For slem til å være snill

For slem til å være snill

Boktittel: For slem til å være snill

Forfatter: Charlotte Glaser Munch

Forlag: Cappelen

Årstall: 2007

Antall sider: 133

Klassisk ungdomsroman Jeg prøver et lite skrik. Ser for meg en morgenkåpe og slappe håndledd,

Klassisk ungdomsroman

Jeg prøver et lite skrik. Ser for meg en morgenkåpe og slappe håndledd, ser for meg Tommy med buksen på knærne, ser for meg Mais korrekte krøller.

For slem til å være snill er Charlotte Glaser Munchs fjerde ungdomsroman siden hun debuterte i 2001. Her tegner hun, som også tidligere, et nært portrett av en ung jente. Benedikte er 16 år. Hun bor i en vanlig familie, med mor, far og storebror Kristian. Men familien fungerer slett ikke, for mor har brutt sammen. Dessuten har Benedikte en venninne, Mai, som er forelsket, og som derfor glemmer å stille opp selv. I stedet benytter Mai Benedikte bare som en hun selv kan betro seg til. Disse to, Mai og mamma, skal Benedikte nå forholde seg til. Men som hun tenker om seg selv: Hun er for slem til å være snill. Dessuten liker også hun Tommy.

Jeg skriker en gang til, det er sterkere nå, mye sterkere enn planlagt. Ser for meg Pappa med ryggen til Mamma, ser for meg Kristian på vei ut døren, ser for meg Mais bustete bakhode.

Dette er en klassisk ungdomsroman. Benedikte er skildret i førsteperson og med et konsentrert fokus slik at leseren kommer tett på: Vi ser med Benedikte, tenker og føler med henne – denne teknikken fører til at leseren får rik anledning til å identifisere seg med hovedpersonen. Vi kjenner presset fra morens intimitetstyranni. Moren trenger hjelp til å leve, men Benedikte har seg selv å tenke på. Vi kjenner savnet etter venninnen, som glemmer vennskapet for bare kjæreste. Men vi er ikke enige med Benedikte i at hun er slem, selv om hun forfører Mais kjæreste og ikke orker å støtte moren. Og det er på dette punktet Munchs roman løfter seg til noe mer enn en vanlig skildring av vanskelige følelser. Benedikte er en gåte for seg selv, derfor blir hun interessant også for leseren.

Jeg kjenner føttene i magen samle seg til et nytt skrik, et skrik som tvinger seg opp gjennom kroppen og ut av munnen og blir til et brøl som blander seg med rakettene og eksploderer.

Denne gåten som er Benedikte er skildret i et presist språk. Komposisjonen er stram og preget av mange korte scener, avbrutt av enkle kutt. Fraværet av en overordnet fortellerstemme som kunne bundet det hele sammen og forklart det som ikke blir fortalt, skaper en intens leseraktivitet. Hun som leser må investere sine egne følelser i lesningen for å få et sammenhengende bilde av Benedikte. Og derfor er dette en spennende bok, selv om handlingen er ganske hverdagslig.

Jeg skriker til stemmen tar slutt.

For slem til å være snill er en klassisk ungdomsroman på den måte at den handler om følelser og er rik på identifikasjonsmuligheter. Forøvrig er den renset for politikk og samfunn. Det er denne romanens styrke at den er så konsentrert. Det holder med Benediktes egen lille verden. Samtidig er det et tankekors at det kan være nødvendig å ekskludere alt annet enn de nære omgivelser fra skildringen for å komme ordentlig på innsiden av en 16 år gammel jente.

Og så blir jeg redd.

Charlotte Glaser Munchs fjerde roman er et meget vellykket, renskåret portrett av en 16 år gammel jentes kamp med seg selv.

Jeg blir iskald og vettskremt. Alle musklene i kroppen rister. Har jeg hatt dette i meg, et skrik som overdøver nyttårsrakettene?

(Alle sitatene er fra sidene 128-29.)

Kristin Ørjasæter