Gutten i den stripete pyjamasen

Gutten i den stripete pyjamasen

Boktittel: Gutten i den stripete pyjamasen

Forfatter: John Boyne

Illustratør: Kjell Olaf Jensen

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2006

Antall sider: 174

En sterk roman Dette er den irske forfatteren John Boynes første barnebok. Forhåpentlig blir det

En sterk roman

Dette er den irske forfatteren John Boynes første barnebok. Forhåpentlig blir det ikke den siste.

Hovedpersonen i John Boynes Gutten i den stripete pyjamasen er den ni-ti år gamle Bruno. Han vet ikke så veldig mye om den verdenen han lever i, og mye av poenget ved boken er at leseren oppdager denne verdenen sammen med hovedpersonen. Derfor ville det ødelegge om man gjenga handlingen i en anmeldelse. Forlaget har også unngått en handlingsbeskrivelse på bokens bakside; de skriver bare: «Hvis du begynner å lese denne boka, vil du bli med på en reise sammen med en gutt som heter Bruno. Og før eller senere vil du ankomme et gjerde sammen med Bruno. Gjerder som dette finnes over hele verden. Vi håper du aldri vil møte et slikt gjerde.»

Foruten Bruno møter vi hans tre år eldre søster Gretel, som er Et håpløst tilfelle, men som av og til kan være god å ha likevel. Dessuten moren og faren hans (sistnevnte har en betydelig stilling), Brunos nye venn, noen tjenere, blant annet den snille hushjelpen Maria, og Røveren, – det bør gjøres oppmerksom på at Bruno ikke alltid har så lett for å oppfatte uvante ord og navn.

Bruno lever i en trygg verden, i et stort, fint hus, og han har mange venner, tre av dem er bestevenner. En dag må plutselig familien flytte fra alt dette til et sted Bruno ikke forstår, men det er et merkelig gjerde der. Etter hvert skjønner leseren hva det dreier seg om, i motsetning til Bruno, som ikke har noen forutsetninger for å vite hva han er med på, men gjennom sin nye venn begynner han å skjønne litt av det rare stedet likevel. Det finnes samfunn hvor virkeligheten forsøkes holdt skjult. For å fremstille dette fra ni-tiåringens synsvinkel, samtidig som virkeligheten gradvis avdekkes for leseren, har forfatteren gjennomført en sterk balansegang – han lykkes fullt ut i sitt forsett.

Dessuten er Gutten i den stripete pyjamasen en varm, innlevelsesfull personskildring av et interessant menneske med riktige reaksjoner, men i en gal verden. Det er en svært sterk roman, som man kanskje ikke bør være helt liten for å lese. Til gjengjeld gir den leseren svært mye. Og oversetteren Tore Aurstad har åpenbart klart å følge forfatterens intensjoner til punkt og prikke.

Kjell Olaf Jensen