Skal jeg forholde meg til dette NÅ?

Skal jeg forholde meg til dette NÅ?

Det er mildt sagt overraskende hva man en gang imellom kan oppleve av barne- og ungdomsbokanmeldelser i Norge, tydeligvis i særdeleshet på barnebokkritikk.no. I hele min karriere som forfatter er nok denne anmeldelsen det mest tendensiøse og uetterrettelige jeg har vært borti noen gang. Og nå skal jeg plutselig begynne å forholde med til dette igjen, åtte år etter at boka kom ut. Utrolig!

Jeg kommer ikke til å imøtegå denne anmeldelsen, eller andre som ikke liker bøkene mine. Folk får mene akkurat hva de vil. Jeg skriver ikke for å tilfredsstille alle.

Men det har overrasket meg stort at en anmelder som baserer hele anmeldelsen sin på å kritisere faktagrunnlaget, ser ut til å være fritatt fra å drive noe som helst faktasjekking selv.

Så her kommer det. Kort fortalt:

  • Jeg har ALDRI bedrevet så mye research til noen bok som jeg har gjort til «Svart elfenben».
  • Jeg reiste rundt i Elfenbenskysten under borgerkrigen. Også i krigsområdene. Aldri har jeg tatt så stor risiko for å finne bakgrunnsmateriale til en roman. Jeg ble dessverre vitne til at mennesker døde under dette arbeidet.
  • Mange av de episodene jeg opplevde i Elfenbenskysten, er med i boka. Akkurat sånn de skjedde. Jeg har aldri før eller siden brukt så mange virkelige episoder, personer og opplevelser i en bok for barn og ungdom. Men selve historien er selvsagt fiksjon. Dette er jo en roman!
  • Jeg leste rundt ti sakprosabøker under researcharbeidet og har selvsagt hentet faktaopplysninger fra alle disse. Det er vel ikke meningen at jeg skal finne på faktakunnskapen? Alle fakta er brukt i en sammenheng som passer romanen og historien jeg forteller, og utgjør en forsvinnende liten del av boka.
  • Hva gjelder henvisninger til avisartikler om Elfenbenskysten i Aftenposten og andre aviser, er dette fullstendig ukjent for meg.
  • Generelt til bokanmeldere: En kritiker som avslører hvordan boka ender i sin anmeldelse, er en meget dårlig anmelder. Du gjør ikke jobben din!
  • Til slutt: Dette trodde jeg virkelig ikke skulle være nødvendig, men: Jeg er ikke rasist! En normal, oppegående leser vil oppdage nettopp det når han/hun leser «Svart elfenben». Jeg tror den siste påstanden forteller alt om kvaliteten på denne anmelderen.

Jeg har virkelig ikke noe mer å si om denne saken. Kom dere videre alle sammen!
Arne Svingen

Forfatter

Jostein A. Ryens anmeldelse «Mørkets hjerte».

Steffen Sørums kritikk av anmeldelsen.

Jostein A. Ryens svar til Steffen Sørum.

 

Guri Fjeldberg

Født 1969. Frilanser. Utdanna journalist, norsklærer og vaktmester. Anmelder også fast for Aftenposten, tidligere 20 år for Bergens Tidende. Har skrevet anbefalingsguiden «101. De beste barnebøkene 2005-2015». Kåret til Årets litteraturkritiker i 2015.