd i hånd med sin nåværende kjæreste Ester i dagens Stockholm. Romanen kommer på denne måten også til å handle om både generasjonsforskjeller og hvordan samfunnet har forandret seg i møtet med homofili. Stella selv sier at det nesten er moderne å være lesbisk i disse dager, men til tross for at hun tenker dette, er Stellas angst for å være åpen allikevel stor. Etter hvert som forviklingene oppløses og de vanskelige samtalene tas, blir hun allikevel bevisst på at mange av begrensningene hun støter på, er begrensninger hun selv skaper, og at hun er så opptatt av å forvente andres avvisninger at hun nærmest fremprovoserer dem. Samtidig utsetter hun andre for akkurat det hun er mest redd for å bli utsatt for selv.
Romanen setter et fint og naturlig søkelys på hvilke ekstra utfordringer det kan innebære å forelske seg i en av samme kjønn, for eksempel frykten for andres reaksjoner, som både kan være ubegrunnede og velbegrunnede. Det er fint at romanen ikke har berøringsangst ovenfor de vanskelighetene som tross alt finnes, i dette tilfellet i lesbiskes hverdag, både av personlige og strukturelle slag.
Stol på magefølelsen
Nordin har skapt et nært og troverdig portrett av en ung jente i møtet med sin første forelskelse. Stella er en levende karakter, splittet mellom å være barn og voksen, mellom å være reflektert, overanalyserende og i andre tilfeller svært naiv. Kjærligheten mellom Stella og Sigrid er sterk og var, og skildret på en slik måte at den er gjenkjennbar for de fleste. Nordin har også et godt blikk på hvor intens og skjør den seksuelle lysten kan være, spesielt når den er helt ny. Det som allikevel står sterkest for meg ved romanens slutt, er viktigheten av å ha mot: til å se sine egne feil og lære av dem, til å stå for det man føler, til å kaste seg ut i det som kan ende galt og tørre å slå seg innimellom. Men først og fremst mot til å stole på magefølelsen sin. Da trenger det ikke nødvendigvis å bli så komplisert som man først frykter.