Fabel-bildebok til topps

Fabel-bildebok til topps

(Helsingfors): Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur gikk til en beveget vinner Linda Bondestam, som måtte ta imot prisen på vegne av teamet Stark/Bondestam.

– I kveld håper jeg det bys på drinker i poethimmelen, sa illustratør Linda Bondestam da hun mottok Nordisk råds litteraturpris på vegne av seg selv og forfatter Ulf Stark, som døde i sommer.

forlaget_linda_bondestam_highres_001
Linda Bondestam. Foto: Niklas Sandström

Hun takket så mye for prisen, og med bristende stemme for samarbeidet med Stark.

– Jeg skulle ønske Ulf kunne vært her med oss i dag. Han fikk oppleve nominasjonen, og ble svært glad for den, sa hun.

Bred anerkjennelse

Stark og Bondestam fikk prisen for boken Djur som ingen sett utom vi (Förlaget 2016). Fra før hadde den vunnet Snöbollen – pris for beste svenske bildebok i 2016, og var nominert til Augustprisen samme år. Den er også blitt godt lagt merke til av begeistrede anmeldere, som i Dagens Nyheter:

«Djur som ingen sett utom vi är en märklig bilderbok som uppfordrande kräver läsarens engagemang men, om den får det, ger hundrafalt igen åt liten, liksom åt stor.»

Svenska Dagbladet skriver:

«Linda Bondestams bildspråk för tankarna till Tove Jansson och hennes äventyr som «Den farliga resan». Ulf Stark är en av våra största barnboksförfattare, och förtjänar ännu mer uppmärksamhet just för sin poesi.»

Anne Schäffer skriver i sin anmeldelse på barnebokkritikk.no om to sterke og lydhøre kunstnere som treffer en streng i hverandre og skaper en særdeles god tone.

Nordisk-sal
En fullstappet sal under utdelingene av Nordisk råds priser i konserthuset Finlandia i Helsingfors. Foto: Ingvild Bræin

Ikke det første samarbeidet

Andrea-Rocha-stark
Ulf Stark. Foto: Andrea Rocha, Sølvberget

Ulf Stark debuterte 19 år gammel med en diktsamling. I 1975 ga han ut sin første barnebok, og gjennom de neste produktive og prisbehengte tiårene skulle han bli en elsket barnebokforfatter i Sverige og det øvrige Norden. Les Guri Fjeldbergs minneord på Barnebokkritikk.

Finske Linda Bondestam har illustrert en rekke bildebøker i samarbeid med ulike forfattere, men Djur som ingen sett utom vi er faktisk det fjerde boksamarbeidet hun har hatt med Ulf Stark. I 2013 ble hun sammen med Minna Lindeberg nominert til Nordisk råds pris for boken Allan och Udo.

Fortjent lyd

Stemningen i Finlandia, det særegne konserthuset fra 1971 tegnet av arkitekten Alvar Aalto, var i går kveld lystig og raus. Både programleder Maria Sid, prisutdelerne og prismottakerne passet jevnlig på å takke og hylle alle de nominerte, ikke bare de som stakk av med prisene. Likevel brøt det ut en særlig glede i salen da Stark og Bondestams Djur som ingen sett utom vi ble utropt til vinner. Det var lyden av fortjente prismottakere.

Høyt barneboknivå i Norden

Barnebokkritikk fikk i etterkant av utdelingen Linda Bondestam i tale pr. e-post, med to korte spørsmål. Svarene er oversatt fra svensk av artikkelforfatteren.

– Hva betyr det for deg å motta denne prisen?

– Jeg synes det er en så fin slutt på Ulfs fantastiske arbeid. Dessuten er det utrolig å løftes frem i Norden, hvor det lages fantastiske barnebøker. Og så er jeg utrolig glad for at en poesi- og bildebok løftes frem. Jeg har vært så lei meg over å ikke få jobbe med Ulf mer, men prisen gjør det lettere for meg å gå videre. Jeg skal forsøke å lage flere bøker i Ulfs ånd!

– Hvordan tror du Ulf Stark reagerte på vinnerkåringen der i poethimmelen?

– Jeg tror nok han var lykkelig, at det ble servert en hel del drinker, og at han feiret fyrstelig! Men litt lei seg var han nok over å ikke få være med oss, sier Bondestam.

 

 

De øvrige prisene gikk til Kirsten Thorup, Selma Vilhunen, Kaarle Aho, Kai Nordberg, Susanna Mälkki og firmaet RePack ved Jonne Hellgren. Les mer om Nordisk råds-prisvinnerne her.

 

Foto: Ingvild Bræin
Foto: Ingvild Bræin

 

Ingvild Bræin

Født 1971. Redaktør i Barnebokkritikk. Bokanmelder i Dag og Tid, teateranmelder i Bergens Tidende og Shakespearetidsskriftet. Forlagskonsulent og forfatter. Mastergrad i nordisk språk og litteratur fra UiB.