nyevenner.com

nyevenner.com

Boktittel: nyevenner.com

Forfatter: May B. Lund

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2008

Antall sider: 206

MED HJERTET SOM INNSATS May B. Lunds bok av året er en sexy spenningsroman om

MED HJERTET SOM INNSATS

May B. Lunds bok av året er en sexy spenningsroman om internettsjekking og bedrag. En engasjerende kjærlighetshistorie som likevel mangler noe dybde.

May B. Lund er forfatter og lege, og har tidligere skrevet én ungdomsroman, Rosa L. (2002), som hun fikk Riksmålsprisen for, én barnebok og to voksenromaner. I Nyevenner.com går hun rett inn i en problematikk som er svært så aktuell: nettsjekking. Boken er særdeles spennende og troverdig til et visst punkt, men preges av en vel rask fortellerstil som gir romanen en litt heseblesende tone.

En tøff tid
Anette Marie Ulving er i egne øyne en skikkelig mislykka jente. Hun er søtten år, går på videregående, bor i Oslo, og holder på å kjede livet av seg. Hun har ingen kule venner, ingen kjæreste, ingen interesser og er ikke særlig pen. Alt virker håpløst. Helt til hun kommer på en genial idé. Nettsjekking. Og det funker. Plutselig er Anette midt i en heftig romanse med kjekke og kule Rashid, en 19 år gammel norsk-pakistansk BI-student med dyr bil og stilige klær – og livet snur på rappen. Rashid er oppmerksom, kjærlig og lidenskapelig, og Anette gir seg helt over. Hun er jomfru, men lengter etter å ha sex med ham, og til slutt skjer det – uten prevensjon.

Het sex
Forfatteren er svært så direkte i de hyppige beskrivelsene av begjæret mellom de to forelskede: ”Rashid listet hånda innenfor trusekanten og berørte henne forsiktig med fingrene. Anette stønnet, han dro trusa ned over hoftekanten og hun sparket den av seg. Pikken hans dunket mot låret.” Lunds direkte, hypersexy form minner om mykpornografiske tekster, og selv om beskrivelsene er godt integrert i helheten, er de kanskje litt over grensen for en målgruppe på rundt seksten-søtten år? Forfatterens motivasjon med beskrivelsene er tydeligvis å heve temperaturen i boka, og det klarer hun. Spørsmålet blir om ikke en mer antydende stil ville passet målgruppen bedre.

Kritisk blikk
Også Anettes kritiske blikk på seg selv er nådeløst: ”[Hun] geipet mot sitt eget nakne speilbilde. Barnslig og kjedelig! Slik så hun ut. (…) Det glatte, lange håret hang rett ned som to triste panelgardiner (…)” Her synes jeg Lund er mer på samme modenhetsnivå som målgruppen: den granskende, misfornøyde (sen-)pubertale speilingen – som i ytterste konsekvens kan føre til selvutsletting, slik det nærmest gjør i Anettes tilfelle, er velkjent. Det er ikke lett å være ungdom, og lettere blir det ikke når det viser seg at Romeo fyrer med falsk skyts og egentlig er kriminell.

Hevn
For Rashid er hele tiden tilbakeholden med personlig informasjon, og Anette føler seg utestengt fra hans personlige liv – noe han har god grunn til: På en romantisk Københavntur med båten, lurer han henne på finurlig vis til å smugle godt over en kilo narkotika inn i Norge. Og uhellet slutter ikke med det, for etter et dramatisk brudd, oppdager Anette ut at hun er gravid og gjennomgår en abort. Sammen med sine nye venninner – ”barbie”-jentene i klassen – planlegger hun hevn over Rashid. De lykkes med sin hevn, og romanen ender særdeles dramatisk, med en smart, følsom vending på slutten.

Vilje til dybde?
May B. Lund skriver lett og medrivende. Jeg lar meg forføre av teksten, og ser at dette nok går rett hjem hos utålmodige, spenningssøkende ungdommer. Likevel må jeg innvende at det hele går litt vel raskt. Vi kommer ikke noe særlig innunder huden på hovedpersonen før godt over halvveis i boka. Dermed framstår Anette som vel ensidig og naiv. Noe kan sikkert tilskrives pubertal arroganse, men jeg savner likevel et større spenn i det emosjonelle spekteret hennes. Lunds jakt på spennings- og begjærstopper går litt på bekostning av troverdigheten hos personene hun skildrer: Her blir det meste gjennomgående veldig svart – hvitt.

Når det er sagt, synes jeg Lund lykkes i å gripe samtiden, både i tematikk og problemstillinger. Forfatterens legebakgrunn skinner gjennom i kliniske beskrivelser og i skildringene av legebesøkene i boka, og her er også teksten på sitt mest fortettede. Jeg håper Lund i neste bok tar personlighetene hun beskriver enda mer på alvor og lar teksten få utfolde seg litt mer i dybden, også på det emosjonelle planet. Da kan hun skape en bok som ikke bare er kjapp, sexy og spennende, men som også griper om en mer inderlig åre hos leseren.

Marte Gresvik