Jeg skal bare. Det var min families motto.

Jeg skal bare.  Det var min families motto.

Heng i, Albert Åberg

Gunilla Bergström

Oversetter: Tor Åge Bringsværd

Cappelen, 1976

Cappelen

1976

Jeg var veldig glad i å bli lest for da jeg var liten og det virket som om mine foreldre likte Albert Åberg best. Det var noe med den pappaen som var blid og litt rotete, og Albert som hadde så mange prosjekter, vi kunne identifisere oss i dem begge. Så jeg valgte Albert-bøkene slik at vi alle hadde det morsomt.

Akkurat som da vi så “Fem myror är fler enn fyra elefanter”. Både mamma og pappa ville se barne-tv de gangene det programmet kom, det ble nærmest trangt i sofaen da Magnus Härenstam, Brasse Brannström og Eva Remaeus sang, viste sketsjer og underviste i bokstaver og annet. Jeg satt alene da det var Vibeke Sæthers lekestue, den så jeg sammen med min afrikanske dukke Lulu.

Vi var kommunister og feminister da jeg var liten, vi var opptatt av solidaritet og rettferdighet og at vi alle var like mye verdt. Vi snakket om at Albert bodde alene med sin far, at slik var det noen familier som hadde det, og jeg synes jeg var heldig som hadde begge mine foreldre. Selv om de jobbet mye, om dagen på sine vanlige jobber, om kvelden var det møter eller lesing av fagtekster. De ville gjerne lese for meg men de skulle bare bli ferdige med noe først. De var de som alltid skulle noe, ikke meg.

Da jeg fylte fem fikk jeg en plakat med alfabetet på og så var det bare å komme i gang. Jeg fikk lånekort på Veitvet bibliotek og brukte ettermiddagene på å gå frem og tilbake med like tung sekk hver vei. Jeg fikk nye helter, Ronja, Mio, Aurora, Guro, Marikken, Pippi og Emil. Men da jeg selv ble mamma var Albert tilbake igjen, min datter synes det er gøy at pappan hele tiden skal noe annet, at Albert lager knuter hvor enn han går, og at han har en hemmelig venn som bare han ser. Det vil hun også ha. Jeg håper det ikke er fordi jeg bare skal noe annet.

 

 

selfieNina Strand er fotograf og driver kunsttidsskriftet Objektiv. Hun sender stafettpinnen med barnebokminne videre til Dag Johan Haugerud som er bibliotekar og forfatter. Han lager også film.

Nina Aalstad