Skal jeg forholde meg til dette NÅ?

Det er mildt sagt overraskende hva man en gang imellom kan oppleve av barne- og ungdomsbokanmeldelser i Norge, tydeligvis i særdeleshet på barnebokkritikk.no. I hele min karriere som forfatter er nok denne anmeldelsen det mest tendensiøse og uetterrettelige jeg har vært borti noen gang. Og nå skal jeg plutselig begynne å forholde med til dette igjen, åtte år etter at boka kom ut. Utrolig!

Jeg kommer ikke til å imøtegå denne anmeldelsen, eller andre som ikke liker bøkene mine. Folk får mene akkurat hva de vil. Jeg skriver ikke for å tilfredsstille alle.

Men det har overrasket meg stort at en anmelder som baserer hele anmeldelsen sin på å kritisere faktagrunnlaget, ser ut til å være fritatt fra å drive noe som helst faktasjekking selv.

Så her kommer det. Kort fortalt:

  • Jeg har ALDRI bedrevet så mye research til noen bok som jeg har gjort til «Svart elfenben».
  • Jeg reiste rundt i Elfenbenskysten under borgerkrigen. Også i krigsområdene. Aldri har jeg tatt så stor risiko for å finne bakgrunnsmateriale til en roman. Jeg ble dessverre vitne til at mennesker døde under dette arbeidet.
  • Mange av de episodene jeg opplevde i Elfenbenskysten, er med i boka. Akkurat sånn de skjedde. Jeg har aldri før eller siden brukt så mange virkelige episoder, personer og opplevelser i en bok for barn og ungdom. Men selve historien er selvsagt fiksjon. Dette er jo en roman!
  • Jeg leste rundt ti sakprosabøker under researcharbeidet og har selvsagt hentet faktaopplysninger fra alle disse. Det er vel ikke meningen at jeg skal finne på faktakunnskapen? Alle fakta er brukt i en sammenheng som passer romanen og historien jeg forteller, og utgjør en forsvinnende liten del av boka.
  • Hva gjelder henvisninger til avisartikler om Elfenbenskysten i Aftenposten og andre aviser, er dette fullstendig ukjent for meg.
  • Generelt til bokanmeldere: En kritiker som avslører hvordan boka ender i sin anmeldelse, er en meget dårlig anmelder. Du gjør ikke jobben din!
  • Til slutt: Dette trodde jeg virkelig ikke skulle være nødvendig, men: Jeg er ikke rasist! En normal, oppegående leser vil oppdage nettopp det når han/hun leser «Svart elfenben». Jeg tror den siste påstanden forteller alt om kvaliteten på denne anmelderen.

Jeg har virkelig ikke noe mer å si om denne saken. Kom dere videre alle sammen!
Arne Svingen

Forfatter

Jostein A. Ryens anmeldelse «Mørkets hjerte».

Steffen Sørums kritikk av anmeldelsen.

Jostein A. Ryens svar til Steffen Sørum.

 Skrevet av:
Kommentarer