Reisen til NHL og Iskalde drømmer

Reisen til NHL og Iskalde drømmer
Cover image

Reisen til NHL og Iskalde drømmer
Gunnar Nordström
Damm, 2004

Reisen til NHL og Iskalde drømmer

Gunnar Nordström

Damm

2004

["102"]


Cover image

Iskalde Drømmer
Gunnar Nordström
Damm, 2004

Iskalde Drømmer

Gunnar Nordström

Damm

2004

["102"]


Billig svenskehandel kan friste norske gutterDet lukter billig svenskehandel av Stjerneskudd-serien, en ungdomsbokserie om ishockey

Billig svenskehandel kan friste norske gutter

Det lukter billig svenskehandel av Stjerneskudd-serien, en ungdomsbokserie om ishockey som Damm har lansert på det norske markedet. Likevel er det vanskelig å legge bøkene fra seg. Man lider kanskje av dårlig smak?

Påstanden om billig vare er det liten grunn til å diskutere. Stjerneskudd-serien er en rekke bøker som har drysset ut av den flittige svenske sportsjournalisten Gunnar Nordström. Rent litterært er alt lettvint gjort. Språket er helt uten overraskelser, stemninger er skildret i adverb og ikke i handling, dialogene er uten vekslinger og gode poenger – og vi får stadig vite at noe er sagt «med en latter» uten at det er mulig å finne noe morsomt. Det er også billig å oversette bøkene så direkte til norsk. Det er greit at hovedpersonen er svensk, men det hadde kostet svært lite å dempe ned, eller forklare noen av de svenske referansene som dukker opp. Verken firmaet ABB eller den gamle hockeylegenden Börje Salming er opplagt kunnskap for norsk ungdom. Du skal dessuten være mer enn normalt hockeyinteressert, og helst svensk, for å forstå hvilke av bøkenes personer som er fiktive. Men bøkene kan suge deg fast. Det må vel bety at forfatteren har et dramatisk talent?

Speidergutt i tøff sport
Absolutt ikke. Ikke i tradisjonell forstand. Med en eneste setning kan vi tømme bøkene for betydningsfulle personkarakteristikker: Hovedpersonen, den unge keeperen Adam Wallgren, er like moralsk og grundig som en speidergutt fra 50-tallet, og noterer sine knep i en svart bok. Sånn, dermed var det gjort. Vi kunne også nevnt at Adams bestekamerat Mike er glad i å slåss, men det bidrar heldigvis ikke til viktig handling. Adams søster Susanna innehar den eneste originale rollen i dette dramaet. Hun er Adams økonomiske rådgiver, og spiller poker med de store gutta om brorens lønn. Dessverre er penger helt uten interesse i dette dramaet. Det er rett og slett for mye av dem. Og det er fortsatt en gåte hvorfor bøkene fenger.

Blant disse flate typene skal vi altså føle på seier og nederlag, og noen uskyldige kjærlighetshistorier. Jentene utmerker seg mest med å kunne prate om ishockey. Ellers kryr det av folk i disse bøkene. 19-åringen Adam Wallgren fra lille Ösköldsvik har blitt plukket opp av ishockeylaget Seattle Wonders, og er førstereisgutt i den nordamerikanske proffligaen NHL. Her er det konstant hektisk, og Adam er omringet av med- og motspillere, trenere og ledere, pluss jenter og journalister. Navnene drysser, uten at vi selv har den nødvendige kunnskapen til å avgjøre hvem som er virkelige personer. Derimot kan vi enkelt fastslå at ingen av personene er litterære karakterer i den forstand at de har faste roller i Adams drama.

Skjebnehockey
Det er nok mulig å tenke seg at sterke personligheter kan prege NHL, men ikke slik denne forfatteren har skildret proffsirkuset. Hovedpersonen Adam har sitt prosjekt, men har ikke litterære omgivelser i den forstand at venner og fiender er sortert rundt ham. NHL er dermed ren mythos, og gir rammen til et moderne skjebnedrama hvor tilfeldige vinder leker seg med hovedpersonen. Det eneste unntaket er Adams familie. Selv i ishockey er blod tykkere enn vann. Og i dette evige kaos av perifere mennesker som helt upresentert dumper innom garderoben, klarer vi utrolig nok å trives. Ufrivillig humor blir det også når hovedpersonen stikker hodet ned i en pocketbok. I denne sære oversettelsen får vi naturligvis bare vite den originale tittelen på engelsk, og ikke ett ord om innholdet, selv om boken faktisk er oversatt og gitt ut på Damm (Mitch Albom: Tuesdays with Morrie). Stjerneskudd-bøkene nekter helt konsekvent å forklare sine referanser for unge lesere, og dermed blir bokserien unødvendig trangt rettet mot hockeysegmentet. Men hvis du bare har den minste lille interesse for ishockey, så er du nok fortapt. Forfatteren Gunnar Nordström har nemlig en god hest å spille på – det er bare så overraskende at den ikke heter Pegasus.

Sportens Åsne Seierstad?
Bøkene om Adam Wallgren likner i språk og personkarakteristikker mest av alt på en gammel bok om Hardy-guttene. Men Stjerneskudd-serien skiller seg avgjørende fra all annen serielitteratur ved å være faction. Lange partier av bøkene er intetsigende, kanskje bare oppsummering av kampresultater, eller trivielle samtaler som ikke berører de viktigste handlingslinjene. I en regissert fortelling er dette helt uhørt, men forfatteren er i dette tilfellet også journalist. Som Åsne Seierstad har han vært et sted hvor få skrivende skandinaver har satt sin fot. Gunnar Nordström har lang fartstid som journalist for svenske medier i NHL, og den lange bokserien om Adam Wallgren (13 bøker på svensk) retter egentlig bare et personalt syn mot et rent journalistisk stoff. I den første boken får Adam en puck i hodet, senere i serien kommer hans spesialverktøy, en liten svart bok, mer i sentrum. Denne lille svarte boken rommer notater om hvordan de store stjernene oppfører seg foran mål, og er det eneste litterære tilskuddet til NHLs mange virkelige fortellinger. Bokserien om hockeykeeperen Adam blir dermed en interessant motpol til den svenske giganten i denne sjangeren, Max Lundgrens bøker om Åshøjdens BK (11 mann-serien). Max Lundgren gikk dypere enn ungdomsbokforfattere flest i å skildre lagspill som en forpliktende ramme for motstridende karakterer. Gunnar Nordström forteller mest om rammen. 

Reddet av synsvinkelen
Stjerneskudd-serien er utradisjonell som seriebok for barn ved egentlig ikke å være diktet, den er bare forsiktig dramatisert, fordi NHL som underholdningsmaskin allerede har sin innebygde dramaturgi. Mens Adam Wallgren senere i serien sikter mot sluttspillet, Stanley Cup og VM, har han i de første bøkene bare feid gjennom noen avisutklipp som vi erindrer å ha lest i norske aviser, men da om Espen «Shampoo» Knutsen eller Anders Myhrvold. Som alle førstereisgutter blir Adam både oppmuntret og kuet. Han truer lagets veteraner, men må også gå den tunge veien til farmerlaget. Siden alt dette er nøye skildret i avisene, er det synsvinkelen som blir avgjørende.

Stjerneskudd-serien redder seg ved å stille spørsmål som ikke kan besvares i et intervju. Hvordan er det egentlig å være kasteball for markedskreftene i et sportssirkus? Gunnar Nordströms svar er keitete som litteratur, men smart journalistikk.

Knut-Anders Løken

Født 1958. Cand. philol. i nordisk språk og litteratur. Undervisningserfaring på alle trinn fra SFO til høyskole. Arbeider frilans som journalist og illustratør.