Fornøyelig spenning med brodd
Boktittel: Krimteam Siri og Max 1. Skoddefyrstens hevn
Forfatter: Lars Mæhle
Illustratør: Christian Hovden Bloom
Forlag: Cappelen Damm
Årstall: 2015
Antall sider: 176
Skoddefyrstens hevn er første bok i serien Krimteam Siri & Max, der de to skoleelevene løser krimgåter i den lille kystbyen Heimvik. Her får vi en særegen blanding av humor og spenning som gir mersmak.
Den lille kystbyen Heimvik er dekket av tåke i det handlingen tiltar, og vi får vite at det har skjedd to forbrytelser denne oktoberkvelden. Den første forbrytelsen blir tidlig oppdaget da alarmen på Sandras Dyreklinikk umiddelbart utløses etter et innbrudd der. Den andre forbrytelsen forblir skjult inntil videre. Den engstelige lensmannen Winston Indregård får hjelp av barnebarnet Siri og skolekameraten Max; alias Krimteam Siri & Max, og dermed leder det ene sporet til det andre. Sammen legger de en slagplan og avslører den intrikate forbrytelsen. Det viser seg at Sandra Bouvet, innehaveren av dyreklinikken som spilte offer, står bak begge forbrytelsene.
Fornøyelig spenning
Boken åpner med et oversiktskart over kystbyen Heimvik, der handlingen utspiller seg. Dette er et lite, idyllisk sted der alle kjenner alle. Innen hendelsesforløpet tiltar får vi også en introduksjon av de medvirkende personene gjennom portrettbilder og korte karakterbeskrivelser. Hver og en presenteres med alder, beste og verste egenskap, hobby, favorittmat og motto. Det karikerte personregisteret røper at historien ikke bare vil by på spenning, men også store doser med situasjonskomikk. Kombinert med beskrivelsene gir illustrasjonene gode typetegninger av den gjenkjennelige sorten. Vi har alle vært borti typer som tøffe Siri og nerdete Max, eller den pene innehaveren av dyreklinikken; Sandra Bouvet, som i sin tid var den mest populære jenta på skolen. Assosiasjonene ledes umiddelbart til reality- og såpeserier, snarere enn klassisk krim.
Humor og troverdig brodd
Så snart fortellingen begynner blir det likevel åpenbart at dette er en kriminalhistorie. Fortelleren går rett på sak: To forbrytelser ble begått i Heimvik den samme kvelden, da den lille kystbyen var dekket av skodde. Slik blir det også spennende fra første side, og vi blir spart for unødvendigheter. Alt som fortelles har en relevans for plotet.
En ubrukelig lensmann og to ungdommer skal løse en uskyldig forbrytelse på et lite sted der det aldri skjer noe. Den lune rammen rundt historien viser seg å ha en viktig funksjon, da de joviale omstendighetene skaper en falsk trygghet. Desto snedigere fremstår plotet når det viser seg at forbrytelsen handler om organisert hundesmugling. De senere årene har man oppdaget omfattende hundesmugling fra Øst-Europa til Skandinavia. Kynisk utnyttelse av dyr for økonomisk gevinst er i dag både samfunnsrelevant og aktuelt. Dermed blir den koselige, småbypregede kriminalhistorien brått forvandlet til en uhyggelig og troverdig intrige.
Det uforutsigbare plotet forsterkes ytterligere når vi får oppklart at den mest uskyldige karakteren, Sandra Bouvet, er kvinnen bak begge forbrytelsene. Den egentlige forbryteren er altså det påståtte offeret og innbruddet er bare et ledd i en omfattende, organisert forbrytelse. Selv for en voksen leser, som har konsumert store doser kriminallitteratur, kommer avsløringen som en overraskelse.
Lett og ledig med bred appell
Skoddefyrstens hevn er en gjennomført krimfortelling med tidsriktige illustrasjoner. Tekstens enkelhet gjør den lettlest og subtil på samme tid. Det er ikke så mange illustrasjoner, men de som finnes er viktige for helhetsinntrykket. Karakterene er skildret på en moderne måte som er lett å identifisere seg med og fremstår som typiske tolvåringer anno 2015. Siri er kul og ”casual” i stilen, mens Max har et nerdete uttrykk. Generelt har tegningene et henslengt, tegneserieaktig preg som understreker humoren og den uhøytidelige fortellerstilen.
Boken er en klassisk detektivfortelling med de tradisjonelle ingrediensene. En forbrytelse blir etterforsket i et lite miljø med et begrenset antall deltagere, der leseren presenteres for alle spor som leder til løsningen. Vanligvis har det også blitt begått et drap, men i Skoddefyrstens hevn er det kun to forbrytelser som skal oppklares. En amatørdetektiv er heller ikke uvanlig i detektivfortellinger, men et krimteam bestående av to klassekamerater er mer originalt. Siri og Max har hver sine styrker og svakheter som gjør dem menneskelige og gjenkjennelige. De er sterke sammen og det er hemmeligheten bak deres suksess.
Lars Mæhle er en godt etablert og prisbelønt barne- og ungdomsforfatter, som også har skrevet krim for voksne. Denne tyngden og allsidige bakgrunnen er merkbar i Skoddefyrstens hevn, der han kombinerer ulike sjangere på en lett og ledig måte. Fortellingen er like morsom som spennende, med alle sine småironiske og treffende beskrivelser.
Boken er i det hele tatt svært lettlest og fengende. Bokens hovedmålgruppe er angivelig barn mellom 8 og 12 år, men ettersom undertegnede lot seg engasjere vil den trolig også appellere til ungdom og voksne barn. Det samfunnsaktuelle plotet er også mer realistisk og ”farligere” enn man ville forvente av en kriminalhistorie for barn.
Skoddefyrstens hevn er første del av krimserien Krimteam Siri & Max, og den avslutter med en liten forsmak på neste bok Mesterhjernen, som umiddelbart vekker nysgjerrighet. Har man først blitt kjent med disse unge detektivene får man lyst til å følge dem videre.