Same proceeeeedure

Same proceeeeedure

Boktittel: Bukkene Bruse og julenissen

Forfatter: Bjørn F. Rørvik

Illustratør: Gry Moursund

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2023

Antall sider: 43

Sjanger: Bildebok

Verdens kuleste troll skaper juletrøbbel i dette slitesterke konseptet.

Bukkene Bruse i Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds versjon er overalt. Siden de sendte Trollet ut av Badeland på den digre vannsklia i 2009, har de besøkt eldrehjemmet, begynt på skolen og reist til Syden. De har turnert landet rundt som dukketeater og fått egen kokebok, diverse aktivitetsbøker og klaffebøker for de aller minste. Den første boka har blitt kinofilm med premiere rett rundt hjørnet. Ja, selv ved kassa på Coop dukker de tre opp på forsiden av årets sjokoladekalender, side om side med internasjonale størrelser som Peppa Gris og Harry Potter. Bukkene Bruse har med andre ord blitt en merkevare som kunne blitt mer og mer utvannet, men årets utgivelse viser at de fortsatt holder koken.

Gjenkjennelighet

Innenfor eventyrformelen har Rørvik og Moursund funnet sin helt egen formel som gjentas med visse variasjoner. Den består av å plassere de tre bukkene i en hverdagslig setting som de fleste barn kan kjenne seg igjen i, for så å la Trollet dukke opp og ødelegge moroa. Siden dette Trollet ikke er den skarpeste kniven i skogen, skal det ikke så mye til for å overmanne ham. Han sendes ut av soga med en god dose fysisk komikk, og så er harmonien gjenopprettet. Overraskelsesmomentet fra den første boka, der Trollet plutselig dukker opp på Badeland og lager bøll, er derfor brukt opp for lenge siden. Spenningen vil snarere være knyttet til når og hvordan Trollet prøver seg denne gangen. Når trollets karakteristiske kvistnese titter fram fra bildekanten allerede på coveret, er dette dermed et signal til alle barn som kjenner universet fra før: Nå er han i gang igjen!

Bukkene skriver ønskeliste.

Alternativ julenisse

Denne gangen forbereder de tre bukkene seg til jul, men den minste og den mellomste lurer på hvorfor nissen aldri kommer til dem på julaften. Han har jo besøkt andre barn de kjenner som ikke er spesielt snille i det hele tatt! De bestemmer seg for å sende et brev til julenissen der de ønsker seg et akebrett med ratt. Det er nemlig så vanskelig å treffe hoppkanten når de aker uten å kunne styre skikkelig. På julaften må den eldste bukken ut en tur. I mellomtiden dukker det opp en nisse som ikke helt innfrir forventingene til nisserollen når han lurer bukkene ned i sekken, i stedet for å dele ut gaver. Selv om Trollet har blitt bedre på langsiktig planlegging og utspekulerte forkledninger siden bok nummer en, er Moursunds genistrek av et takrastroll lett gjenkjennelig bak nisseskjegget. Det hjelper ikke at han har hengt en julekule fra nesen, – den lumske planen vil være lett gjennomskuelig for unge lesere. Slik balanseres det fint mellom det skumle og det gøyale når leseren gis muligheten til å skjønne mer enn bukkene selv.

Bukkene sager ned et juletre.

Bevegelse og stoppeffekt

Moursund visualiserer juleforberedelsene på ultrakoselig vis. Der nissen er litt vel alternativ, er bukkenes jul svært tradisjonell, komplett med dorullnisser, julegardiner og appelsin med nellikspiker. Det bakes og pyntes og pakkes i så stor stil at i ett av oppslagene er de tre avbildet simultant både ute og inne, i alle etasjer og alle rom. Tradisjonen tro må boka vendes i begge retninger og leses vekselvis vannrett og loddrett. Et mylder av fugl og fe får ekstra fart i utforrennet når formatet utnyttes til å skape en akebakke med skikkelig shcwung. Og Trollet blir alltid ekstra truende når han får et høykantoppslag til rådighet, slik at leseren kan innta bukkenes nedenfra-perspektiv. Dette visuelle grepet er også godt etablert etter hvert, men brukes fortsatt effektivt som både gass og brems i fortellingen.

Trollet mister kontrollen i akebakken.

Intertekst på barns premisser

I Bukkene Bruse på Badeland sendes trollet av gårde med avskjedshilsenen «Hasta la vista baby», – en Terminator-referanse som blunker innforstått til den voksne høytleseren. Denne gangen erstattes Arnold Schwarzenegger med Alf Prøysen når Trollet konfronteres med den største bukken. «Hvem er du?», spør den største, og trollet svarer «Øh…snikker Andersen!». Teksten leker seg også med metakommentarer til det opprinnelige eventyret når bukkene diskuterer rekkefølge. «Det er meg først! Minstebukken er alltid først» hevder lillebroren. Når trollet til slutt tråkker på et akebrett, sklir utfor hoppkanten og blir en diger snøball som ruller utfor et stup, skapes snarere assosiasjoner til tegnefilmer av typen Tom og Jerry. Å gjenkjenne intertekstuelle lån krever som regel utstrakt lesererfaring, men her fungerer gjenkjennelseshumoren inkluderende også for barnelesere.

Julehemmeligheter

Og siden dette er en bok nettopp for de (nest) minste, lar teksten det være åpent om den egentlige nissen finner veien til bukkehuset. Når Trollet er ute av soga nok en gang, finner bukkene i hvert fall et rattakebrett med hilsen fra julenissen. Mye tyder på at årets utgivelse, Bukkene Bruse og julenissen, kommer til å bli en bestselgende julepresang. For å parafrasere bukkenes lydmalende breking: Det er FORTJEEEEENT!

Mette Moe

Født 1970. Allmennlærerudannet med hovedfag i nordisk litteratur fra UiO. Har jobbet som lærer i grunnskolen og videregående skole. Førstelektor i norsk ved grunnskolelærerutdanningen ved OsloMet Storbyuniversitetet. Foto: Syver Reinton