Kanon – ka no?

Dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Norsk barnebokinstitutt, Oslo, 29.10.2021

Med jevne mellomrom lanseres forslag til hvordan den litterære kanon ser ut. Hensikten er å avgjøre hva som blir stående igjen i mylderet av utgivelser, når vi ser tilbake. Noen navn er udiskutable: Shakespeare, Ibsen, Astrid Lindgren. En plass i kanon signaliserer kvaliteter som overskrider tiden, og som dermed gjør forfatteren fortjent til en plass i evigheten. Men hvor udiskutabel er plassen, og hvor lenge varer en evighet? Lar det seg gjøre å danne en kanon i dag, når alle offentlige rom splittes i stadig mindre deloffentligheter? Er det fremdeles meningsfylt å definere en kanon, og var det noensinne slik?

Tilsynelatende blir vi i dag nødt til å snakke om flere kanoner, og kan vi da snakke om kanon? En mer demokratisk offentlighet møter enhver kanondannelse med motspørsmål: Hvilke utvelgelseskriterier er relevante i dag, og hvem har makt til å definere dem? Hvem har nytte av en slik utvelgelse? Og samtidig som kanondannelsen problematiseres fristes vi til å spørre: Hvor lang tid må gå før kanon kan dannes? Finnes det en samtidskanon, og hvilke forfattere eller verk innen de siste 20 årenes barne- og ungdomslitteratur hører hjemme her? Hvilken rolle har kritikken i disse avgjørelsene?

tegning-ny

Tegning: Ingvild Bræin

 

Program:

9.30–10.00: Kaffe, registrering

10.00–10.10: Velkommen v/ Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk

10.10–10.50: Innledning ved Eirik Vassenden, professor i nordisk ved Universitet i Bergen, og medforfatter av bl.a. Lyrikkhåndboken, analyser av 101 dikt fra norsk kanon fra middelalderen til i dag.

10.50–11.50: Den moderne kanon: Lar den seg danne? Paneldebatt.

Panel: Camilla Kuhn (barnebokforfatter og illustratør), Guri Fjeldberg (kritiker i Barnebokkritikk og forfatter av 101 barnebøker – De beste barne- og ungdomsbøkene 2005–2015), Bjørn Arild Ersland (barnebokforfatter, sakprosa og skjønnlitteratur), Kristoffer Jul-Larsen (kritikkhistoriker, førstelektor ved Høgskulen på Vestlandet). Moderator: Hilde Dybvik (kritiker i Barnebokkritikk, førstelektor ved OsloMet)

11.50–12.00: Pause

12.00–12.45: Workshops I

12.45–13.30: Lunsj

13.30–14.15: Workshops II

14.15–15.00: Workshops III

Workshopene vil behandle temaet kanon med vekt på illustrasjon, sakprosa og skjønnlitteratur. Workshop-holdere: Camilla Kuhn, Guri Fjeldberg, Bjørn Arild Ersland.

15.00–15.15: Pause

15.15–15.45: Plenumssamtale + oppsummering v/ Periskop.

 

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt.

Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Mangschou, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, og Ena, et imprint i Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

 

Praktiske opplysninger:

Lokale: Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1B, Oslo

Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 300,-.

Lunsj (inkludert kaffe/te/mineralvann under første del av seminaret) koster 300,- for alle deltakere.

 

Påmelding innen 25. oktober til:

redaksjonen@barnebokkritikk.no

NB! Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj, og om dere har noen matallergier.

 

Velkommen til seminar!

Med vennlig hilsen

Barnebokkritikk, på vegne av samarbeidspartnerne