Så du tror det er deg selv

Så du tror det er deg selv

Den hemmelige hagen

Frances Hodgson Burnett

1978

Jeg har den Den hemmelighetsfulle hagen ennå. Den står i hylla sammen med alle de andre bøkene jeg har samlet sammen gjennom årene. Jeg kommer nok til å ha den der alle mine dager.

 

Boka fra barndommen jeg husker aller best og ofte tenker på er Den hemmelighetsfulle hagen. Den er skrevet av Frances Hodgson Burnett, utgitt i 1911, men hvem som hadde skrevet den, og når, tenkte jeg aldri på da. Jeg aner ikke hvor gammel jeg var da jeg leste den for første gang, men det jeg vet, er at jeg leste den om og om igjen. Når jeg ikke hadde lest den på en stund lengtet jeg til den. Jeg tror jeg nesten syntes det var litt underlig at jeg ikke var den bortskjemte og nokså ufyselige Mary, som det var nokså synd på til tross for at hun var uspiselig, ettersom hun hadde mistet begge foreldrene sine og var så godt som alene i verden. Men altså ikke helt. Hun har en onkel. Hun blir sendt dit, men må for det meste greie seg alene i det store huset hans og hagen rundt det, for han reiser bort til stadighet. Det er et skremmende og mystisk hus. Jeg ser det for meg ennå, særlig trappene og gangene. Jeg hører dører der noen går, og de går særlig mye i dem midt på natta. Jeg hører ropene som Mary hørte.

Det gjorde ikke noe om jeg visste hva som skulle skje i fortellingen da jeg leste den for andre, tredje, fjerde, femte gang. Jeg ble like skremt og like trist, jeg gråt, men så ble jeg også like glad når alt gikk godt til sist.

Jeg er nokså sikker på at Den hemmelighetsfulle hagen har virket inn på både livet mitt og det jeg selv har skrevet. Jeg tror den lærte meg noe om å ikke synes synd på seg selv for det er alltid noen som har det verre, den lærte meg at frykt og redsel kan overvinnes hvis du bare våger å oppsøke det du er reddest for, det viser seg som oftest at det ikke er så farlig som de forferdelige bildene du er i stand til å lage i ditt eget hode, den lærte meg at det ikke er så farlig å være alene, og at det ikke er sikkert at du er så alene som du tror når det kommer til stykket.

Jeg har den Den hemmelighetsfulle hagen ennå. Den står i hylla sammen med alle de andre bøkene jeg har samlet sammen gjennom årene. Jeg kommer nok til å ha den der alle mine dager.

Boka kan leses elektronisk hos Nasjonalbiblioteket på bokhylla.no

lian_torunTorun Lian er forfatter, dramatiker og filmregissør, i barnebokverdenen kanskje mest kjent for bøkene om Frida, og den prisbelønte Bare skyer beveger stjernene.

Nina Aalstad