Fantasi og virkelighet
Boktittel: Demonenes sang
Forfatter: Chris Tvedt
Forlag: Cappelen Damm
Årstall: 2016
Antall sider: 320
Chris Tvedt debuterer som ungdomsbokforfatter med Villstjerne-trilogien. Første bok er spennende og har alle de sjangertrekk en fantasyroman bør ha. Likevel tilfører ikke forfatteren så mye nytt til sjangeren, og boka blir noe uoriginal.
Demonenes sang handler om Thorgil, en helt vanlig gutt på 13 år. Han har en venn som heter Albert og en mor som elsker ham over alt på jord. Thorgil mangler en farsfigur og har aldri møtt sin egen far. Da to merkelige fyrer en dag står på kjøkkenet etter skoletid, blir livet hans totalt forandret. Han må dra til Tien Shan, fjellpasset i sentral-Asia fordi en far han aldri har møtt plutselig trenger ham.
Oppfyller sjangerkravene
Som så mange andre fantasyromaner, som for eksempel Legenden om Narnia og Harry Potter-bøkene, handler Demonenes sang om en ung gutt som helt tilfeldig blir dratt inn i et eventyr. Barnebøker generelt handler ofte om et barn som har mistet en eller begge foreldrene sine, og det har for så vidt Thorgil også gjort, siden han aldri har møtt faren. Likevel skiller boka seg fra både Harry Potter og Narnia-trilogien ved at Thorgil verken går gjennom et skap eller en murvegg for å komme til sitt fantastiske univers. Han må legge ut på en lang og slitsom reise som byr på alskens utfordringer. Det er imidlertid snakk om en port eller passasje som Thorgil må vokte slik at ikke demoner trenger igjennom. Thorgil kan høre fæle lyder fra den andre siden som tyder på at ondskapen er i ferd med å bryte løs. Dette er Aleksanders port og en viktig del av romanens handling. Fienden vil åpne porten for demoner og all mulig ondskap. Ellers er det en rekke andre kjente holdepunkter: dverger i fjell, mystisk jente, heks og vitenskapsmannen i tårnet som ser at dommedag kommer. Det er mye av dette jeg føler jeg har lest før, og jeg savner at forfatteren bringer noe nytt til sjangeren. Likevel overrasker boka med en rekke uventede hendelser.
Realistisk fantasyroman
Chris Tvedt har på et vis skapt en moderne fantasyroman hvor handlingen er lagt til vårt eget univers. Tien Shan er ikke et sted han har funnet opp, men som faktisk finnes. Slik blir boka noe realistisk. Dvergeriket er et isolert samfunn, men innbyggerne er likevel oppdaterte på hva som rører seg ute i resten av verden. Handlingen foregår på 1930-tallet, og det snakkes om både nazi-Tyskland og kommunist-Sovjet. Slik kan leseren samtidig lære litt om historie, selv om romanen ikke er utpreget historisk. Dette blir blandet inn i et univers av mystiske vesener som munker og yetier. De har ikke gode hensikter, og det er noe som tilsier at det som foregår i Europa har en sammenheng med ondskapen som rår i Thien San. Slik sett lykkes Tvedt med å skape sitt helt egne univers hvor han blander fantasi og virkelighet. Romanen er spennende bygd opp og har mye driv. Man tar del i Thorgils reise og kjenner på hans egen nysgjerrighet for en ukjent far.
Som troll i eske
Vi blir kjent med en rekke karakterer i Demonenes sang, blant annet dvergene Timor og Baltor, dvergekongen Thorkhan (faren til Thorgil) og vennen Adelthon. De er alle karakterer med sterke personlighetstrekk. En karakter skiller seg likevel litt ut, nemlig den mystiske jenta som Thorgil treffer før han kommer til Thien San. Hun har det med å forsvinne og dukke opp som troll i eske, og har et blikk som gjør at enkelte ikke klarer å se henne rett i øynene. I det ene øyeblikket stoler leseren fullt og helt på Lin, i det neste kan man nesten tro hun er på fiendens side. Det er uklart hvilken funksjon Lin har i romanen, til tross for at hun skiller seg ut. Hun ser ikke viktig ut av andre grunner enn at hun er vennen til Thorgild. Det skal bli interessant å se hvilken rolle hun vil spille videre i trilogien.