Tittel: Sånn gjør prinsesser
Tekst: Per Gustavsson
Illustratør: Per Gustavsson
Forlag: Mangschou
Årstall: 2003
Antall sider: 28

Rosa prinsessedrømmer med tæl

Enten man liker det eller ei, den rosa prinsessedrømmen blant småjenter, det vil si blant jenter i alderen 3-10 (7) er høyst levende. Illustratøren og forfatteren Per Gustavsson har sin egen vri på prinsessetematikken.

Omslaget på Sånn gjør prinsesser er sjokkrosa. Foran et kroneformet vindu står en liten prinsesse med vinger. Men nederst i det ene hjørnet løper en bitteliten prinsesse med sverd etter en drage. Og på forsatsen står den lille prinsessen iført boksehansker og boksershorts, med garden oppe og et lurt uttrykk i ansiktet. Slik slår Per Gustavsson an en litt annerledes tone i sin bok om prinsessers liv og levnet.

De rosahungrende prinsesse-wannabees får sitt. Her er rosa gjennomgangsfargen på møbler, klær, mat, ja selv hunden er lyserød. Og prinsessen har kroner på sengen, på frokostkaken, på klær, sko og smykker. Per Gustavsson, som også er prisbelønnet som illustratør og formgiver, pøser på med alt. Her er en prinsessegarderobe som ingen ende tar, alt i rosa nyanser. Rekke, på rekke med sko, pyntet med de underligste detaljer. For slik har prinsesser det.

Og sånn gjør prinsesser, det er gjennomgangsmelodien, enten hun åpner broer eller døper båter i champagne. Men gradvis snur boken opp ned på prinsesseforestillingene. For se! Hun kan både takle tøffe ishockeyspillere så de ligger strødd, og redde byer fra røvere og ildsprutende drager. Og belønningen for en slik modig prinsesse er å slumpe til å redde en vakker prins som hun gifter seg med. Og etterpå legger hun seg til å sove på femten madrasser – for det gjør prinsesser. Og på den måten får vi alle vårt. Både den rosaelskende romantikeren og den litt røffere, likestillingsbevisste leseren.

Dette er en bok beregnet på ganske små prinsesser, i alderen 3-7 år, men den kan med fordel leses av barn som har lært å lese selv. Den er akkurat så klar i form, bilder og formgivning, og i innhold, at barn leser både bilder og tekst lett. Teksten er minimal, men illustrasjonene, i pastell og akvarell, tilfører akkurat litt mer, slik at det blir ganske fornøyelig. Slik vet vi for eksempel at prinsesser slikker av kaketallerkenen når hun er ferdigspist, uten at det sies i ord. Det er såpass detaljerte illustrasjoner at barn blir sittende å peke og lete seg fram i den rosa drømmen av en garderobe, eller ler av den lille hunden som tisser mens prinsessen bekjemper røvere.

Og moralen må være at prinsesser er som jenter flest, selv om de døper båter og åpner broer. De spiser frokost på sengen, leker og sloss, og sover søtt om natten. Så mye mer er det ikke å si om denne boken annet enn at bildene er morsomme, klart beskrivende og taler utover teksten.Skrevet av:
Kommentarer