Havet for småfolk
av Marit Røgeberg Ertzeid
Foto: Marit R. Ertzeid/Shutterstock
Cappelen Damm 2022
36 sider

Havdyrenes hemmeligheter – Fantastiske fakta fra havets dyp
av Hilde Eskild og Tone Falkenhaug
Illustratør: Veronika Hansel
Gaveca Forlag 2022
64 sider

Liv og røre i havet

Faktarikdommen i Havdyrenes hemmeligheter overgår den formeldrevne formidlingen i Havet for småfolk. Men begge utgivelsene har noe å lære hverandre.

To nye sakprosabøker for barn tar for seg livet i havet. Havdyrenes hemmeligheter – fantastiske fakta fra havets dyp går dypt til verks og er fullspekket med fakta. Havet for småfolk er en lettlestbok med velprøvde tilretteleggingsgrep for de minste. Begge bøkene kretser rundt det samme: hvordan havets skapninger jakter, spiser og formerer seg.

1-spekkhogger

Fra «Havet for småfolk», Cappelen Damm 2022.

Gjennomtenkt mal

Havet for småfolk er skrevet av Marit Røgeberg Ertzeid, og er en del av en fiks ferdig etablert serie med klare regler for form og innhold. Samme forfatter står bak de foregående bøkene i serien, som rommer Skogen for småfolk (2021), Markblomster for småfolk (2019), Fjæra for småfolk (2018) og Småkryp for småfolk (2017), gitt ut på Cappelen Damm. Alle disse fem bøkene følger samme mal.

I teksten kombinerer Ertzeid superlativer og fakta i enkle, korthogde setninger. Innholdet er konkret og lett å se for seg. Innimellom henvender forfatteren seg dessuten direkte til leseren med utdypende forklaringer og vennlige spørsmål. Grepet er godt og skaper en ektefølt kontakt med den som leser. Den direkte tiltalen er også til hjelp for den som leser høyt – særlig om man mangler fantasi til å selv legge inn slike spørsmål.

2-brennmanet

Fra «Havet for småfolk», Cappelen Damm 2022.

Inkluderende design

Utformingen av Småfolk-serien er hverken stilig eller overdådig, men til gjengjeld svært tilgjengelig. Typografien er stor og tydelig, med overskrifter som er ikledd fargekoder. Slik skilles de enkelte oppslagene effektivt fra hverandre. Innholdsfortegnelsen er også god, med korte, konkrete titler i form av navnet på sjødyrene. Alt dette gjør at man raskt kan bla seg frem til sitt favorittdyr.

Bruken av fotografier gir boken en dokumentarisk verdi. En del av bildene har forfatteren knipset selv, mens resten er hentet fra bildebyrået Shutterstock. Bildekvaliteten er grei, men heller ikke mer. Designet er kjedelig og blottet for sjel – men det virker!

Havet for småfolk har korte setninger og få linjer, slik at det er lett å dykke inn i stoffet for utrente lesere. Boken starter med et sjødyr de fleste har kjennskap til, nemlig torsken. Slik øker muligheten for mestringsfølelse hos barnet. Setter du i gang et barn med å lese teksten på egen hånd kan det likevel oppstå problemer. For noen kan det eksempelvis være første gangen de møter ordet «kysttorsk». Da hjelper det at typografien er god slik at man slipper å lese ordet feil for mange ganger.

3-krabbe

Fra «Havet for småfolk», Cappelen Damm 2022.

Uheldig typografi

Typografien i den andre boken, Havdyrenes hemmeligheter, er et eksempel på motsatt virkning, hvor selv de enkleste ordbildene kan forveksles på grunn av altfor like skrifttegn i brødteksten. Bokstavene «g», og «å» ligner aller mest på en «o» i denne boken. Likeledes er bokstavparet «e» og «ø» unødvendig like og lett å forveksle. For barn som er i ferd med å knekke lesekoden er det ekstra viktig med god typografi. Teksten i denne boken hadde fortjent mer gjennomtenkte visuelle valg.

Havdyrenes hemmeligheter – fantastiske fakta fra havets dyp er gitt ut på Sørlandets største forlag Gaveca. Boken er skrevet av debutantduoen Hilde Eskild, som er pedagog og forteller, og Tone Falkenhaug, som er havforsker. Med seg på laget har de illustratør Veronika Hansel. Hun har også fått ansvaret for utformingen av boken.

Havforskningsinstituttets nettsider står det at Falkenhaug studerer populasjonsdynamikk, trofiske interaksjoner og endringer i dyreplanktonsamfunnet som følge av klimaendringer. I boken står det lite om akkurat disse temaene. Til gjengjeld får leseren god innsikt i sjødyrenes gjøren og laden i de tre hovedkapitlene «mat», «forsvar» og «formering».

«Alle dyrene i havet har like stor rett til å være i verden som oss» skriver forfatterne tidlig i boken. Budskapet kommer allerede i andre avsnitt.

torsk

Fra «Havdyrenes hemmeligheter – fantastiske fakta fra havets dyp», Gaveca 2022.

Fantasirik formidling, gode forklaringer

Et gjennomgående grep i teksten er måten Eskild og Falkenhaug drar sammenligninger mellom livet under havet og menneskets hverdag. Dette gjør det gøy å lese om de fremmedartede sjødyrene.

Noen ganger går sammenligningsiveren på bekostning av de faktiske forholdene. At «krabba pynter seg» er en type forvrengt sannhet som repeteres gjennom et helt kapittel på side 30, når virkeligheten er at den forsøker å gå i ett med nærmiljøet. Hvorfor ikke skrive i klartekst at krabben kamuflerer seg etter omgivelsene? At «blekkspruten kamuflerer seg» står det derimot svart på hvitt på side 36. Er det bare fordi blekkspruten er flinkere til å kamuflere seg enn krabben, at det her ikke kalles pynting? Formålet virker å være det samme for de to dyrene.

Forfatterne av Havdyrenes hemmeligheter forklarer godt hva eksempelvis fart innebærer: «Farten er 2,7 kilometer i timen» står det om haien håkjerring. «Ikke fortere enn når du tusler langsomt avgårde». Det samme skjer på side 18 i kapittelet om verdens raskeste fisk. Seilfisken «kan svømme i 110 kilometer i timen» står det. «110 kilometer i timen er det aller forteste det er lov til å kjøre med bil i Norge». Luften mellom talltegnene på fonten gjør for øvrig at det ser ut som det står «I 10». Skulle boken gis ut på nytt, bør man gå for en mer lesbar font.

snegle

Fra «Havdyrenes hemmeligheter – fantastiske fakta fra havets dyp», Gaveca 2022.

Forvirring under havet

Beskrivelsen på side 20 av hvordan abbor, murener og blekksprut samarbeider om å jakte på mat er festlig og levende beskrevet. I faktaruten på samme side blir det derimot mer uforståelig. «Knølhvalene samarbeider om å lage boblegardin rundt fiskestimer slik at fiskene ikke stikker av», står det uten noen videre forklaring. Faktaboksen skaper mer forvirring enn formidling.

Først på side 42 kan man lese videre om Knølhvalen, men bare om hvordan den synger. Boblegardinene som nevnes forblir en hemmelighet. Dette ordet er nok mest forståelig for de innvidde. Tenk om illustrasjonene kunne bidratt her!

Inni boken er omslagsfilen brukt om igjen, med designet fra sideryggen inkludert. Det hele virker tilfeldig. Boken har også skjemmende småfeil som på side 26 hvor teksten tangerer illustrasjonen.

Et større problem er det at vignettillustrasjonene til fakta-sidene om mat (s. 8), forsvar (s. 24) og formering (s. 39) er utseendemessig nesten identiske. Slik blir det umulig å bla seg raskt frem til siden man vil til.

krabbe

Fra «Havdyrenes hemmeligheter – fantastiske fakta fra havets dyp», Gaveca 2022.

Søte illustrasjoner

Veronika Hansel lykkes bedre med illustrasjonene enn med designet av boken. Bøker har hun illustrert før, som Den kongelige Stuegris (Gaveca, 2021). Tegningene hennes er søte og vennlige. Dette kommer godt med i de krasseste skildringene fra havet. Tidvis er det nokså groteske beskrivelser i teksten, som på side 10 hvor sjøstjerna vrenger hele magesekken over et muslingskjell, slik at den kan slurpe den oppløste muslingen i seg. Her er det en fordel at Honsels illustrasjoner er så uskyldig og milde. Teksten dyrker det ekle. Hansel gjør det søtt og spiselig.

Havdyrenes hemmeligheter avslutter med fire ubegrunnede påstander om hvor viktig havet er for menneskeheten. På de foregående sidene har forfatterne overbevisende forklart hvorfor vi trenger latinske navn på alle havets dyr. Hvorfor havet er viktig for mennesker, forklares derimot ikke. Dermed blir slutten en forspilt mulighet.

I Havet for småfolk nevnes ingen av delene. Malen tillater ingen tillegg.

Den positive effekten av å lese Havet for småfolk er at man lærer akkurat nok til å ønske seg mer. Slik ledes ivrige lesere videre til annen god litteratur. Har man lesetrening nok, kan Havdyrenes hemmeligheter være en god og fascinerende fortsettelse.

 Skrevet av:

Kommentarer