I eventyrland med John Bauer

I eventyrland med John Bauer

I eventyrland med John Bauer

Eventyrutvalg ved Elsa Olenius

Oversatt av Leif Frodesen Gyldendal 1977

Jens Kristensen, illustratør

Gyldendal

1977

På fredager dro vi ofte i svømmehallen. En sjelden gang tok vi en tur til Oslo. Hver uke dro vi på biblioteket. Mamma, Pappa og meg. Det var tre ting som brøt hverdagsrutinene og som jeg gledet meg veldig til. Særlig sistnevnte.

Biblioteket i Horten var et magisk sted. Det var hyller og kasser med bøker, lydbøker og musikk. Der hadde de alle bøker i verden og engasjerte bibliotekarer som fant frem den ene skatten etter den andre. På barneavdelingen hadde de en rød, rund sofa. Her kunne man krølle seg sammen med bøker og musikk så lenge man husket å ta av seg skoene. I denne sofaen oppdaget jeg fantastiske verdener. Jeg husker særlig Astrid Lindgrens Min aller kjæreste søster, Elsa Beskows Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett og Bringsværd og Hansens Ruffen.

Den boken jeg husker best og som gjorde sterkest inntrykk på meg var en bok jeg egentlig var litt redd for. Den var ganske slitt og hadde et blått omslag. En stor, vakker stjernehimmel og en prins på en steilende hest. Jeg bladde forsiktig i boken men turde ikke låne den med meg hjem. Det var dempede illustrasjoner med mørke trestammer, store steiner med mose på, troll, hekser og lysende alver. Det var også en liten gutt med i noen av bildene. Det var han jeg identifiserte meg med. En gutt alene i den mørke skogen som så bitteliten ut i forhold til de enorme trollene. Det hele var veldig nifst og altfor skummelt til å se på hjemme i senga. Men på biblioteket virket det trygt. Jeg kunne ikke lese, så bildene alene lagde historiene for meg. Det ble nye historier hver gang jeg så på bildene. Noen ganger vant gutten og noen ganger vant trollene.

Illustrasjonene er laget av den svenske kunstneren John Bauer og boken er eventyrsamlingen I eventyrland med John Bauer. Bauer ble født i 1882 og døde tragisk i et skipsforlis i 1918. Gjennombruddet kom med boken Bland tomtar och troll i 1907. Hans liv var preget av både depresjon og lav selvtillit, men hans bilder står igjen som ikoniske mesterverk som lyser av kreativitet og fantasi. Den sirlige streken og den kontrollerte fargebruken skaper en organisk og nesten overjordisk stemning. Det spesielle lyset gjør at bildene gløder helt av seg selv. Komposisjonene er ofte strenge og han bruker effektivt tomrommet i bildene for å skape luft og perspektiv. Bauer var inspirert av kunstneren Carl Larsson og jeg synes også jeg kan se noe av streken til den engelske illustratøren Arthur Rackham. I senere tid har jeg også funnet ut at en av mine favorittfilmer, The Dark Crystal av Jim Henson, er sterkt inspirert av John Bauer!

For noen år siden fant jeg boken i et antikvariat og er nå en lykkelig eier av denne bokskatten. Den står trygt i min bokhylle og er en stor kilde til inspirasjon. Jeg har fortsatt ikke lest eventyrene. Ikke fordi jeg er redd for trollene, men fordi jeg er redd for å miste historiene jeg selv lagde som barn.

Eller forresten… skal jeg være helt ærlig, er jeg nok fortsatt litt redd for trollene.

admin