Silkeormdrømmer

Silkeormdrømmer

Boktittel: Silkeormdrømmer

Forfatter: Åsa Gan Schweder

Illustratør: Åsa Gan Schweder

Forlag: Omnipax forlag

Årstall: 2006

Antall sider: 180

En reise på flere plan Ved å lukke øynene kan et hjerte reise i to

En reise på flere plan

Ved å lukke øynene kan et hjerte reise i to motsatte retninger samtidig.
Åsa Gan Schweder har funnet et poetisk teppe for sin barnebok. Vi følger Josefin på hennes lille dannelsesreise.

Josefin og moren Anemone bor i en liten leilighet på en rolig flekk i Amsterdam. Anemone jobber i en restaurant og Josefin følger med henne på jobben som de sykler til hver dag. På hjemturen stopper de ofte på biblioteket og låner bøker med seg hjem. Favorittboka er en diktsamling av den kinesiske dikteren Li Po som levde på syvhundretallet. Plutselig en dag dukker Li Po opp i bakhagen deres. Li Po blir Josefins barnevakt når Anemone er på jobb. På dagene seiler de gjennom byens kanaler i Li Pos båt. De treffer fuglen Sky-Fugl. De treffer noen av byens taggere og Josefin lager sitt eget veggmuriel. For å nevne noe.

Gode sansebeskrivelser
Forfatteren er flink til å lage gode bilder. Det er mye poesi i hennes sammensetting av ulike sanseopplevelser. Beskrivelsene av hva som sees, hvordan ting lukter eller hva som blir hørt er med på å forsterke bokens ulike sinnsstemninger. Josefins måte å tilnærme seg hverdagen på er morsom å følge. Selv om det i starten kan bli litt for heavy med overskuddsbeskrivelser av kastanjetrær og måner tar det seg opp jo lengre ut i fortellingen man kommer. Språket er lett og drivet i boken er bra. At det plutselig dukker opp en mann som har vært død i over tusen år i deres bakhage løfter historien opp til flere plan. Boken krever litt ekstra med tanke på alle de ulike sanseinntrykkene og det faktum at den strekker seg over 180 sider, men dette er en bok man gjerne vil bruke litt tid på.

Forandring og mystikk
Noen av de beste partiene i Silkeormdrømmer finnes i de kapitlene hvor beskrivelser av forandring finner sted. For eksempel kan Josefin se byen pulsere i flere taktspor fra de ulike vinduene i leiligheten deres. Hun ser en nedlagt vognhall på den ene siden, en travel båthavn på den andre siden og en trafikkert bygate på en side. Josefin sammenligner og setter spørsmålstegn ved hvorfor ting er som de er. Hun oppdager stadig nye ting som følge av Li Po og hans tilstedeværelse, hans måte å skjenke te på, hans måte å bevege seg på og selvfølgelig hans diktning. Man trenger dog ikke store kunnskaper om dikt og poesi for å bli grepet av Silkeormdrømmer. Det ligger et spennende strøk av mystikk i boken og de valgte motivene er med på å understreke dette.

Illustrasjoner med egen stil
Boken inneholder omtrent 25 større tegninger, alle gjort av forfatteren Åsa Gan Schweder. Hun tegner i myke streker og fargene går stort sett i jord. Det er i personkarakterene hennes særegne uttrykk kommer best til sin rett. De fremstilles uttrykksfulle og troverdige, med morsomme detaljer. Mest av alt er det illustrasjonene av byens fugler som henger igjen. Schweder har funnet en stil som binder tekst og illustrasjoner sammen og kompletterer hverandre helt greit, men motivene kan ha en tendens til å bli litt for like, det hadde slett ikke gjort noe om vi hadde fått se flere illustrasjoner som tok spenstigere tak i tekstens spennvidde. Schweder er for øvrig en dyktig illustratør og jeg gleder meg til å se utviklingen hennes i fremtiden.

Ikke mange ankepunkter
Det finnes små ting å sette fingeren på. Som nevnt kan det bli mange overdrevne poetiske bilder og noen av disse kan derfor virke mer forvirrende enn oppklarende, for eksempel når Josefin observerer Li pos øyne: «De gamle øynene hans glitrer som vannskorpen til to rolige elver». Det er for så vidt ikke noe galt med sammenligningen, men jeg stanses i lesingen og strever litt med å se bildet for meg gjennom alt det poetiske…vannet.

Enkelte ganger kan fortellerperspektivet fremstå uklart. For eksempel når Josefin observerer Li Po i hagen, han har en flaske eplevin i hånden og er «fullere enn månen». Det som i utgangspunktet må være tenkt som en observasjon fra Josefins perspektiv, virker noe malplassert, selv om hun er datter av en mor som jobber i restaurantbransjen og sikkert har lært seg sjargongen derfra.

De få ankepunktene ved boken Silkeormdrømmer gjør det desto mer tilfredsstillende å si at dette er en bok som legger til rette for de gode lesestundene. Til debut å være er boken sterk og Åsa Gan Schweder er fullt på høyden med sine mer erfarne kolleger.

Lene E. Westerås