Hvor kunstig er kunstig intelligens?

Barnebokkritikks årlige kritikerseminar, i samarbeid med Norsk barnebokinstitutt og Periskop.

Norsk barnebokinstitutt, fredag 25. oktober 2024 kl. 09.30–15.30

Og hvor intelligent er kunstig intelligens? Hvor kunstnerisk er kunstig intelligens? En av årets heftigste debatter på barnebokfeltet fant sted i kjølvannet av Barnebokkritikks publisering av en kommentarsak med en KI-generert illustrasjon. Hva blir det neste, når KI-illustrasjoner til og med dukker opp i slike sammenhenger? Nå er tiden kommet for å oppsummere og ta lærdom, men ikke minst forsøke å se framover. Står vi midt i et paradigmeskifte? På hvilke måter er KI en trussel for den profesjonelle kritikken og litteraturfeltet for øvrig? Og er det noe ved den teknologiske utviklingen som gir oss håp?

Illustrasjon av Øystein Runde: Bjartmann (KI-representant for anledningen) som står med slegge over en stakkar som prøver å tegne, og å leve av det.
Illustrasjon: Øystein Runde. Skapt for anledningen seminaret.

På seminaret vil vi også dele ut Kari Skjønsberg-prisen.

Program:

9.30–10.00: Kaffe, registrering

10.00–10.15: Velkommen v/ Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk

10.15–10.55: Innledning v/ Rune Johan Krumsvik: Kunstig intelligens – «etisk minefelt», profesjonsutfordrende, men også et mulighetsrom?

En rekke samfunnsmessige strømninger og styringsdokument viser oss at kunstig intelligens blir en stadig mer integrert del av hverdagen vår og er i ferd med å utfordre vår profesjonstenkning. Men hva viser egentlig kunnskapsgrunnlaget? Har vi en tilstrekkelig kunnskapsberedskap i denne KI-brytningstiden? Og hvordan skal forholde oss til både samspill- og motspill med KI i tiden fremover?

Rune Johan Krumsvik er professor i pedagogikk ved Universitetet i Bergen og professor II ved Høgskulen i Volda. Han har bred undervisningserfaring fra både videregående skole og Universitets- og høgskolesektoren – blant annet innen kunstig intelligens. Krumsvik er opphavsmannen bak Digital Learning Communities Artificial Intelligence Centre (DLCAIC), og har blant annet utviklet en chatbot for doktorgradskandidater.

10.55–11.05: Pause

11.05–12.05: Paneldebatt: Hvordan skal forfattere, illustratører, forleggere og kritikere på barnebokfeltet forholde seg til kunstig intelligens?

Panel: Tor Jørund Føreland Pedersen (universitetslektor på Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder), Øystein Runde (tegneserieskaper, forfatter og podkastmaker), Bjørn Vatne (leder i Norsk forfatterforening og forfatter), Johanne Hille-Walle (barnebokredaktør i Vigmostad & Bjørke). Moderator: Gro Jørstad Nilsen (forfatter og litteraturkritiker i BT).

12.05–12.15: Pause

12.15–12.30: Utdeling av Kari Skjønsbergs pris

Kari Skjønsberg (1926–2003) var pionér innen barnelitteraturforskning. Hun var også opphav til stiftelsen Kari Skjønsbergs fond. Fondet deler ut Kari Skjønsbergs pris til en forsker eller forskningsformidler som har utmerket seg på fagfeltet. Juryleder Lykke Guanio-Uluru vil dele ut prisen til årets vinner.

12.30–13.15: Workshop I

13.15–14.00: Lunsj

14.00.–14.45: Workshop II

Workshopholdere:

Tor Jørund Føreland Pedersen: Veien videre – Kunstig intelligens er nå blitt en del av verden. Hvilke muligheter gir det oss?

Etter en grunnleggende gjennomgang av hvordan modeller lages og brukes, åpnes det opp for samtaler i grupper med temaer knyttet til innholdsskaping i en verden der kunstig intelligens er til stede. Hvordan kan vi forholde oss til den nye verdenen av bilder, tekst, musikk og video, og se muligheter for vår egen kreative prosess med den teknologien vi nå har tilgjengelig?

Tor Jørund Føreland Pedersen er studieprogramleder for Master i Kunstfag ved institutt på visuelle og sceniske fag ved Universitet i Agder. I egen kunstnerisk praksis har kunstig intelligens i lengre tid vært et område for utforsking. Utstillingen XSILO (2022) ved Agder Kunstsenter var den første kunstutstillingen i Norge som utelukkende var laget ved hjelp av KI. I forskningssammenheng har Pedersen jobbet med bruk av KI i kunst og håndverksfaget i lærerutdanningen ved UiA. Utforskingen går på hvordan KI kan kombineres med andre materialer og verksteder i grunnskolen. 

Hanne Gjerde: Kommer roboter til å overta jobben din? Truer bruken av KI litteraturfeltet, eller kan det være en styrke? Hvordan ser litteraturens verden ut om 20 år?

Hanne Gjerde er jurist og barnebokforfatter. I 2024 vant hun Bokslukerprisen for romanen Evighetsspillet. I høst er hun aktuell med en ny roman, Maskinlæreren, som tar opp temaet kunstig intelligens. Boken handler om Tone og Matteo som opplever at læreren deres blir erstattet av en robot med kunstig intelligens. Læreren heter Arnt Ingar, med initialene AI.

Workshopene holdes to ganger, for rullerende grupper.

14.45–15.15: Plenumsdiskusjon v/ Cecilie Takle, Universitetet i Agder, styremedlem i Barnebokkritikk og medlem i NBIs råd.

15.15–15.30: Oppsummering v/ Karen Frøsland Nystøyl, Periskop

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt.

Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Mangschou, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

Praktiske opplysninger:

Lokale: Norsk barnebokinstitutt: Møterom 70, 1. etasje i Halvbroren, Observatoriegaten 1b, Solli plass, Oslo.
Se kart:
https://maps.app.goo.gl/m3MCsgFvj1knjKMD8

Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 300,-. Lunsj (inkludert kaffe/te/mineralvann/frukt) koster 300,- for alle deltakere. Totalt for inngang + lunsj = 600,-.

Påmelding innen 20. oktober til:

redaksjonen@barnebokkritikk.no

NB! Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj, og om dere har noen matallergier.

Første halvdel av arrangementet strømmes, lenke kommer.

Velkommen til seminar!

Med vennlig hilsen

Barnebokkritikk, på vegne av samarbeidspartnerne