Tittel: Orpilissat nunarsuarmi kusanarnersaat
Tekst: Juuaka Lyberth
Illustratør: Maja-Lisa Kehlet
Forlag: Milik Publishing
Årstall: 2019
Antall sider: 72

Fortellingen i sentrum

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS PRIS: En julefortelling som ikke er veldig original, men som holder på lesernes nysgjerrighet med passe mye dramatikk og kjente karaktertyper.

Orpilissat nunarsuarmi kusanarnersaat er for anledningen lest i dansk oversettelse med tittelen Det smukkeste juletræ i verden, og er skrevet av den grønlandske forfatteren Juuaka Lyberth. Den er ennå ikke oversatt til norsk. Bildeboka har mange fargesterke og levende illustrasjoner som er laget av Maja-Lisa Kehlet.

Julefortellingen er delt inn i 24 kapitler, litt som en adventskalender. Historien spinner rundt gutten Kunuk og familien hans som bor i byen Uummannaq helt nord i Grønland. Kunuk er venner med nissene som bor på loftet. Han er den eneste i familien som tror på nisser, og den eneste som derfor er i stand til å se dem. Troll er det også, og de bor hos Kolonibestyreren i byen. Boka handler i det store og det hele om nisser som elsker jul og juletrær og troll som hater alt som har med jul å gjøre. Det blir etter hvert dramatisk når juletrærne som pleier å ankomme byen med skip, uteblir. Kunuk og nissene må redde julen.

Ake

Morsomt og gjenkjennelig

Boka består av gjenkjennelige elementer som barn kan relatere seg til. Man får litt følelsen av at man har lest en lignende historie før, så slik sett er den ikke veldig original. En dreven leser vil forutse handlingsforløpet. Likevel passer en slik type fortelling for barn i målgruppen boka er beregnet på, med sine nisser og troll, snille og slemme karakterer, en gutt som må redde julen. Det er hovedsakelig overskriftene som gir leserne hint om hva som kommer til å skje. Dette vekker lesernes leselyst og nysgjerrighet.

Navnefestingen har også stor betydning for leseopplevelsen. Vi finner navn som Tommeltot, Pegefingerinde, Lilepot, Prutterik, Skingerhyl og Tyggefrans. De beskriver gjerne personlighet eller utseende. Trollfar Prutterik, eller Prompefull på norsk, slår alltid ut en promp etter å ha snakket, for å understreke sitt poeng. Navnene bidrar til at leserne holder styr på de mange karakterene i boka, samtidig som de appellerer til barns fantasi og nysgjerrighet. Prompehumor vil nok være morsomst for de aller yngste barna.

Levende Illustrasjoner

Maja-Lisa Kehlets fargerike illustrasjoner setter sitt preg på historien. Hun har en tydelig strek, og får frem den riktige stemningen. Mange av illustrasjonene blir likevel for opplagte og tilfører ikke teksten noe nytt. Det er ikke mye rom for tolkning. En illustrasjon som kanskje tilbyr noe mer, er der hvor nissebarna aker og trollungene spionerer. Nissene er badet i lys og trollene har mørke silhuetter. Her kommer kontrastene tydelig frem: Illustrasjonen understreker trollene som de slemme og nissene som de snille. Trollungene har selvlysende øyne og ser riktig skumle ut.

Illustrasjonene fremstår som enkle, men detaljrike. Leserne kan med stor iver dykke ned i bildene og kanskje oppdage noe nytt ved dem, for eksempel at mange av bildene inneholder noe spiselig. Trollene er veldig glad i sunn mat som hellefisk og selkjøtt, mens nissene liker alt med sukker på, som grøt og småkaker. En oppmerksom leser vil også legge merke til at trollene har beinrester, sannsynligvis fra fisk, i ørene, i håret eller på klærne.

Bal

Troll skal temmes

Trollfamilien Store Hammer har en viktig rolle i boka. Det er de, i likhet med kolonibestyrer Hammeken, som ødelegger jula for nisser og folk. Det er et hovedfokus på nissene og Kunuk, men som leser blir man nysgjerrig på trollenes tanker og følelser, og de kunne med fordel fått mer plass i boka. Det er ikke før på slutten av historien leseren får vite mer om trollenes tanker rundt jul og julestemning, og om hvorfor de ikke liker julen.

Persongalleriet blir for øvrig presentert på første side, noe som gjør det enkelt for en leser å holde oversikt over de mange karakterene. Det er heller ingen overraskelse at trollfamilien blir mer medgjørlig i løpet av handlingen, og som i så mange andre fortellinger for barn blir de «slemme» og de «snille» venner til sist. Det er ikke mye karakterutvikling, selv om vi ser en tendens til en slags forståelse mellom nisser og troll. Karakterene er i hovedsak flate, og det legges mer vekt på typer og gjenkjennelige personkarakteristikker enn utvikling hos karakterene. Dette fungerer greit, siden det er selve fortellingen som står i sentrum. Det smukkeste juletræ i verden skal først og fremst gi julestemning og få leserne til å tenke over hva jula egentlig handler om.

 Kommentarer