Mathiesen, Egon: Pusen med de blå øjnene

Mathiesen, Egon: Pusen med de blå øjnene

Pusen med de blå øynene

Egon Mathiesen

Oversatt av Inger Frogg Jørgensen, Fabula (2001)

STERK OPTIMISME Utgaven jeg har stående i hylla er helt utslitt. Full av voksnes kaffeflekker

STERK OPTIMISME

Utgaven jeg har stående i hylla er helt utslitt. Full av voksnes kaffeflekker og mine egne fargeblyantstreker. Ingen bok har blitt lest for meg like mange ganger om denne. Den handler om en katt som blir ertet fordi den har blå øyne, men som etter både å ha jaget vekk en hund og funnet katte-paradiset med enorme mengder mus, blir akseptert av de andre kattene. Temamessig skiller den seg lite ut i fra annen barnelitteratur om et mobbeoffer som viser seg å være den tøffeste av alle, men kattens ukuelige optimisme og Mathiesens naivistiske strek gjør den uslitelig og original. Jeg blir fortsatt i godt humør av å lese den.

Her kommer et par sitater fra boka som viser kattens (og bokas) sterke optimisme:

   Denne gangen fanget han

 

   bare en liten mygg.

 

   Men en mygg er jo også bedre

 

   enn ingenting.

 

   «Jeg tror jeg vil lage

 

   litt spøk og moro,»

 

   tenkte han en dag,

 

   «for har man ikke annet,

 

   så har man da i alle fall

 

  sitt gode humør!»

Det slo meg da jeg leste denne boka nå at den har klare paralleller til min yndlingsbok som voksen: Don Quijote. Tittelkarakterene i disse to bøkene har det tilfelles at nekter å gi opp, og at velger å tro det beste til enhver tid.

Andrea Bræin Hovig