Fins Eggleggerstedet?

Fins Eggleggerstedet?

Tilsvar til tilsvar: Guri Fjeldberg svarer her på Andrea Bozmans innlegg om Fjeldbergs anmeldelse av «Callie og vannveggen».

Andrea Bozman er i et innlegg kritisk til anmeldelsen min av «Callie og vannveggen». Hun mener at jeg ikke i tilstrekkelig grad anerkjenner kompetansen hennes som forsker og formidler. Jeg har lest CV-en uten å finne noe jeg rangerer svært høyt: erfaring med formidling til barn. Det er ikke en kritikk av henne, men av Forskningsrådet. De har visstnok sett et tekstutdrag – eller de har prioritert andre kvalifikasjoner høyere. Uansett hvor skeptisk jeg måtte være til deres prioriteringer, taler bokas kvaliteter for seg: Den er middels.

Uklare opplysninger

Vi som skriver bygger først og fremst tillit gjennom teksten. Det spesielle med den rause prosjektstøtten er at den har gjort det mulig å hyre inn svært profesjonell formidlingshjelp. I Bozmans tilfelle er det uklart hvor mye hjelp hun har fått. Hun har ikke kreditert sine tre oversettere foran i boka sammen med illustratøren, men spart navnene til slutt. I svaret på anmeldelsen er hun også mer opptatt av å vise til egne meritter. Jeg vet ikke hvor mye anerkjennelse hver enkelt fortjener, men jeg vet at det er min jobb å nøye meg med ren informasjon om folk og utelate det som tipper over mot reklame.

Viktigst: Vi er uenige om hvor hoppekrepsen raudåte legger eggene sine. Hun har åpenbart de beste kildene, men dem oppgir hun ikke bak i boka. I stedet henviser hun mer generelt til forskningen til Sünnje Linnéa Basedow ved universitetet i Tromsø. Der fant jeg ikke noe Eggleggersted. Selv ikke eksperten jeg ringte (og som ikke vil blandes inn i debatten om en bok hen ikke har lest) kunne hjelpe med annet enn det Bozman avviser som utdatert informasjon. Jeg tviler ikke på at Callie & co holder igjen eggene til de har passert vannbarrieren utenfor Lofoten. Men hvor representative er de? Må deres liv være det mest sannsynlige siden dette er en sakprosabok? 

For en etterrettelig forskningsformidler skjønner jeg behovet for at dette blir rett. For meg er det like avgjørende å vurdere Eggleggerstedets nødvendighet for å bygge spenning. Når fortellinga ikke lar meg forstå hvor viktig dette stedet er, tolket jeg det som at eggene egentlig kan legges både her og der.

Nerdenes himmel

Hvis nå en litteraturfestival der ute ønsker å ta barnelitteratur på like stort alvor som Bozman og jeg, håper jeg de inviterer til debatt som kan ta disse spørsmålene videre. Jeg mener seriøst at et panel havforskere som diskuterer om Eggleggerstedet faktisk fins kunne blitt veldig gøy med bokas målgruppe 4–6 år i salen.

Guri Fjeldberg

Født 1969. Frilanser. Utdanna journalist, norsklærer og vaktmester. Anmelder også fast for Aftenposten, tidligere 20 år for Bergens Tidende. Har skrevet anbefalingsguiden «101. De beste barnebøkene 2005-2015». Kåret til Årets litteraturkritiker i 2015. Foto: Solvor Nærland