Kanon – ka no?

Dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Norsk barnebokinstitutt, Oslo, 29.10.2021

NB! Første halvdel av arrangementet strømmes her.

Med jevne mellomrom lanseres forslag til hvordan den litterære kanon ser ut. Hensikten er å avgjøre hva som blir stående igjen i mylderet av utgivelser, når vi ser tilbake. Noen navn er udiskutable: Shakespeare, Ibsen, Astrid Lindgren. En plass i kanon signaliserer kvaliteter som overskrider tiden, og som dermed gjør forfatteren fortjent til en plass i evigheten. Men hvor udiskutabel er plassen, og hvor lenge varer en evighet? Lar det seg gjøre å danne en kanon i dag, når alle offentlige rom splittes i stadig mindre deloffentligheter? Er det fremdeles meningsfylt å definere en kanon, og var det noensinne slik?

Tilsynelatende blir vi i dag nødt til å snakke om flere kanoner, og kan vi da snakke om kanon? En mer demokratisk offentlighet møter enhver kanondannelse med motspørsmål: Hvilke utvelgelseskriterier er relevante i dag, og hvem har makt til å definere dem? Hvem har nytte av en slik utvelgelse? Og samtidig som kanondannelsen problematiseres fristes vi til å spørre: Hvor lang tid må gå før kanon kan dannes? Finnes det en samtidskanon, og hvilke forfattere eller verk innen de siste 20 årenes barne- og ungdomslitteratur hører hjemme her? Hvilken rolle har kritikken i disse avgjørelsene?

tegning-ny
Tegning: Ingvild Bræin

 

Program:

9.30–10.00: Kaffe, registrering

10.00–10.10: Velkommen v/ Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk

10.10–10.50: Innledning ved Eirik Vassenden, professor i nordisk ved Universitet i Bergen, og medforfatter av bl.a. Lyrikkhåndboken, analyser av 101 dikt fra norsk kanon fra middelalderen til i dag.

10.50–11.50: Den moderne kanon: Lar den seg danne? Paneldebatt.

Panel: Camilla Kuhn (barnebokforfatter og illustratør), Guri Fjeldberg (kritiker i Barnebokkritikk og forfatter av 101 barnebøker – De beste barne- og ungdomsbøkene 2005–2015), Bjørn Arild Ersland (barnebokforfatter, sakprosa og skjønnlitteratur), Kristoffer Jul-Larsen (kritikkhistoriker, førstelektor ved Høgskulen på Vestlandet). Moderator: Hilde Dybvik (kritiker i Barnebokkritikk, førstelektor ved OsloMet)

11.50–12.00: Pause

12.00–12.45: Workshops I

12.45–13.30: Lunsj

13.30–14.15: Workshops II

14.15–15.00: Workshops III

Workshopene vil behandle temaet kanon med vekt på illustrasjon, sakprosa og skjønnlitteratur. Workshop-holdere: Camilla Kuhn, Guri Fjeldberg, Bjørn Arild Ersland.

15.00–15.15: Pause

15.15–15.45: Plenumssamtale + oppsummering v/ Periskop.

 

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt.

Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Mangschou, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, og Ena, et imprint i Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

 

Praktiske opplysninger:

Lokale: Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1B, Oslo

Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 300,-.

Lunsj (inkludert kaffe/te/mineralvann under første del av seminaret) koster 300,- for alle deltakere.

 

Påmelding innen 25. oktober til:

redaksjonen@barnebokkritikk.no

NB! Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj, og om dere har noen matallergier.

 

Velkommen til seminar!

Med vennlig hilsen

Barnebokkritikk, på vegne av samarbeidspartnerne

 

Legg igjen en kommentar