Frem fra glemselen

Frem fra glemselen
Cover image

Sus og Dus byter om
av Helga Gunerius Eriksen (tekst og ill.)
Vandrebok 2020
32 sider


Cover image

Vi bygger om
av Helga Gunerius Eriksen (tekst og ill.)
Vandrebok 2021
32 sider


Med prosjektet Vandrebok låner Helga Gunerius Eriksen fritt fra fortiden, både i stoff og stil. Resultatet er blandet, men originalt.

Det er sus over materialvalgene til Helga Gunerius Eriksen, hvor gamle tekstiler, knapper og gjenstander omdannes til collager og tegninger ved hjelp av nål og tråd. Å lese bøkene er som å gå på jakt i bestemors roteskuff som barn. Innimellom gjemmer det seg skatter.

Eriksen kombinerer både pent og stygt i de håndsydde bøkene Sus og Dus byter om og Vi bygger om, som er gitt ut på eget forlag. Førstnevnte bok utfordrer våre oppfatninger om hva som er rikt eller fattig. Sistnevnte omhandler terroren 11. september. Begge temaene løftes av teknikken i bildene.

vi bygger6-flammer
Fra «Vi bygger om».

Gjenoppbyggingens kunst

Terrorangrepet på tvillingtårnene gjenskapes med myke tekstiler i Vi bygger om. Boken følger figurene fra bildeboken Peri og Peti vender om (Samlaget 2013), som er tegnet med forsiktige streker av sytråd. Siden sist har strekfigurene fått mer særpreg, med hver sin fargede knapp som kjennetegn ­– en rosa og en blå. Akkurat som i den forrige boken ser figurene verden fra hvert sitt individuelle ståsted. Versene bygger seg opp på illevarslende vis:

eg ser berg og blåne
du ser glitrande by
eg ser sol og måne
du ser farande fly

«Kva gjer vi når alt rasar saman?» spør forfatteren i baksideteksten. Svaret ligger i tittelen Vi bygger om. Fra ruinene bygger de opp noe nytt – og magisk. De løse gjenstandene som utgjør bildene i boken, understreker hvor enkelt det som er ødelagt kan pusles sammen igjen og gjenoppbygges på nye måter. Slik unngår Eriksen at bildecollagene kun blir et eksentrisk valg. Konseptet underbygger tvert imot innholdet i teksten.

vi bygger10-bygge-opp
Fra «Vi bygger om».

Heksameter for liten og stor

Også i tekstene sine låner Eriksen fra fortiden, som i boken Sus og dus byter om, hvor hun tar i bruk antikkens versemål heksameter. Ifølge forskning skal høytlesing på heksameter ha en gunstig effekt på synkroniseringen mellom pust og hjerteaktivitet hos lytteren. Boken egner seg med andre ord godt til høytlesning.

susdus-skogen9
Fra «Sus og dus byter om».

Rytmen i heksameter oppstår ved en regelmessig avveksling av korte og lange stavelser i versene. Hos Eriksen rimer i tillegg annenhver linje. Versemålet heksameter stammer fra Homers Odysseen, som Eriksen på kolofonsiden omtaler som «den store vandreboka». Både forlagsnavnet og konseptet «vandrebok» stammer i Eriksens tilfelle også herfra.

Homers epos skal opprinnelig ha blitt fremført av en skald, og trolig samtidig vært tonesatt til musikk. Disse grepene gjenskaper Eriksen gjennom formidlingskonseptet vandrebok, hvor hun tilbyr høytlesninger av boken fremført med levende musikk av Anette Thorsheim. Originalbildene fra bøkene stilles samtidig ut.

susdus-penger10
Fra «Sus og dus byter om».

Multimediale verk

Eriksens teknikk er en type collage hvor stoff og tekstiler sys sammen med knapper, småskruer og spiker. Kontrasten mellom harde, spisse metaller og myke, teksturerte stoffer er blant de fremste kvalitetene denne kombinasjonen gir. De resirkulerte materialene lader bildene med assosiasjoner og mening.

Mye av stoffligheten blir borte i de masseproduserte versjonene av bøkene. Fratatt de taktile egenskapene må leseren nøye seg med bilder i faksimileform. Det visuelle i kombinasjon med tekst er mer enn godt nok til å få frem forfatterens budskap, men flere aspekter går tapt i trykt form. Kontrasten mellom gult og hvitt blir eksempelvis for liten, slik at enkelte detaljer forsvinner.

I formidlingssammenheng hvor lyd og bilder får løfte bøkene, kommer trolig bokverkene best til sin rett. Uten den levende musikken og lysspillet i Eriksens bilder falmer noe av magien.

Fra «Vi bygger om».
Fra «Vi bygger om».

Egon Låstad

Født 1979. Kritiker, designer og kurator. BA i grafisk design fra UCA. Årsstudium i Arkivkunnskap fra UiO. Jurymedlem i Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. Kritikerfadder for U-prisen. Prosjektleder for www.illustrertejulekort.no