For moro skyld

Dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Norsk barnebokinstitutt, Oslo, 25.10.2019

Barnebokkritikk setter søkelyset på humor i litteraturen og i litteraturkritikken. Hva kjennetegner en morsom bok? Er det morsomt for forfatterne, illustratørene eller leserne når kritikerne tøyser i anmeldelsene sine? 

Det er mange typer humor: den sorgmuntre, den skadefro, den latterkrampeskapende, slap-stick-humoren og prompehumor. Hender det at kritikere avskriver en bok fordi den ikke er morsom, mens kanskje 4-åringen, som boken var ment for, ler seg skakk? Hender det at forlag roper så høyt om humornivået i en bok at luften går ut av den i møte med en ungdomsleser? Hvordan måler vi humor hos en treåring? Kan vi sile ut og peke på ingrediensene som gjør en bok morsom? Kan humor både forsterke og forringe et budskap? Hva kan vi bruke humoren til, og hvor kommer den fra? Barnebokkritikk lanserer i dette kritikerseminaret alle svarene. Neida, bare tulla.

latter-bilde

Program:

9.30–10.00: Kaffe, registrering

10.00: Velkommen – Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk

10.15–11.00: Innledning av Sven Svebak, professor og humorforsker ved NTNUs institutt for nevromedisin: «Sosialisering til fellesskap er nøkkelen til vennlig humor».

11.00–11.45: Workshops I

11.45–12.00: Pause

12.00–12.45: Workshops II

12.45–13.30: Lunsj

13.30–14.15: Workshops III

Innholdet i workshops:

  1. Hvordan måler vi kvaliteten på humor i litteraturen? Vi tar utgangspunkt i Liv Gulbrandsens «Papirfly» (Aschehoug 2017). Leder: kritiker Guri Fjeldberg.
  2. Å more en målgruppe. Håkon Bast Mossige er tekstforfatter for serien «Rodde og Kikkan» på NRK Super. Han tar oss gjennom hva som fungerer og ikke, når man skal treffe barn med humor.
  3. Den morsomme kritikken. Tar vi verket på alvor når vi bruker humor for å beskrive det? Hvilke muligheter og begrensninger gir det kritikeren å være morsom? Leder: kritiker Walter Wehus.

14.15–14.45: Forfatter og skribent Ida Jackson: Høytlesning og humor. Hva er det som er så morsomt med «Bukkene Bruse på badeland» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund?

14.45–15.45: Debatt: Hva er god humor for barn og ungdom?

Panel: Bibliotekar og ungdomsbokforsker Hedda Rosenberg, kritiker Guri Fjeldberg, forfatter Arne Svingen, redaktør i Ena/Vigmostad & Bjørke Nicolai Houm, faglig leder for forfatterutdanningen på NBI Steffen Sørum

Moderator: kritiker og universitetslektor Marius Emanuelsen

15.45: Oppsummering v/ Maren Ørstavik, Periskop

 

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt.
Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Mangschou, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, og Ena, et imprint i Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

 

Praktiske opplysninger:

Lokale: Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1B, Oslo

Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 200,-.

Lunsj koster 200,- for alle deltakere.

Påmelding innen 15. oktober til:

redaksjonen@barnebokkritikk.no

NB! Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj, og om dere har noen matallergier.

 

Velkommen til seminar!

Med vennlig hilsen

Barnebokkritikk, på vegne av samarbeidspartnerne

 

Legg igjen en kommentar