Hva skal Barnebokkritikk være?
Barnebokkritikk skal fortsette å bidra til synlighet og anerkjennelse av barne- og ungdomsbøker gjennom profesjonell kritikk, og en inkluderende debatt rundt litteraturen.
Barnebokkritikk er, og skal være et sted å gå til for å få oversikt over og innsikt i barne- og ungdomslitteraturen i Norge i dag. Det ligger godt forankret i tittelen at det er kritikk av barnebøker som er hovedfokuset på Barnebokkritikk.
For et profesjonelt nettidsskrift er kvalitet det aller viktigste. For å opprettholde og øke den gode posisjonen Barnebokkritikk har, er det viktig med anmeldelser av høy kvalitet. En kvalitativt god kritikk skal være grundig og begrunnet. Utover å gi leseren en egen mening om boka, skal den også gi et nærmere bilde av hva slags bok det er. Ikke bare en tommel opp eller ned, for å si hvorvidt den anbefales eller ikke, men en tilnærming til teksten som sier noe mer om både det som ligger mellom linjene i teksten, og om den konteksten den er skrevet i. Gode anmeldelser sier noe om tekstens vesen, og hva den vil formidle.
For å gi barnebokkritikken best mulig rammer er det også viktig å gi rom for debatt rundt litteraturen den tar for seg. Hva skal barne- og ungdomslitteraturen være? Hvorfor? Hvordan? En åpen og inkluderende debatt rundt dette temaet har både sin naturlige arena og en hensiktsmessig målgruppe på Barnebokkritikk.
Profesjonelle anmeldere og et rikt utvalg av titler vil gi et spekter av gode anmeldelser. En åpen og synlig debatt rundt det som berører barne- og ungdomslitteraturen vil gi rom for utvikling av hele feltet, og være inspirerende for både forfattere, formidlere og bokbransjen. Ved å åpne for diskusjon øker vi kunnskapen om og interessen for barnelitteratur, hva den er og hva den skal være.
Anerkjennelsen av litteratur for barn og unge er stadig voksende. Det er ikke lenger sett på som venstrehåndsarbeid å skrive en lettlest bok for uerfarne lesere, og selve teksten har fått en høyere status enn tidligere. Kritikk av barnebøker har også begynt å få en plass i det offentlige rom, men det er fortsatt et stort potensiale for å gi motale av disse bøkene mer spillerom i media. Barnebokkritikk skal fortsette å bidra til synlighet og anerkjennelse av barne- og ungdomsbøker som kvalitetslitteratur, gjennom profesjonell kritikk, og en inkluderende debatt rundt litteraturen. Bli med på debatten!
Det stemmer nok at «Anerkjennelsen av litteratur for barn og unge er stadig voksende» Kanskje til og med barne- og ungdomslitteraturforfatterne blir tatt med på det årlige fellesbildet av årets debutante en vakker dag 😉
Da blir det et stort og fint bilde!