Grei førjulshistorie med gode illustrasjoner

Grei førjulshistorie med gode illustrasjoner

Boktittel: Nissen på Breistad

Forfatter: Knut Faldbakken

Illustratør: Rune Johan Andersson

Forlag: Cappelen

Årstall: 2003

Antall sider: 53

Knut Faldbakkens første barnebok er en grei førjulshistorie fra storgårdsmiljø, med truende tragedie og god

Knut Faldbakkens første barnebok er en grei førjulshistorie fra storgårdsmiljø, med truende tragedie og god slutt.

Nissen på Breistad er Knut Faldbakkens første barnebok; man merker at den er skrevet av en rutinert forfatter som behersker sine virkemidler og kan beregne sine effekter. Den inneholder de fleste av julefortellingens ingredienser: en storgård med et slemt foreldrepar, men en snill datter, en fattig husmannsfamilie med en oppfinnsom sønn, en nisse, juleforberedelser, en truende katastrofe, et skoglandskap, snø og kulde.

Den velstående bondefamilien på Breistad setter ikke ut grøt til nissen. For det første tror de ikke på ham, for det andre er de for gjerrige. For det tredje er de for opptatt med å gjøre livet surt for den fattige husmannsfamilien, som de truer med å kaste ut fordi faren i familien har mistet bondens lommebok på vei fra sagbruket. Heldigvis tror husmannssønnen Marius på nissen og går ut på stabburet med grøt til ham. Dermed blir det hjelp å få. Bondedatteren Mathilde er også på hans side.

Nissen er imidlertid ingen enkel person å ha på sin side; han har mest erfaring med å spille folk ondskapsfulle puss. Det hele blir ganske ustyrlig, men ordner seg til slutt. Så kan man holde solvervsfest, og alle er lykkelige. Men hvis moralen hadde vært helt god og konvensjonell, skulle vel bondefamilien ha vært fulle av anger og ruelse fordi de hadde mistenkt husmannen for noe han ikke hadde gjort og Marius for en hel del ting han er fullstendig uskyldig i? I denne fortellingen forandres holdningene ikke grunnleggende på grunn av forløpet eller konklusjonen; og spørsmålet man blir sittende igjen med, er om idyllen holder de få dagene som er igjen til jul?

Rune Johan Anderssons illustrasjoner følger handlingen og illustrerer den trofast – blant annet gjengir de en nisse som er litt på siden av tradisjonen, akkurat som teksten.Nissen på Breistad er en gjennomført, morsom og til tider oppfinnsom bok med en snev av sårhet – god, men med et stykke igjen til det utsøkte.

Kjell Olaf Jensen