Nominert til nordisk pris: Mang slags kjærlighet

Nominert til nordisk pris: Mang slags kjærlighet

Boktittel: Søndag

Forfatter: Kim Fupz Aakeson

Illustratør: Eva Eriksson

Oversetter: Jørn Roeim

Forlag: Gyldendal

Årstall: 2012

Antall sider: 48

Sympatisk dansk/svensk bildebok om den flyktige og den standhaftige kjærligheten.

Søndag3For barn som for voksne kan kjærligheten være litt av et mysterium. Det vil si, mysteriet oppstår gjerne i det den er borte, så lenge kjærligheten er til stede, er den selvsagt, og ikke noe å lure på. Så hvor blir det av kjærligheten når den forsvinner? Er den noe eterisk som forsvinner like raskt som den kom, eller er den noe du kan stole på? Kan man være sint på noen man elsker? Og er det rimelig å si at at kjærlighet til en nyfødt baby eller til en død slektning er omtrent det samme som kjærligheten til den gamle bamsen din eller til en stygg hund?

Dette er slikt stoff som man kan lage en barnebok av, og det har da også Kim Fupz Aakeson gjort – Fupz er forøvrig danskens egen forkortelse av det lett neglebiterske mellomnavnet Fobian. Bildeboken Søndag er en katalog over forskjellige typer kjærlighet, fra den mest kortvarige og egoistiske til de mest bestandige og uselviske.

Ut med den gamle

sondag2Den som setter denne filosoferingen over kjærlighetens natur i gang er Willy, en guttunge av det kyniske slaget, som på mandag kan opplyse at når foreldre bestemmer seg for å få en ny og nusselig liten baby, så er det fordi de synes det forrige barnet er blitt stygt og utrivelig, og ønsker å bytte ham ut, omtrent som en gammel bil.

Dette er dårlige nyheter for bokens hovedperson, Torstein, for foreldrene hans går jo nettopp rundt og venter på barn nummer to.

Vi følger så Torstein gjennom hele uken, der han dag etter dag funderer på kjærlighetens natur, og observerer mange forskjellige varianter av denne for menneskene så grunnleggende følelsen. Før all tvilen og grublingen utløses i en lykkelig tone med familiefrokost på sengen søndag morgen, derav navnet på boken. Underveis har årsaken til kompisens Willys dystre syn på forholdet mellom foreldre og babyer kommet for dagen: Faren til Willy skal få en nytt barn, sammen med en ny dame som visstnok jobber i kommunen. I den forbindelse får Torstein bivåne ekstremvarianten av den ambivalente kjærligheten, det lyrikerne gjerne kaller kjærleikshatet: Willy er så glad i faren sin at han ønsker han død.

Dreven duo

Kim Fupz Aakeson er er en erfaren barnebokforfatter med lang fartstid bak seg. Han har hatt som kjennetegn bøker med ganske oppfinnsomme og eventyrlige, nesten tegneserieaktige innfall, som Da onkel Kulle ble sprø, historien om onkelen som slo seg til på taket av redskapsboden som en forstyrrelse i den småborgerlige idyllen. Her plasserer Søndag seg i den mer realistiske og lavmælte enden av skalaen.

Illustratøren Eva Eriksson er fra Sverige, og har en enda lengre og mer imponerende CV enn forfatteren, med illustrasjoner til et utall bildebøker bak seg. Hun er et fremtredende medlem av Svenska barnboksakademien. Eriksson benytter seg av en diskret tegnestil som innordner seg fortellingen, tegningene er lette å lese og lett å like. Figurene har runde hoder, store neser og knappenålsøyne. Dette er blyanttegninger med vannfarger og definitivt en stil som gir et organisk, håndtegnet uttrykk, i en barnebok som fortellingsmessig er av det mer tradisjonelle slaget, naturlig nok, ettersom det smått alvorlige temaet ikke er et som innbyr til de viltreste formeksperimenter.

Kjærlighetens natur

Det finnes en egen tradisjon innenfor voksenlitteraturen med funderinger og filosoferinger omring kjærlighetens natur, for eksempel Platons Symposion og Stendhals Om kjærlighet. Man kan uten å overdrive se på Søndag som et slentrende forsøk på gjøre noe lignende for yngre lesere.

sondag1Boken er sjarmerende og sympatisk, og egner seg utvilsom spesielt godt for barn som skal få eller allerede har fått småsøsken. Den eneste innvendingen jeg kan komme på er at den er ganske tekstrik, og noe langsom i tempoet. Den er vanskelig å lese i ein sveip, for eksempel som godnattlesning. De mest action-hungrige vil nok lett kunne legge den fra seg, uansett hvor mange fine innsikter i kjærlighetens vesen de da vender ryggen til.

Søndag er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, som deles ut for første gang i 2013. Barnebokkritikk skal anmelde alle de nominerte til den nye prisen.
Les mer om prisen og de nominerte her.

Ola Hegdal