Pappavitser med Daddy Cool

Pappavitser med Daddy Cool
Cover image

Da Sallys pappa var liten
av Thomas Brunstrøm
Thorbjørn Christoffersen (ill.)
Oversettelse: Jan Chr. Næss
Cappelen Damm 2023, 40 sider


Cover image

Sallys pappa gidder ikke å være voksen
av Thomas Brunstrøm
Thorbjørn Christoffersen (ill.)
Oversettelse: Jan Chr. Næss
Cappelen Damm 2023, 40 sider


Den danske barnebokserien «Sallys pappa» tar kanskje den moderne farsrollen mer på kornet enn godt er.

En venn av meg får med jevne mellomrom en støkk når han husker at han er eldre enn faren til Albert Åberg. Den piperøykende, ullgenserkledde ur-pappaen i Gunilla Bergströms bøker er 36 år gammel, og han er slik som vi husker at fedre pleide å være: trygge, voksne, kjedelige. Aldri en postgiroblankett som glapp mellom fingrene. Aldri ute etter mørkets frembrudd med mindre det er foreldremøte på skolen. Pappaen til Albert Åberg var ikke av typen som tok seg et par øl for mye på Kvelertak-konsert.

Noen-og-førtiåringer lar seg gjerne sjokkere av alderen til Alberts pappa fordi han spiller rollen så mye bedre enn dem. Ikke papparollen, for den går stort sett menn i min generasjon opp i med liv og lyst. Men voksenrollen. Vi føler alle at vi burde hatt bedre kontroll. Vært stoiske, svøpt i grov brun ull.

Virkelighetsnær komikk

Sallys pappa er den nye typen pappa. Han er oss, eller i alle fall en approksimasjon. Et stort barn, egentlig, med pipestilkene tredd nedi slim fit-jeans og ellers en garderobe fylt med sorte t-skjorter med tøddelrockreferanser. Om du var på den forrige Kvelertak-konserten kan det godt være at du så ham helt fremst ved scenen, selv om han kanskje måtte gå tidlig fordi det var hans tur til å stå opp med barna dagen etter.

Sallys pappa er blitt et dansk barnebokfenomen som har solgt én million bøker og har både en tv-serie og en film under utvikling. På dansk er serien oppe i 13 bøker, og de første tre er ute på norsk nå. Når man ser bilder av forfatter Thomas Brunstrøm og leser at han selv er far til en jente ved navn Sally, er det lett å se for seg at rockepappaen i boken har blitt modellert etter ham selv. Historiene i bøkene er i alle fall tydelig inspirert av ideer og situasjoner som burde være kjente for de fleste småbarnsfedre – selv om disse selvsagt blir strukket litt lenger i billedbokform.

Illustrasjon av pappa & Sally på barnerommet.

Seksåringen som skulle stelle hjemme

I Sallys pappa gidder ikke å være voksen er seks år gamle Sally lei av å være barn. Hun er lei av å måtte bade og gå på skole og legge seg tidlig. Og tilfeldigvis er Sallys pappa lei av å være voksen også. Lei av å gå på jobb og gå i møter og hente barna og handle mat. Så Sally foreslår at de skal bytte: Hun kan være den voksne, og pappa kan være barnet. «Ja, men det kan vi vel gjøre», sier Sallys pappa. «Vi starter i morgen!»

Dette er en modernisert utgave av folkeeventyret «Mannen som skulle stelle hjemme», bare snudd på siden. For nå er det seks år gamle Sally som må hente pappa på jobb (hvor er jakken hans og den andre skoen?), handle mat (med pappa sittende i handlevognen) og lage middag (kan man bruke samme ingredienser i pasta som i pizza?).

Da Sallys pappa var liten er en rekke stadig eskalerende skrøner om Sallys pappas barndom. Det starter med den helt faktiske «Da jeg var liten gutt, var det bare en halvtime med barne-tv hver dag», og hver gang Sally klager over noe forteller pappaen fornøyd at da HAN var liten var alt mye verre. De spiste kald grus og sov i våte pappesker.

God bevegelse

I disse to bøkene kretser historiene rundt Sally og pappa. Broren Eddie er der stort sett for å gjøre morsomme ting i bakgrunnen (være snørrete eller snurre rundt til han spyr), og Sallys mamma er et sted like i utkanten av tegningene. Det gir far og datter en sjanse til å utvikle en fin dynamikk seg imellom, selv om Sally nok er i den mer snusfornuftige enden av skalaen til seksåring å være.

Tegningene til Thorbjørn Christoffersen er livlige og fargerike, med en gummiaktig estetikk som minner om fransk-belgiske tegneserier (Sallys pappa kunne uten problemer vært en figur i Joe Bar Team av Bar2.) Christoffersen har også jobbet med figurene i filmer som Rutete ninja og Terkel i knipe, og på illustrasjonene i bøkene er det tydelig at han forstår seg på bevegelse og komposisjon.

Vid papparolle

Der tiden har gått fra Albert Åbergs pappa, er det nok ingen fedre som vil bli sjokkerte over å finne ut at de er jevnaldrende med Sallys pappa. Det er fint at papparollen nå kan ta inn hele spekteret fra omsorgsperson til kaosdyr, og at det går helt fint å hoppe fra den ene rollen til den andre flere ganger i løpet av dagen. 

Så kan det være verdt litt ettertanke at mammarollen fortsatt er snever. På samme måte som det ikke er plass til mamma på tegningene i Sallys pappa-bøkene, er det kanskje heller ikke rom for en mamma som tar på seg klovnehatten på samme måte. Visst er det urettferdig, men akkurat den kampen har Sally og pappa det for gøy sammen til å ta.

Walter Wehus

Født 1980. Redaktør for Empirix.no, et tidsskrift for tegneseriekritikk. BA i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Har to barn og to katter, hvorav et mindretall fortsatt setter pris på høytlesning.