Slik har du det der
Boktittel: Den magiske kasket
Forfatter: Kathrine Rosing
Illustratør: Nina Spore Kreutzmann
Forlag: Milik publishing
Årstall: 2012
Antall sider: 64
Sympatisk grønlandsk barnebok om et overraskende vennskap, men teksten blir trukket ned.
Den magiske kasket er grønlandsk fortelling om en gutt fra et fjernliggende, eksotisk sted, og det stedet er ikke Grønland.
Bokens ene hovedperson er en gutt ved navn Manu. Han er elleve år og bor på Grønland, sammen med sin mamma, sin bestemor og sin bestefar.
Manu tar med luen hjem og tar den i bruk. Det magiske ved luen viser seg ved at Manu om natta begynner å ha merkelige drømmer, og det merkeligste ved dem er at de er så virkelighetsnære. Han drømmer at han er i et annet land, nærmere bestemt i Kina, hvor han blir kjent med og etter hvert gode venner med en gutt på hans egen alder, som heter Miu.
Manu får være med Miu i hverdagen, når han går på skole eller spiser på et kinesisk gatekjøkken. Det virkelig overraskende er at det faktisk finnes en kinesisk gutt på den andre siden av jordkloden som heter Miu, og han begynner nå å ha ytterst realistiske drømmer om en gutt som heter Manu, og bor på Grønland! Ja, Miu, som aldri har vært på Grønland, drømmer til og med det riktige navnet på småbyen som Manu bor i, Paamiut!
Sanndrømt
Her har vi altså to smågutter med lignende navn som bor på hver sin side av kloden, og bytter på å ha realistiske drømmer om hverandre, i en slags dokumentarisk «Slik har de det der»-stil.
At årsaken til det merkelige båndet mellom de to guttene virkelig er den magiske kasket, luen, kan det ikke være noen tvil om. For det er faktisk luen til Miu som har drevet i land på stranden til Manu. Hvilke havstrømmer som skal ha ført luen fra Kina til Grønland, og nøyaktig hva det er ved luen som fører til det mystiske båndet mellom guttene, får vi aldri svar på. Flere mystiske og magiske innslag i virkeligheten, altså, mens drømmeverden til gjengjeld fremstår som ytterst realistisk og pedagogisk.
Det antydes ellers en slags kobling mellom det grønlandske folk, inuitene, og kineserne: «alligevel siger mange, at grønlændere og kinesere ligner på hinanden.»
Etter hvert som fortellingen går sin gang, blir det mer og mer klart for de to familiene på hver sin side av kloden at drømmene forteller sannheten, og at den andre gutten faktisk eksisterer. Det logiske neste skritt blir da å opprette kontakt, og få de to guttene som har blitt bestevenner i drømmeverden til å møtes i virkeligheten. Planene blir realisert, Manu reiser til Kina, og hele boken ender akkurat i det de to guttene som allerede er venner, møtes for første gang, et ganske rørende øyeblikk.
Klønete illustrasjoner
Den magiske kasket er en sympatisk, noe omstendelig fortalt historie med et ganske tydelig pedagogisk siktemål, å orientere leserne, barna, om hvordan de har det i Kina. Som lesere fra Skandinavia får vi som bonus en innføring i hverdagslivet på Grønland.
Det som trekker ned i mine øyne er illustrasjonene. De er basert på fotografier, som så er viderebehandlet i varierende grad. Boken er ganske teksttung, og på noen av sidene fungerer disse fotoene som små vignetter for å bryte opp tekstmassene, for eksempel en fisk, eller et fotoapparat, en kinesisk skjorte eller grønlandsk isbjørn. Greit nok!
Verre er det med helsidesillustrasjonene. Disse er gjennomgående holdt i en blandingsteknikk, der tegnete figurer satt inn foran en fotografisk bakgrunn. Disse tegningene er ikke spesielt elegante i seg selv, de er utført i en klønete, lite treffsikker strek med kjip skyggelegging, som slett ikke bidrar til å løfte teksten.
Verst er det i de illustrasjonene der fotografiske figurer blir satt sammen med tegnete, for riktig å få stilbruddet til å bli komplett. Her burde en eller annen forlagsredaktør tatt affære.
Konklusjon: En fin, vâr og noe omstendelig fortelling fra Grønland og Kina. Bare synd med illustrasjonene.