Finsk bidrag til krigføringen

Finsk bidrag til krigføringen

Boktittel: Alex ja pelon aika (Alex og fryktens tid)

Illustratør: Marja-Leena Tiainen

Forlag: Tammi

Årstall: 2006

Antall sider: 334

Så snart ungdomslitteraturen er ferdig med andre verdenskrig, starter de den tredje. Australske I morgen, da krigen kom av John Marsden er en av verdens mestselgende serier. Fra England har vi den sterke Slik har jeg det nå av Meg Rosoff. Finnenes bidrag skiller seg ut ved at handlinga tar til i et fiktivt land. Ellers er det beinhard realisme også i denne prisbelønte serien om flyktningen Alex.

Flyktninger og innvandrere er et brennaktuelt tema både i Finland og i de andre nordiske landene. Alex ja pelon aika (Alex og fryktens tid) gir en troverdig beskrivelse av livet som flyktning fra synsvinkelen til et ungt menneske som havner på gata. Til tross for at dette er et viktig tema for unge nordboere i vår tid, er denne type ungdomsbøker nesten ikke blitt utgitt i Finland. Boka ble da også belønnet med Savonia-prisen i 2007.

Marja-Leena Tiainen (f. 1951) har for det meste skrevet bøker for barn og ungdom, men også noen for voksne. Hennes første roman Pullopoika (Flaskegutten) kom ut i 1987. Hittil er ungdomsromanene hennes oversatt til svensk, dansk, estisk og litauisk. Alex ja pelon aika er begynnelsen på en ny serie om flyktningeungdommer.

 Et oppdiktet diktatur

Den 14-årige Alexander Sylvanov bor i et fiktivt land kalt Kaksoisvuortenmaa (Dobbelberglandet) med sin far og bror, ettersom mora døde da Alex ble født. I Kaksoisvuortenmaa pågår det en selvstendighetskamp og tilstanden er ganske kaotisk. Diktatoren Nikolash leder landet, demokrati er et ukjent begrep og menneskerettigheter er det så som så med. Alex lever likevel et forholdsvis trygt og lykkelig liv sammen med familien sin. Han er som en hvilken som helst tenåring som går på skolen og spiller basketball med sine venner. Til tross for det fiktive utgangspunktet, er dette en fortelling som ikke bare virker svært troverdig, men også helt realistisk.

Alt blir forandret da en bombe eksploderer i Alex’ hjemby. Mange mennesker dør og flere blir såret under eksplosjonen. Alex’ bror Zaza og faren Anton er med i en politisk motstandsbevegelse, og blir dermed mistenkt for å ha medvirket i bombeattentatet. Zaza lykkes å rømme fra byen, men Anton blir arrestert av politiet. Alex forblir hjemme alene med husvertinnen Lidia, men må senere flytte til et barnehjem med et dårlig rykte, hånlig kalt ”Hotell Hilton”. Livet på barnehjemmet er ingen dans på roser, og Alex bestemmer seg derfor for å rømme. Han ender opp med å leve på gata, og får snart merke at livet som gatebarn heller ikke er lett.

 Gjenkjennelige skjebner

Det er lett for leseren å leve seg inn i Alex’ og vennenes liv. Boka gir leseren en sterk virkelighetsfølelse, og man får inntrykk av at forfatteren har satt seg grundig inn i temaet. Penger må man tigge eller stjele, og sove får man enten gjøre i et avløp eller i et gammelt falleferdig hus. Alex går ikke lenger på skolen ettersom all energien går med til å klare det daglige livet. I tillegg til alt dette bekymrer han seg for broren og faren. De nye vennene fra gata og hunden Mars bringer litt glede i tilværelsen, og selv om livet er hardt, prøver Alex å være positiv. Han drømmer om å komme bort fra hjemlandet sitt. Han ville flytte til Sverige, hvor onkelen Josaf og familien hans lever som flyktninger. Uten penger er det dog ikke mye håp om å kunne reise.

 Medrivende fortellerstil

Tiainen illustrerer hendelser som vi daglig hører om på nyhetene, og gir ansikt til menneskene bak. Jeg tror at unge mennsker gjennom denne boka får et godt innblikk i hvordan det er å leve i et land uten demokrati og som er preget av kaotiske forhold.

Språket er klart og fortellermåten direkte, hvilket gjør boka lettlest. Hendelsene kommer i sentrum og river leseren med seg. Etter flere måneder får Alex vite at faren er blitt uskyldig dømt til syv års fengsel. Zaza er fremdeles på rømmen. Alex er fortvilet, men så snur lykken. Han får en mulighet til å flykte fra landet. Boka har en spennende slutt: Alex tror at han skal til Sverige, men etter en lang og besværlig reise oppdager han at han er i Finland, på Helsingfors-Vanda-flyplassen. Hva som skjer etter det forblir åpent, noe som lokker leseren til å ta fatt på den neste Alex-boka, Alex, Aisha ja Sam (Alex, Aisha og Sam), som kom ut i 2007.

(Oversatt fra finsk av Tarja Terävä)

Sanna Pitkänen