Scarry, Richard: best WORD BOOK ever

Scarry, Richard: best WORD BOOK ever

best WORD BOOK ever

Richard Scarry

Little Golden Books 1963
Norsk utgave, 1991: MIN FØRSTE ORDBOK

Bjørn Ousland, illustratør og forfatter

OVERFLØDIGHETSHORN AV EN MYLDREBOK Barnebokminne av Bjørn Ousland, illustratør og forfatter Når jeg skal finne

OVERFLØDIGHETSHORN AV EN MYLDREBOK

Barnebokminne av Bjørn Ousland, illustratør og forfatter

Når jeg skal finne tilbake til mitt beste barnebokminne, er det opplagt at det må være en bildebok jeg vil velge. Selv om jeg nok kan hente fram minnet om noen høytlesningsbøker eller tekstbøker jeg har lest selv som barn, ble disse lest en gang, toppen to. Bildebøkene derimot ble tatt fram gang etter gang, og de illustrerte oppslagene og hvilken rekkefølge de kom i står fremdeles klart for meg. Den visuelle hukommelsen er helt klart sterkest hos meg.

Jeg kunne valgt Skinnvotten, et russisk eventyr oversatt av Alf Prøysen. Jeg har sett to versjoner av denne på norsk, begge med russiske illustratører, men den klart beste er suverent tegnet av J. Ratsjov. Eller det kunne blitt Tomtebobarnen, Elsa Beskows beste. Men det er den største boken vi hadde jeg må velge meg.

Det Ouslandske hjem kunne ha nok av krangler og bråk mellom fire søsken. Men en ting som kunne samle oss og holde oss opptatt gang etter gang, kanskje spesielt når storebror skulle være barnevakt, var Richard Scarrys best WORD BOOK ever. Jeg har aldri hatt sansen for minimalistiske barnebøker, verken som barn eller nå. Og dette er et overflødighetshorn av en myldrebok. Den kom inn i heimen som en gave fra en familievenn som hadde vært i Amerika. Boka er fra 1963, og den finnes på norsk som MIN FØRSTE ORDBOK. Men den er også omredigert i 1991, hvor enkelte tegninger og ord er gjort mer politisk korrekte. Dessuten ser det ut som den norske versjonen er noe kortere enn originalen.

Dette er som sagt en myldrebok hvor det ser ut som Scarry har forsøkt å favne alt. By og land, forskjellige yrker, underholdning, transport, fritidsaktiviteter, skole, lekeplasser, tall, klær… Alt, tenker jeg meg, som barn kunne finne på å lure på hva heter på begynnelsen av sekstitallet. Den store underholdningsverdien for oss var å ta for oss ett oppslag og velge etter tur hvem vi ville være av figurene. Det er så mange figurer og detaljer her at det alltid var nye ting å oppdage, og så mange oppslag, at den både kunne underholde i lange tider av gangen, og kunne hentes fram gang etter gang.

best WORD BOOK ever har også gledet nye generasjoner i familien Ousland. Jeg har hatt mange lese- og pekestunder for datteren min, og nå er det min niese på to som skal introduseres for den stadig mer utleste og sammenteipete store ordboka.

Scarry er kanskje ikke den mest nyskapende illustratøren, men jeg synes han er veldig flink til å skape levende figurer og situasjoner som engasjerer ungene. Alle figurene er anomorfe, og i denne boka er de fleste dyr representert og gitt menneskelige egenskaper. Alt i alt en bok jeg gjerne kan la meg inspirere av også den dag i dag.

Bjørn Ousland